“Θα ματώσουμε στο γήπεδο για τη φανέλα”

Ο Γιώργος Στράντζαλης είναι από τους προπονητές που σίγουρα δεν αφήνουν τίποτα στη τύχη. Ηταν ο άνθρωπος που έκλεψε τις εντυπώσεις στις δέκα ημέρες παραμονής του …

Συνεντεύξεις

Ο Γιώργος Στράντζαλης είναι από τους προπονητές που σίγουρα δεν αφήνουν τίποτα στη τύχη.

Ηταν ο άνθρωπος που έκλεψε τις εντυπώσεις στις δέκα ημέρες παραμονής του Ηρακλή στο Ελατοχώρι.

Είναι λάτρης της τακτικής και αυτό φάνηκε σχεδόν σε όλες τις προπονήσεις, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που σταμάτησε την προπόνηση και πήρε τους παίκτες από το χέρι για να τους τοποθετήσει στη σωστή θέση.

Όπως και ο ίδιος δήλωσε, ο Ηρακλής είναι ευκαιρία ζωής για τον ίδιο και δεν θέλει να είναι περαστικός από την ομάδα. Αλλωστε, έχει και αυτός τη δική του ιστορία με την φανέλα με τον Ημίθεο στο στήθος.

Ο Ελληνας τεχνικός παραχώρησε την απολογιστική συνέντευξη της μέχρι τώρα προετοιμασίας του Ηρακλή και μίλησε για όλα τα θέματα που απασχολούν την ομάδα…

Aναλυτικά η συνέτευξή του στη “BlueArena”:

Κόουτς, είστε ο αρμόδιος να μας αναφέρετε το πώς εξελίσσεται η προετοιμασία και το χτίσιμο της ομάδας…

«Θεωρώ πως μέσα από το περιβάλλον που δουλεύουμε υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος βαθμός ικανοποίησης. Σίγουρα υπάρχουν θετικά στοιχεία που μας κάνουν να αισιοδοξούμε, όμως υπάρχουν και πολλά αρνητικά και σε αυτά θέλω να σταθώ.

Είχαμε κάποιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που κατά την διάρκεια της προετοιμασίας αρρώστησαν και κάποιοι άλλοι που είχαν κάποια προβλήματα μικροτραυματισμών που δεν τους δώσανε το δικαίωμα να είναι 100% έτοιμοι και να πάρουν μέρος σε όλες τις προπονήσεις.

Για μένα ο ποδοσφαιριστής θα πρέπει να βγάζει στον απόλυτο βαθμό την προετοιμασία. Οσο χάνει προπονήσεις, τόσο αυτό του αφαιρεί αρκετά θετικά πράγματα για τον ίδιο.

Βέβαια, ακόμα μπροστά μας έχουμε αρκετό καιρό μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, σε όποια κατηγορία και αν είμαστε και θεωρώ ότι θα έχουμε το χρόνο να βελτιώσουν αυτά τα παιδιά το χαμένο έδαφος και να έχουν το δικαίωμα να μπούνε επί ίσοις όροις στον ανταγωνισμό που θα υπάρχει στην ομάδα για την διεκδίκηση μίας θέσης στην εντεκάδα».

-Μέχρι και σήμερα που μιλάμε, η ομάδα δεν γνωρίζει σε ποια κατηγορία θα αγωνίζεται. Πόσο επηρεάζει αυτό το κλίμα στο εσωτερικό της ομάδας;

«Εγώ δεν μπαίνω στο τρυπάκι της κατηγορίας. Εχω ένα υλικό 25 παικτών στα χέρια μου και με αυτό δουλεύω. Για οποιαδήποτε κατηγορία και αν αγωνιστούμε. Γι αυτό η δική μας φιλοσοφία σαν ομάδα, τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά είναι μία και αυτή δεν θα αλλάξει όποια απόφαση και αν παρθεί»

-Τι ήταν αυτό που είπατε ή προσπαθήσατε να περάσετε στους παίκτες, έτσι ώστε να δουλέψουν απερίσκεπτοι στην προετοιμασία και να μην τους απασχολεί στο βαθμό του εφικτού η κατηγορία…

«Για μένα πάγια άποψη μου είναι ό,τι τον ποδοσφαιριστή πρέπει να του μιλάς με ειλικρίνεια. Αν το εισπράξει αυτό, τότε του δίνεις κίνητρο να είναι συγκεντρωμένος μόνο μέσα στο παιχνίδι και στις προπονήσεις.

Ένα σημαντικό ερέθισμα για όλους μας ήταν και το φιλικό με τη Κέρκυρα. Μία ομάδα δύο κατηγορίες πάνω από εμάς αυτή τη στιγμή. Εκεί η ομάδα έδειξε πως δουλεύει και πως δεν σκέφτεται τίποτα άλλο παρά μόνο το πώς θα βελτιωθεί».

Ο μεταγραφικός σχεδιασμός και η αλλαγή ρόλων μέσα στην ομάδα

-Να περάσουμε λίγο στα μεταγραφικά σχέδια της ομάδας. Ενισχυση θα υπάρξει ανεξαρτήτου κατηγορίας όπου θα αγωνιστεί η ομάδα;

«Ναι, σαφώς. Όμως αν πάρουμε σαν δεδομένο ό,τι η ομάδα θα παίξει στη Football League, τότε εκεί θα έχουμε την ανάγκη να στελεχώσουμε την ομάδα με τουλάχιστον πέντε προσθήκες ποιοτικών παικτών.

Αν η ομάδα δεν προβιβαστεί και μείνει στη Football league 2, τότε θα πάρουμε τρεις παίκτες που θα αγωνίζονται ως μικροί. Μπορώ να σας πω και τις θέσεις όπου θα υπάρξει ενίσχυση. Θα είναι δύο παίκτες στα δεξιά και ένα αριστερό μπακ.

-Παρατηρούμε ό,τι δοκιμάζετε αρκετούς παίκτες σε διαφορετικές θέσεις από αυτές που τους είδαμε να αγωνίζονται πέρυσι. Όπως ο Γεωργίου, που παίζει δεξί μπακ, ο Τροίρης αμυντικό χαφ κ.α.

«Θεωρώ ότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο ποδοσφαιριστής πρέπει να είναι πολυσύνθετος. Γιατί αυτό που γίνεται σήμερα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο να μην το κάνουμε και εμείς και να λέμε π.χ ότι ο τάδε παίκτης είναι δεξί χαφ και τίποτα άλλο;

Αποψή μου είναι ότι οι ρόλοι που δίνονται στους παίκτες είναι ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που έχουν και αυτά θα μας βοηθήσουν πολύ. Αυτό που είναι το σημείο «κλειδί» για μένα και αυτό θέλω να περάσω είναι η γρήγορη ταχύτητα σκέψης και αντίδρασης που απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο και αυτό θέλω να περάσω στους παίκτες μου.

Τέτοιους παίκτες με τέτοια χαρακτηριστικά έχουμε αρκετούς και αυτό θέλω να το εκμεταλλευτώ και να παίξουμε αυτό το ποδόσφαιρο». 

Οι στόχοι του Στράντζαλη για το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας

-Ποιος είναι ο πρωταρχικός σου στόχος για την ομάδα;

«Πρωταρχικός μου στόχος είναι ο κάθε παίκτης ξεχωριστά να νιώθει χρήσιμος στην ομάδα. Είτε είναι ενδεκαδάτος και παίζει είτε είναι ο 2ος παίκτης του ρόστερ και δεν είναι στην αποστολή.
Για μένα υπάρχει ένα δεδομένο. Ότι όταν υπάρχει γνώση υπάρχει και ο τρόπος. Θεωρώ πως βάση δεδομένων, σε όσο διάστημα δουλεύουμε υπάρχει αφομοίωση στο βαθμό που επιθυμώ.

Είμαστε μία νέα ομάδα, όμως δουλεύουμε σωστά και σύγχρονα, όλη η προετοιμασία εστιάζεται στη μπάλα. Θέλουμε να έχουμε συνεχείς επαφές με τη μπάλα και γι αυτό ότι άσκηση εκτελούμε είναι με μπάλα.

Επίσης, στόχος μου είναι να υπάρχει συνεχείς συμπαράσταση στο ποδοσφαιριστή που έχει τη μπάλα στα πόδια του.

Να ευχαριστείται ο κάθε παίκτης ξεχωριστά το παιχνίδια. Να κερδίζουμε την παραδοχή του αντιπάλου, να τον απογοητεύουμε και να τον κουράζουμε. Εκεί πάνω θέλω να παίξουμε. Αυτό θα φέρει ηρεμία στη δική μας ομάδα.

Τώρα το πόσο εφικτό είναι αυτό θα φανεί από το πόσο γρήγορες προσαρμογές θα έχει το παιχνίδι μας».

-Αποτελεί στοίχημα για εσάς η φετινή χρονιά με τον Ηρακλή;

«Στοιχήματα δεν βάζω. Η δουλειά μου είναι τρόπος ζωής για μένα. Είμαι επαγγελματίας προπονητής και δίνω όλο μου το «είναι» για την ομάδα.

Αλλωστε με τον Ηρακλή έχω και προϊστορία και θα δώσω όλο μου το «θέλω» για να πετύχουμε και να έχει θετικό αποτέλεσμα η δουλειά που ξεκινήσαμε πριν από ένα μήνα και να απαλύνουμε τον πόνο που έχει ο κόσμος του Ηρακλή, που έχει τραβήξει τόσα πολλά αυτά τα χρόνια».

-Πότε θεωρείτε ό,τι η ομάδα θα είναι απόλυτα έτοιμη να βγάλει στο γήπεδο όλα όσα δουλεύετε στις προπονήσεις;

«Η ομάδα φτιάχνεται και χαλάει σε μία ώρα. Η πρώτη αγωνιστική είναι ένα κριτήριο για τον βαθμό ετοιμότητας που θέλουμε να έχουμε. Εκεί θα πρέπει η ομάδα να ξεκινήσει με νίκη.

Όμως δουλεύουμε συνεχώς για να είμαστε έτοιμοι για 40 παιχνίδια ενδεχομένως ή και λιγότερα. Εξάλλου, μοναδικός μας στόχος είναι η ομάδα να κερδίσει την άνοδο σε όποια κατηγορία και αν αγωνιστεί».

-Φέτος έγιναν αρκετές αλλαγές και στο τεχνικό τιμ. Πώς είναι η συνεργασία μεταξύ σας και τι προσπαθείτε να πάρετε από τον κάθε παίκτη ξεχωριστά;

«Το δεδομένο για μένα και το τεχνικό τιμ είναι να βγάλει ο κάθε παίκτης ξεχωριστά τον πραγματικό του εαυτό.

Εμείς προσπαθούμε να προσεγγίζουμε τον ποδοσφαιριστή πρώτα σαν άνθρωπο και μετά σαν παίκτη της ομάδας. 

Μεταξύ υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια. Γενικότερα η συνεργασία μου με όλο το τιμ με βοηθάει πολύ στο να βελτιώνομαι».

– Σε πολλές από τις προπονήσεις, έχουμε δει τον κ. Καραίσκο να μπαίνει στο γήπεδο και να δίνει και ο ίδιος οδηγίες, κυρίως στις κομπίνες των φάουλ ή στα κόρνερ. 

«Αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά με μένα και κανέναν άλλο. Ο κ. Καραίσκος έχει τη δική του ιστορία στον Ηρακλή. Επαιξε πολύ ποιοτικό ποδόσφαιρο και η όποια βοήθειά του μέσα από τις γνώσεις που έχει είναι σημαντική.

Θέλω να του δώσω το δικαίωμα μέσα από τις γνώσεις που έχει στο ποδόσφαιρο να προσθέσει το «κάτι», ώστε αυτή η προσπάθεια να μην έχει ατέλειες.

Δεν με ενδιαφέρει εμένα προσωπικά το «εγώ». Αυτό που με νοιάζει είναι το πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες για τον ποδοσφαιριστή μέσα από τις προπονήσεις. Ολο αυτό λοιπόν με τον κ. Καραίσκο το ζήτησα εγώ ο ίδιος».

-Το κλίμα στην ομάδα δείχνει εξαιρετικό, οι παίκτες είναι όλοι τους είναι μία γροθιά και δεν υπάρχουν οι λεγόμενες κλίκες μέσα στα αποδυτήρια…

«Αυτό είναι κάτι που με ευχαριστεί. Η πρώτη κουβέντα που κάναμε όταν βρεθήκαμε όλοι μέσα στα αποδυτήρια ήταν οι εξής. Οι παρέες των δύο ατόμων να μπορέσουν να γίνουν των τριών των τεσσάρων και πάει λέγοντας.

Όταν θα φτάσουμε στον αριθμό των 18 ή 19 παικτών να είναι όλοι μαζί, τότε αυτόματα όποιος δεν έχει μπει σε αυτό το κλίμα, οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές θα τον αποβάλλουν από την ομάδα.

Το δέσιμο εξάλλου φαίνεται στα δύσκολα και όχι στα εύκολα».

-Το γεγονός ότι η ομάδα έχει ως μοναδικό στόχο να πρωταγωνιστήσει, σας δημιουργεί έξτρα πίεση;

«Η πίεση είναι ο πρωταθλητισμός. Ο Μπολτ για παράδειγμα ξέρει ό,τι τρέχει με τους καλύτερους σε όλο τον κόσμο. Αρα για να βγαίνει συνέχεια πρώτος κάνει κάτι το διαφορετικό. Αυτό το διαφορετικό είναι που θα μας φτάσει πιο κοντά στο στόχο μας. Θέλω να «πονάμε» σε κάθε παιχνίδι. 

Οι παίκτες μου να ματώνουμε με κάθε τρόπο μέσα στο γήπεδο και αυτό υπόσχομαι στον κόσμο της ομάδας πως θα κάνουμε σε όλη τη χρονιά. Ασχετα από το αποτέλεσμα».

Εξάλλου ο κόσμος είναι και ήταν πάντα δίπλα στην ομάδα, είτε είναι ο Στράντζαλης προπονητής, είτε όχι.

Ο κόσμος είναι χρόνια και κρίνει σωστά. Ο ρόλος που θα έχουμε εμείς είναι να τον αναγκάσουμε να μας χειροκροτήσει».

-Οι συνθήκες και οι εγκαταστάσεις που παρέχει ο Ηρακλής στους παίκτες, κατά πόσο βοηθούν έναν παίκτη στην εξέλιξή του…

«Είναι το Α και το Ω. Οι προϋποθέσεις που υπάρχουν στην ομάδα είναι απίστευτες. Ο ποδοσφαιριστής του Ηρακλή έχει τα πάντα. Εχει εγκαταστάσεις, έχει αθλητικό υλικό, θα έχει πολύ σύντομα εστιατόριο, υπάρχει από πίσω η ομάδα Νέων, όλα αυτά κάνουν την διαφορά.

Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν ώρες ατελείωτες για την ομάδα και όλα αυτά βοηθούν στην εξέλιξη του ποδοσφαιριστή, ο οποίος πρέπει να αποδείξει τι αξίζει και γιατί βρίσκεται σε αυτή την ομάδα».

-Είστε από τους προπονητές που παραδέχονται τα λάθη τους, όταν αυτά γίνονται;

«Πάντα παραδέχομαι τα λάθη μου. Το λάθος είναι ανθρώπινο. Κανείς δεν είναι τέλειος. Όταν ήμουν στη Καλαμαριά είχα κάνει μετά το τέλος του αγώνα με τον Ηρακλή μία δήλωση που είχε παρεξηγηθεί από πολλούς (σ.σ είχε πει πως η τότε ομάδα του έπρεπε να χάνει με 4-0 στο πρώτο ημίχρονο). 

Για μένα πάνω από όλα είναι η ειλικρίνεια και δεν φοβάμαι να παραδεχτώ το λάθος μου ή την ανωτερότητα κάποιου».

-Είναι λογικό όταν κάθε Κυριακή θα πρέπει να παίζουν έντεκα παίκτες, κάποιοι να μένουν εκτός. Ποιος είναι ο τρόπος να παραμείνουν αυτοί οι παίκτες «ζεστοί» και να νιώθουν χρήσιμοι για την ομάδα;

«Οι ισορροπίες σε ένα σύνολο κρατιούνται μέσα από την συζήτηση. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν στην ομάδα το γιατί παίζουν ή το γιατί δεν παίζουν.

Είναι ίσως το πιο σημαντικό ο κάθε ποδοσφαιριστής να πέφτει το βράδυ για ύπνο και να κοιμάται ήσυχος παρά ανήσυχος και με ένα «γιατί» μέσα του. Και αυτό γίνεται ξεκάθαρα μέσα από την συζήτηση».

-Είναι λογικό ο Ηρακλής να έκανε κρούση σε αρκετούς παίκτες για να έρθουν στην ομάδα. Πολλοί από αυτούς όπως ο Φιρινίδης, ο Βαγγελόπουλος και ο Στεφανίδης είπαν αμέσως το «ναι» δίχως να τους νοιάζει που θα παίξει η ομάδα. Υπήρχαν όμως και διαφορετικές περιπτώσεις…

«Ασφαλώς. Το πιο σημαντικό από όλα αυτά είναι ότι το σήμα και η φανέλα της ομάδα είναι τέτοια που κάνει τον κάθε παίκτη να έρχεται για αυτά και μόνο και όχι για την κατηγορία. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, αλλά αν σταθούμε στα παιδιά που αναφέρατε αυτό βοηθάει και μένα.

Μου δείχνει να καταλάβω ότι αυτοί οι παίκτες για να φορέσουν τη φανέλα του Ηρακλή δεν λογάριασαν τίποτα. Ηθελαν την διάκριση με τον Ηρακλή. Αυτό λέει πολλά για έναν προπονητή.

Βέβαια, υπήρξαν και διαφορετικές περιπτώσεις παικτών οι οποίοι έλεγαν ναι θέλω να παίξω στον Ηρακλή αν, αν, αν. Αυτοί οι παίκτες δεν κάνουν για τον Ηρακλή.

Και φάνηκε πως όλο αυτό έγινε μόνο και μόνο για να διαφημιστούν μέσα από το όνομα του Ηρακλή».

Σχετικά Άρθρα

Π. Γκότσης: “Με τον κόσμο στο πλευρό μας για τη μεγάλη επιστροφή”

Ερασιτέχνης

“Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής»

Διάφορα

Back to Top