ΣΧΟΛΙΟ: Η ισοπαλία και το DNA

  Το παιχνίδι με την Παναχαϊκή, σηκώνει πολύ ποδοσφαιρική κουβέντα. Όχι τόσο για την αγωνιστική εικόνα του Ηρακλή, που είχε καλά και κακά διαστήματα, που κέρδισε …

 
Το παιχνίδι με την Παναχαϊκή, σηκώνει πολύ ποδοσφαιρική κουβέντα. Όχι τόσο για την αγωνιστική εικόνα του Ηρακλή, που είχε καλά και κακά διαστήματα, που κέρδισε πρόσωπα αλλά δεν τόλμησε απέναντι σε μια ομάδα που δεν έδειξε κάτι το ιδιαίτερο,  όσο γι’ αυτό που επακολούθησε.
 
Θα συμφωνήσω ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για συμπεράσματα, υπό την έννοια ότι έχουμε μπροστά μας άλλους 38 αγώνες (ίσως και περισσότερους) και προς το παρόν είναι λογικό να λείπει η «χημεία» και η συνοχή, κυρίως μεταξύ αυτών που συμμετείχαν από την πρώτη ημέρα στην προετοιμασία και αυτών που ενσωματώθηκαν στο ρόστερ μόλις πριν από μια εβδομάδα.  
 
Από τούτο το σημείο όμως, μέχρι να φτάσουμε να στο άλλο άκρο να χαρακτηρίζουμε θετικό αποτέλεσμα το 0-0 με την Παναχαϊκή, σε έναν αγώνα κεκλεισμένων των θυρών και σε ουδέτερο γήπεδο, απέχει έτη φωτός από το DNA του Ηρακλή. Γι’ αυτό και θεωρώ άτυχες και άστοχες 100% τις δηλώσεις που έγιναν μετά το τέλος του αγώνα, τόσο από τον Γιώργο Στράντζαλη, όσο και από τον Άκη Γεωργίου. 
 
Όχι τόσο σχετικά με το αποτέλεσμα, αν ήταν δηλαδή καλό ή κακό, δίκαιο ή άδικο. Αυτό θα το κρίνει ο κόσμος και εγώ μπορώ να δώσω χιλιάδες ελαφρυντικά στον προπονητή και τους παίκτες για τα μέχρι τώρα παιχνίδια. Εκείνο όμως που δεν μπορώ να δεχτώ σαν άνθρωπος που μεγάλωσε μέσα σ’ αυτόν τον τεράστιο σύλλογο, είναι η έλλειψη ποδοσφαιρικού εγωισμού. 
 
Έναν εγωισμό που προσπαθούν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια, οι οπαδοί του Ηρακλή, έναν εγωισμό που θέλαμε να δούμε όλοι, ακόμη και στο παιχνίδι με την Καλλικράτεια όταν στον αγωνιστικό χώρο εμφανίστηκαν αμούστακα παιδιά που έπρεπε να σηκώσουν ένα τεράστιο βάρος στους ώμους τους. Και αυτό το ειδικό βάρος, δεν είναι άλλο από τη φανέλα με τον «Ημίθεο» στο στήθος. 
 
Γι’ αυτό και πιστεύω ότι οι χθεσινές δηλώσεις είναι μακριά από την φιλοσοφία όλων μας. Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν να μην είναι ρεαλιστής. Προτιμώ όμως από το να πούμε αυτό, να μην πούμε τίποτα. Διότι όπως και να το κάνουμε, δείχνει και τον προσανατολισμό της ομάδας. 
 
Όταν ο προπονητής λέει ότι…«για εμάς η ισοπαλία είναι θετικό αποτέλεσμα», όταν ο Χ ποδοσφαιριστής δηλώνει ότι…«παίξαμε σαν Ηρακλής» μετά από ένα 0-0, αφενός δείχνει ξεκάθαρα τον αρχικό προσανατολισμό της ομάδας (δηλαδή να μην χάσουμε κι  ας μην κερδίσουμε), φανερώνει το γιατί ο Στράντζαλης δεν ρίσκαρε κατά την διάρκεια του αγώνα και τέλος μου δίνει κάθε δικαίωμα να ανησυχώ για το DNA.  
 
Και αυτό είναι κάτι που ο οπαδός του Ηρακλή δεν μπορεί να το δεχτεί. Ακόμη δηλαδή και αν είναι έτσι, αν κατέβηκες για την ισοπαλία, μην μεταδίδεις αυτό το πνεύμα στους ποδοσφαιριστές. Μην τους δίνεις το περιθώριο να πιστέψουν ότι ακόμη και το Χ είναι βολικό, όπως συνέβη και στο παιχνίδι με τον Γάζωρο, που κατά την άποψή μου «πόνεσε» περισσότερο. 
 
Διότι αυτή η ομάδα έτσι έχει μάθει, αυτό είναι το DNA της και έτσι θέλει να συνεχίσει να πορεύεται. Να κατεβαίνει για τη νίκη, απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο, ανεξάρτητα από την κατηγορία και την κατάσταση που βρίσκεται και όταν ΔΕΝ κερδίζει, ακόμη και όταν φεύγει με την ισοπαλία, να βγάζει τον ποδοσφαιρικό της εγωισμό, την στεναχώρια δηλαδή από την  απώλεια της νίκης. Έτσι θέλουμε να βλέπουμε εμείς τον Ηρακλή…
 
Και αυτό δεν αποτελεί μομφή για τον Γιώργο Στράντζαλη. Είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι έκανε πολύ καλή δουλειά στην προετοιμασία. Κάποια πράγματα όμως, πρέπει να λέγονται όσο είναι νωρίς…
 
ΥΓ: Ελπίζω ότι ο «φωστήρας» που εμπνεύστηκε την ιδέα να κρατηθεί μυστική η συμμετοχή του Χιονίδη στο παιχνίδι, να κατάλαβε το μέγεθος της γκάφας του, ακούγοντας τον σχολιαστή του αγώνα με την Παναχαϊκή, για λογαριασμό του ΟΤΕ TV. Οποιοσδήποτε κι αν σκαρφίστηκε αυτή την ανοησία, υπέπεσε σε ένα τεράστιο «φάουλ» καθώς τέτοιου είδους κινήσεις πληγώνουν (και μάλιστα σε άσχημο βαθμό) την αξιοπιστία και την οργάνωση της ομάδας. Εκτός κι αν ο εμπνευστής θεωρεί, ότι με την κίνηση του αυτή, αιφνιδίασε ή πανικόβαλλε τον αντίπαλο. Τότε εκτός από το πρόβλημα αξιοπιστίας που δημιουργεί, φαίνεται να υποτιμά και τη νοημοσύνη μας.  

Για σχόλια, παρατηρήσεις, ενστάσεις, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το [email protected]

Σχετικά Άρθρα

Back to Top