Οι εθνικοί ήρωες του Ηρακλή

Η λέξη «Ηρακλής» προέρχεται από δύο συνθετικά: το «Ηρα» και το «κλέος», που σημαίνουν υστεροφημία, δόξα φήμη, ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε. Δύο …

Επικαιρότητα

Η λέξη «Ηρακλής» προέρχεται από δύο συνθετικά: το «Ηρα» και το «κλέος», που σημαίνουν υστεροφημία, δόξα φήμη, ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε. Δύο άνθρωποι που δόξασαν το όνομα του Ηρακλή μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου ήταν ο Γιώργος Ιβάνωφ και ο Γιώργος Κατσάνης.

Έδωσαν τεράστιους αγώνες για τον Ηρακλή, αλλά και για την Ελλάδα, γράφοντας το όνομα τους με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία του Κράτους.Το λιγότερο που μπορούσαν να κάνουν γι’ αυτούς τους δύο ήρωες της χώρας ήταν να δώσουν τα δύο ονόματα τους στα δύο κλειστά γήπεδα που βρίσκονται στην οδό Αγίου Δημητρίου. Δηλαδή το Κατσάνειο και το Ιβανώφειο, όπου στεγάζεται το τμήμα βόλεϊ του Ηρακλή και το τμήμα μπάσκετ, αντιστοίχως.   

Πρόκειται για δύο αθλητές του συλλόγου, που στους δύσκολους καιρούς δε δίστασαν να προτάξουν τα στήθη τους και να χάσουν τη ζωή τους για το καλό της Ελλάδας.

Ο Γιώργος Ιβάνωφ γεννήθηκε στην Πολωνία στις 14 Δεκεμβρίου του 1914, ωστόσο ο θάνατος του Ρώσου πατέρα του ανάγκασε την μητέρα του να έρθει στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη και να παντρευτεί τον Γιάννη Λαμπριανίδη. Το 1926 ξεκίνησε προπονήσεις με το ποδοσφαιρικό Ηρακλή , αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την κολύμβηση, η οποία τελικά τον κέρδισε.   

Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου συμμετείχε στον αντιστασιακό πόλεμο. Ηταν «παρών» σε αποστολές σαμποτάζ, τοποθετώντας βόμβες και κολυμπώντας σε γερμανικά πλοία βυθίζοντας τα. Συνελήφθη δύο φορές, καθώς την πρώτη απέδρασε, ενώ στις 4 Ιανουαρίου του 1943 εκτελέστηκε στην Καισαριανή, βροντοφωνάζοντας: «Ζήτω η Πολωνία, ζήτω η Ελλάδα».   

Ο αθλητής στίβου (μήκος & σκυταλοδρομίες) του Ηρακλή, Γεώργιος Κατσάνης, ήταν αξιωματικός του Ελληνικού στρατού, υπηρετώντας ως ανθυπολοχαγός στις Ειδικές Δυνάμεις Καταδρομών (τα γνωστά σε όλους μας ΛΟΚ). Πολέμησε το 1974 στην Κύπρο, όπου την 21η Ιουλίου του ιδίου έτους σκοτώθηκε στο ύψωμα του Αγίου Ιλαρίωνος από τους Τούρκους εισβολείς.

Σημειώστε ότι επί μία εβδομάδα αντιστεκόταν μόνος του, καθώς οι σύντροφοι του, καταδρομείς είχαν ήδη δολοφονηθεί.Πάντως, δεν είναι μόνο το κλειστό γήπεδο του βόλεϊ που φέρει το όνομα του, καθώς και το στρατόπεδο της Δ΄ Μοίρας Καταδρομών στην Ρεντίνα Θεσσαλονίκης και της 35ης Μοίρας Καταδρομών στο Σταυροβούνι της Κύπρου έχουν πάρει την ονομασία του.

Σχετικά Άρθρα

Back to Top