Ψηφίστηκε το άρθρο 19 για την ΕΕΑ

Η ιστοσελίδα soccerplus.gr, φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ, για το θέμα με την ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου και τα όσα διαδραματίζονται στη Βουλή. Αυτό που έχει σημασία, …

Επικαιρότητα

Η ιστοσελίδα soccerplus.gr, φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ, για το θέμα με την ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου και τα όσα διαδραματίζονται στη Βουλή.

Αυτό που έχει σημασία, είναι πως οι βουλευτές στο σύνολο τους, με δηλώσεις τους βάλλουν κατά της ΕΠΟ και του τρόπου λειτουργίας της, με πιο χαρακτηριστική ατάκα να είναι αυτή του βουλευτή, Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος χαρακτήρισε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ… αυτό-αδιοίκητο!.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

Υπερψηφίστηκε το άρθρο 19

Κατά πλειοψηφία πέρασε το άρθρο 19 του αθλητικού νόμου, που αφορά τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού στη Βουλή, η οποία ψήφισε σήμερα τον νέο αθλητικό νόμο.

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού παραμένει ο ελεγκτικός μηχανισμός της πολιτείας στις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες με αρμοδιότητες να ελέγχει τη νομιμότητα των ενεργειών των παραγόντων του ποδοσφαίρου και να επιβάλει τις ποινές που ορίζονται από το νόμο.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν κατά πλειοψηφία το Άρθρο 19 του νέου αθλητικού νόμου, κόντρα στους εκβιασμούς του σαθρού ποδοσφαιρικού παρακράτους.

Πρόκειται για μια γενναία στάση η οποία δίνει στο κράτος το δικαίωμα να βάζει φραγή στα τερτίπια της… παρέας.

Δεν άφησαν τον έλεγχο της νομιμότητας και της διαφάνειας του ποδοσφαίρου στο… βαθύ ποδόσφαιρο.

“Κάνουμε κακό αν τους ελέγχουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο; Όταν η ΕΠΟ βάλει τις ποινές που πρέπει θα την εξουσιοδοτήσουμε”, είχε πει ο Π. Γερουλάνος, δήλωση που αποδεικνύει το σεβασμό της πολιτείας στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Γερουλάνος: “Δεν διαπραγματεύομαι με την ΕΠΟ”

“Δεν είμαι διατεθειμένος να διαπραγματευτώ με καμία ΕΠΟ και καμία FIFA. Θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε τα λαμόγια και τους κλέφτες”, είπε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, και κάλεσε την ΕΠΟ να βάλει ποινές για τις ομάδες που δεν παίρνουν πιστοποιητικό συμμετοχής για να πάρει και την ευθύνη.

Για το θέμα των αρμοδιοτήτων και τη δήθεν παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο, πρόσθεσε: “Κάνουμε κακό αν τους ελέγχουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο; Όταν η ΕΠΟ βάλει τις ποινές που πρέπει θα την εξουσιοδοτήσουμε.

Ποιο είναι το πρόβλημα να κάνει ΓΣ η ΕΠΟ τώρα; Θέλουμε δίκαιη μοιρασιά: Αναλάβετε τις ευθύνες σας και σας δίνουμε τον έλεγχο.

Οι ποινές θα επιβάλλονται από την ΕΠΟ και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θα κρίνει τα παραπτώματα. Η ΕΕΑ υπάρχει εδώ και 12 χρόνια. Γιατί ενοχλούνται τώρα; Πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας. Λογοδοτούμε στους πολίτες και μόνο σ’ αυτούς.

Ψαριανός: «Η ΕΠΟ έχει το… αυτο-αδιοίκητο!»

Ο Γρηγόρης Ψαριανός στη Βουλή μίλησε για το αθλητικό νομοσχέδιο και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ΕΠΟ, τονίζοντας ότι παίζει… άμυνα με δύο μπακ και τρία λίμπερο και επι της ουσίας δεν κάνει τίποτα.

“Η ΕΠΟ δεν έχει βγάλει μπροστά κανένα σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια. Τι έκανε η ΕΠΟ με τα στημένα παιχνίδια; Τίποτα απολύτως. Οι παραγγελίες που οδήγησαν στις έρευνες ήρθαν από την UEFA. Τι έχει κάνει η ΕΠΟ με τις στημένες διαιτησίες; Απολύτως τίποτα.

Τι κάνει με τους αθλητικούς δικαστές; Τα χειρότερα. Ελέγχει τους νονούς της νύχτας, τους εκβιαστές που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο; Καθόλου. Η ΕΠΟ προσπαθεί να παίξει άμυνα με δύο σέντερ μπακ και τρία λίμπερο και στελέχη της πηγαίνουν μάρτυρες σε δικαστήρια για τους εκβιαστές και τους νονούς της νύχτας”, τόνισε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να μην σταματήσουν οι μετακινήσεις.

Xέρι – Χέρι ΕΠΟ και Καρατζαφέρης

Στη συζήτηση στη Βουλή για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο ο βουλευτής ΛΑΟΣ, Γιώργος Ανατολάκης, ζήτησε να αποσυρθεί το άρθρο 19 που αφορά τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, να γίνουν συζητήσεις με την ΕΠΟ και στη συνέχεια να ξαναέλθει προς συζήτηση.

Παράλληλα, ο Γ. Ανατολάκης ευχήθηκε να μη συμβεί τίποτα κακό λόγω της σχετικής ενημέρωσης της ΕΠΟ στη FIFA.

Πάντως, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ανέφερε ότι δεν θα αποσύρει το άρθρο 19.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κόμματος, Γ. Καρατζαφέρης, πλήρως εναρμονισμένος με τα όψιμα συμφέροντα της ΕΠΟ και χωρίς να απαντά στο ερώτημα αν η ΕΠΟ έχει δυνατότητα ελέγχου, είπε: «Αποσυνδέστε την πολιτεία από τις ομάδες. Μετά την ωμή παρέμβαση που έγινε από την πολιτεία στον Ολυμπιακό Β. και την Καβάλα που πλήρωσαν ανομήματα παραγόντων, άλλο ένα επεισόδιο θα τινάξει το σύστημα στον αέρα. Αφήστε την ΕΠΟ στα δικά της θέματα».

ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κουράκης, είπε ότι παρά το γεγονός ότι δεν ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο θα στηρίξει το άρθρο 19 για τις αρμοδιότητες της ΕΕΑ, κάτι που όπως δήλωσε με νόημα πολεμούν εθνικά και υπερεθνικά συμφέροντα.

Το ΚΚΕ μέσω του κ. Γκιόκα είπε ότι θα ψηφίσει «παρών» στο άρθρο 19. «Η στάση μας δεν καθορίζεται από το αυτοδιοίκητο – λάστιχο και από τι λέει η κάθε UEFA. Θέλουμε έλεγχο και κανόνες διαφάνειας», πρόσθεσε.

H “χρυσή τομή” στο θέμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού φαίνεται πως βρίσκεται, αφού από το πρωί της Τετάρτης υπάρχουν επαφές μεταξύ των κομμάτων και της ΕΠΟ ώστε να δοθεί λύση και να πάψει η ομοσπονδία να απειλεί με παρέμβαση της FIFA και αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ιωαννίδης: «Βάλτε και καμιά ποινή…»

Το πρωί της Τετάρτης 15/1 κατά τη διάρκεια της συζήτησης του αθλητικού νόμου στη Βουλή ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Ιωαννίδης, αποκάλυψε μέρος των διαπραγματεύσεων που γίνονται λέγοντας τα εξής: «Θα δεσμευτούμε ότι μόλις βάλει ποινές η ΕΠΟ θα μεταφέρουμε τις ποινές στο αυτοδιοίκητο που θα λέει αν το παράπτωμα είναι βαρύ ή ελαφρύ.

Μίλησα το πρωί με την ΕΠΟ και είπα μην περιμένετε τον Ιούνιο. Κάντε έκτακτη γενική συνέλευση τώρα και βάλτε ποινές. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ συμφώνησε, γιατί πρέπει να εξασφαλιστούν οι δύο ομάδες και η Εθνική στο EURO».

Πηγή: Soccerplus

Σχετικά Άρθρα

Back to Top