Από τον Ντεσπέιν στον…Ντεσπέιν (video)

Ένα επίθετο, μια χώρα, μία ομάδα, ένα άθλημα. Θα μπορούσε να αποτελεί παιχνίδι της μοίρας αλλά δεν είναι. Και δεν είναι, διότι μπορεί οι Ζοέλ …

Ηρακλής

Ένα επίθετο, μια χώρα, μία ομάδα, ένα άθλημα. Θα μπορούσε να αποτελεί παιχνίδι της μοίρας αλλά δεν είναι. Και δεν είναι, διότι μπορεί οι Ζοέλ και Ρολάντ Ντεσπέιν να έχουν το ίδιο επίθετο, να κατάγονται από την ίδια χώρα (Κούβα), να ασχολούνται με το ίδιο άθλημα (βόλεϊ) να έχουν αγωνιστεί στην ίδια ομάδα (Ηρακλής), αλλά διαφέρουν σε πολλά.

Καταρχήν, τους χωρίζει σχεδόν μια γενιά. Και δεν μιλάμε μόνο ηλικιακά. Αλλά και σε επίπεδο αθλήματος. Ο πρώτος, ερχόμενος από την Κούβα τον Σεπτέμβριο του 1995 έφερε μαζί του και την “επανάσταση” στο χώρο του ελληνικού βόλεϊ.

Ο δεύτερος φορώντας τα “κυανόλευκα” από τον Γενάρη του 2012 (αν και επισήμως η μεταγραφή ολοκληρώθηκε πολύ νωρίτερα) προσπαθεί με τις εμφανίσεις του (όπως η χθεσινή κόντρα στον ΠΑΟΚ), να δώσει συνέχεια στη δυναστεία των τίτλων του “κυανόλευκου” βόλεϊ. Θα τα καταφέρει; Ο χρόνος θα το δείξει.

Σε κάθε περίπτωση για τον Ηρακληδέα είναι ευτυχία που αυτοί οι δύο μεγάλοι αθλητές, έχουν φορέσει τη φανέλα με τον “Ημίθεο” στο στήθος. Ένα μάλιστα από τα κοινά τους γνωρίσματα (εκτός από το γεγονός ότι μεγάλωσαν σχεδόν στην ίδια γειτονιά), είναι ο τρόπος που μεταγράφηκαν στον Ηρακλή, ο οποίος και στις δύο περιπτώσεις εμπεριείχε μπόλικο παρασκήνιο.

Στην περίπτωση του Ζοέλ Ντεσπέιν δε, χρειάστηκε να κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός της Κούβας και ο διοικητικός του Ηρακλή.

Ήταν Σεπτέμβριος του 1995, όταν ο τότε πρόεδρος του ΤΑΠ Ηρακλής, αείμνηστος Απόστολος Τσουρέκας, αποφάσιζε να εκτοξεύσει την δυναμικότητα της ομάδας, με την απόκτηση του Κουβανού Ντεσπέιν, του “El Diablo” όπως ήταν το προσωνύμιό που του “κόλλησαν” οι συμπατριώτες του, από τις εμφανίσεις που πραγματοποίησε με την Εθνική Κούβας.

Εγχείρημα αρκετά δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Ζοέλ Ντεσπέιν μαζί με τον Ρικάρντο Βαντέζ, ήταν από τους λίγους -αν όχι οι πρώτοι- Κουβανοί αθλητές που πέρασαν τα σύνορα της χώρας τους για να αγωνιστούν σε ομάδα του εξωτερικού, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα, ο Ντεσπέιν είχε κάνει πράγματα και θαύματα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που είχε διεξαχθεί στην Ελλάδα.

Για την ολοκλήρωση της μεταγραφής δε, ο Απόστολος Τσουρέκας, χρειάστηκε τότε να ταξιδέψει μέχρι την Αβάνα και να συναντηθεί με μέλη της Κουβανικής ομοσπονδίας, αλλά και της κυβέρνησης.

Τα δημοσιεύματα της εποχής είναι ενδεικτικά και ανέφεραν ότι ο τότε πρόεδρος του ΤΑΠ Ηρακλής, ήρθε σε επικοινωνία με τους επιχειρηματίες Τσιάνα και Μπακαγιά, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στην Κούβα και είχαν προσβάσεις στα ανώτατα πολιτικά και αθλητικά στρώματα του νησιού.

Οι προσβάσεις αυτές, βοήθησαν τον Τσουρέκα να έρθει σε επικοινωνία αρχικά με τον πρόεδρο της Κουβανικής Ομοσπονδίας, Σένσιο Κουέστα (ο οποίος λίγες μέρες αργότερα ήρθε στη Θεσσαλονίκη και παραχώρησε συνέντευη Τύπου) και στη συνέχεια με τους υφυπουργούς Πολιτισμού της χώρας, Γκονζάλεθ και Χουαντορένα.

Ο Απόστολος Τσουρέκας, χωρίς πολλά παζάρια συμφώνησε στο οικονομικό με τον Κουέστα (400.000 δολάρια) και επί της ουσίας αυτό που απέμενε ήταν η πολιτική απόφαση από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να επιτραπεί στους αθλητές η έξοδος από την χώρα.

Απόφαση στην οποία σημαντικό ρόλο έπαιξε ο επιχειρηματίας Γιώργος Μπακαγιάς, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τις καλές σχέσεις του με τον Φιντέλ Κάστρο, τον πίεσε για να να δώσει την συγκατάθεσή του, όπως και έγινε.

Από εκεί και πέρα, τα πράγματα μπήκαν σε μια σειρά και οι δύο παίκτες…πάτησαν Θεσσαλονίκη στις 19 Σεπτεμβρίου του 1995 με τον Ντεσπέιν να δηλώνει…”τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί, εάν ο πρόεδρος της Κούβας δεν ενέκρινε την μετακίνηση.

Ο Κάστρο είναι μια σπουδαία φυσιογνωμία και ιδιαίτερα αγαπητή για όλους τους Κουβανούς. Για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή μας, έπαιξε κυρίαρχο ρόλο καθώς αυτός πήρε την τελική απόφαση”.

Τελικά, ο Ντεσπέιν, μπορεί να μην γεύτηκε την χαρά ενός τίτλου με τον Ηρακλή, όμως το όνομά του, αλλά και οι εμφανίσεις του έμελλε να αλλάξουν το ρουν της ιστορίας της ομάδας βόλεϊ.

Σήμερα,o Ζοέλ μένει μόνιμα στην Ιταλία και διατηρεί ακαδημία βόλεϊ ενώ ένας άλλος…Ντεσπέιν ο Ρολάντ είναι αυτός που προσπαθεί να οδηγήσει τον Ηρακλή ψηλά. Αν και έχει παραδεχθεί πως όταν ήρθε στην Ελλάδα, παρά τις παραινέσεις του βετεράνου βολεϊμπολίστα να διατηρήσει το…επίθετο ψηλά, ο ίδιος θέλει να αφήσει την δική του σφραγίδα.

Στο χέρι του είναι, καθώς ο Ηρακλής έχει μπροστά του δύο τεράστιες προκλήσεις σε κύπελλο και πρωτάθλημα για να επιστρέψει στον θρόνο του.

Παρακολουθείστε το βίντεο για να θυμηθείτε μερικά από τα κατορθώματα του Ζοέλ Ντεσπέιν… 

…και αυτό για να δείτε πως είναι σήμερα (πρόκειται για συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό κανάλι RAI 3 στις 18 Ιουλίου του 2011)

Σχετικά Άρθρα

Νίλσον: “Ακόμη ανατριχιάζω με το πάθος και την τρέλα του κόσμου του ΗΡΑΚΛΗ”

Βόλει

Σημαντική εξέλιξη: Πώς ρυθμίζεται την υπόθεση των παλαιών οφειλών και για τον Ηρακλή!

Βόλει

Back to Top