Κατάθεση ψυχής από τον αρχηγό

Για όλους και για όλα μίλησε ο Τάσος Κατσαμπής κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκπομπής στο «Europe 1». «Ήθελα να σταματήσω σε ένα υψηλό επίπεδο, γεμάτος …

Ηρακλής

Για όλους και για όλα μίλησε ο Τάσος Κατσαμπής κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκπομπής στο «Europe 1».

«Ήθελα να σταματήσω σε ένα υψηλό επίπεδο, γεμάτος από αγώνες και να μπορούσα να βοηθήσω την ομάδα του Ηρακλή. Ξαφνικά ήρθαν τα πάνω κάτω και εξαφάνισαν την ομάδα. Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έγινε. Δεν μπορώ ακόμα να προσαρμοστώ από αυτή την κατάσταση.

Γιατί ο Ηρακλής έφτασε σε αυτό το σημείο;

«Κανένας δεν μπορεί, όσο και αν είναι αντιηρακλειδέας, να μην γελάει με αυτό που έχει συμβεί. Κανένας δεν κατάλαβε τι ακριβώς έγινε. Θα το πω «λαϊκά». Η ομάδα τιμωρήθηκε ουσιαστικά για ένα πλαστό έγγραφο. Δεν ξέρω τι είχε ο φάκελος μας, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι , ότι οι φάκελοι από πολλές ομάδες  είχαν χειρότερα πράγματα. Η πλαστογραφία τιμωρείται με ένα χρηματικό πρόστιμο και τιμωρία σε αυτόν που το έκανε. Αυτό όμως δεν έγινε στον υπαίτιο αυτής της κατάστασης και ο Ηρακλής ξαφνικά εξαφανίστηκε με το έτσι θέλω. Υπάρχει ένα γιατί; Κανένας δεν μπορεί να μου το απαντήσει. Δεν είμαστε μόνο μια ιστορική ομάδα άλλα κοσμούσαμε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, παρά τα διοικητικά προβλήματα που είχαμε τα καταφέρναμε. Κοιτάζαμε πάντα το καλό της ομάδας. Δεν εμπλέκεται ο Ηρακλής σε κανένα στημένο και μέσα στα γήπεδα δείξαμε την αξία μας. Μας εξαφάνισαν χωρίς λόγο . Αυτό με πονάει και δεν μπορώ να το δεχτώ με τίποτα».

Γιατί η ομάδα έφτασε σε αυτό το σημείο;

«Η κατάντια του Ηρακλή, τα τελευταία χρόνια ήταν οι διοικήσεις που υπήρχαν. Η διαχείριση που έκαναν και οι μετέγραφες μας καταδίκασαν.  Υπήρχαν παίκτες που ακόμα και οπτικά φαίνονταν ότι δεν μπορούσαν να βοηθούσαν. Παίκτες που δεν έπαιζαν καν στις προπονήσεις. Αυτοί όμως έκαναν προσφυγές και έπαιρναν 400 χιλιάδες.  Στην συνέχεια ξεχνούσαν αυτούς τους παίκτες και οι νεαροί έλληνες παίκτες έβγαζαν τα κάστανα από την φωτιά. Αυτά όλα συσσωρεύτηκαν και μας έφερε σε αυτό το σημείο. Φταίνε και οι μέσα και οι έξω . Όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης και πρέπει να το συνειδητοποιήσουν.  Πολλοί παίκτες έχασαν τα χρήματα τους και κυρίως οι υπάλληλοι που ζούσαν απλά με τον μισθό τους. Άνθρωποι που έμειναν χωρίς δουλειά και έχασαν τα χρήματα τους. Είναι κάτι που με λυπεί και δεν ξέρω αν θα υπάρχει κάτι καλύτερο στο μέλλον».

Πηγαίνοντας στο γήπεδο τις δυο πρώτες αγωνιστικές  ποιες ήταν ακριβώς οι σκέψεις σου;

«Έχω ζήσει πολλές καλές στιγμές στον Ηρακλή . Όταν πήγα στην Καλλικράτεια και αντίκρισα τις χιλιάδες φιλάθλους της ομάδας μπουν ήρθαν στο μυαλό του τα ντέρμπι που είχαμε στην Σουπερ Λίγκα. Ξαφνικά, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την Καλλικράτεια, είδα 11 αμούστακα παιδιά να μπαίνουν μέσα στο γήπεδο. Μπράβο τους, έχουν το μέλλον μπροστά τους . Μπήκαν σε ένα χωράφι και αντίκρισαν ένα κόσμο που περίμενε από αυτούς να παίξουν ποδόσφαιρο και τους επευφημούσε. Αυτοί που αγαπούν την ομάδα θα την ακολουθήσουν. Δεν μπορούν όμως να δεχτούν με τίποτα ότι η ομάδα τους υποβιβάστηκε με τέτοιο τρόπο μετά από 103 χρόνια ιστορίας.  Είναι κάτι πολύ δύσκολο. Στο θέμα των επεισοδίων που υπήρξαν δεν μπορεί κανένας να ρίξει τις ευθύνες στον κόσμο. Έχουν χάσει τις Κυριακές τους, έχουν χάσει την γη κάτω από τα πόδια τους. Ξαφνικά τα έχασαν όλα και υπάρχει μόνο πόνος.  Για ποιο λόγο. Για κάποιους ανθρώπους που ήθελαν να εξαφανίσουν την ομάδα».

Το καλοκαίρι υπήρξαν πολλές συνομιλίες που ακούστηκαν δημόσια. Ποια ήταν η δική σου αντίδραση;

«Αισθάνθηκα αηδία και απογοήτευση. Ήμουν από τους παίκτες που αγαπούσα το ποδόσφαιρο. Το μυαλό μου δεν μπορούσε να αποδεχτεί αυτά τα πράγματα. Άκουγα και εγώ κάποια τέτοια πράγματα, αλλά είναι διαφορετικά να είναι «ράδιο αρβύλα» και διαφορετικά να το ακούς πραγματικά. Ακούστηκαν ονόματα παικτών , προπονητών, προέδρων , παικτών , φάνηκε πόσο βρόμικος είναι ο χώρος , έτσι όπως τον έκαναν όλοι αυτοί σε ένα τόσο ωραίο άθλημα. Κάποια στιγμή σταμάτησα να τα ακούω, γιατί δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι συνέβαιναν όλα αυτά γύρω μας.  Υπήρχαν συνομιλίες σχεδόν για όλες τις ομάδες , με τον Ηρακλή να μην εμπλέκεται πουθενά  αλλά ήταν ο μόνος που την πλήρωσε»

Δεν αντίκρισες ποτέ κόκκινη κάρτα

«Δεν ήθελα να παίζω αντιαθλητικά. Μπορεί να με έχουν χτυπήσει όπως ο Τζιοβάνι που μου έσπασε το ζυγωματικό, αλλά δεν ήθελα να κάνω τα ίδια. Δεν έδινα ποτέ δικαίωμα και ίσως στο τέλος πι διαιτητές το κατάλαβαν και γλύτωσα κάποιες φορές που είχα παρεκτραπεί».

– Σταματώντας το ποδόσφαιρο λογικά θα είχες σκεφτεί να συνεχίσεις από κάποιο άλλο πόστο στην ομάδα;

«Ήταν φυσιολογικό αυτό. Ήθελα να βοηθήσω την κατάσταση και έγιναν κάποιες συζητήσεις. Είχα πει να μου δώσουν το ποδοσφαιρικό κομμάτι και να μην ασχοληθούν. Γιατί γνωρίζω πού πονάει και τι χρειάζονταν η ομάδα σε αυτόν τον τομέα. Να έμπαιναν κάποιοι κανονισμοί , γιατί ο καθένας έκανε ότι ήθελε  και έπρεπε να τους στήριζε η ομάδα. Χωρίς πειθαρχία δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αυτό τελικά έγινε , όμως ξαφνικά χάθηκαν όλα. Έρχονταν άνθρωποι που ήθελαν να αναλάβουν την ομάδα και συζητούσαν μαζί μου και περίμενα τις εξελίξεις από την στιγμή που ήθελα να βοηθήσω την ομάδα. Γενικά πιστεύω ότι πρέπει στις ομάδες να  δουλεύουν άνθρωποι που γνωρίζουν ποδόσφαιρο και αγαπούν την ομάδα. Στο παρελθόν έγιναν πολλά ειδικά στον Ηρακλή, με άτομα ου έρχονταν και τελικά μόνο προβλήματα έφερναν μαζί τους. Όσοι ήρθαν στην ομάδα ήρθαν για να βγάλουν και όχι για να βοηθήσουν την ομάδα».

Όπως μετέφερε ο πρώην αρχηγός του Ηρακλή η αναμέτρηση στην Ξάνθη το 2007 του έμεινε αξέχαστη και εξήγησε τους λόγους:

«Κατέκτησα δυο κύπελλα με ΠΑΟΚ και Πανιώνιο. Με τον Ηρακλή είχα όμως μια στιγμή που με έχει στιγματίσει. Ήταν η αναμέτρηση με την Ξάνθη που κερδίσαμε και παραμείναμε στην κατηγορία.

Μπορεί να μην ήταν κάποια επιτυχία, αλλά έγιναν πολλά. Ήταν να μην παίξω γιατί είχα πρόβλημα, ζήτησα στον Γιοβανοβιτς να προπονηθώ και να μπορέσω να παίξω. Στο ημίχρονο μου είπε να μπω και ήμουν πανέτοιμος. Από το προηγούμενο βράδυ είχα μια διαίσθηση ότι κάτι θα συμβεί με εμένα. Δεν ήξερα αν ήταν θετικό ή αρνητικό, αλλά κάτι θα γίνονταν.  Είχαμε προηγηθεί με 0-1 αλλά μόλις μπήκα ισοφαριστήκαμε. Τότε γύρισα προς τον ουρανό και είπα «Θεέ μου σε παρακαλώ» και δεν το κρύβω ότι δάκρυσα , καθώς είχαμε μείνει και με δέκα παίκτες. Κερδίσαμε ένα φάουλ, έβλεπα ότι δεν είχαμε κουράγιο ούτε να προωθηθούμε. Τότε έγιναν όλα ξαφνικά. Έκανα μια κεφαλιά και η μπάλα έφυγε με τόση δύναμη , που δεν το είχα ξανακάνει ούτε και με σουτ. Προσπάθησα να πανηγυρίσω με τον κόσμο στα κάγκελά, αλλά θυμήθηκα ότι είχα πρόβλημα με το χέρι μου. Στα υπόλοιπα 20 λεπτά ήταν ένας αιώνας. Όταν τελείωσε κλαίγαμε όλοι σαν μωρά. Αυτά όλα δεν μπορούν να ξεχαστούν»

Αναφορικά με την παρουσία του Αντώνη Ρέμου και την δική του προσπάθεια στον Ηρακλή ο Τάσος Κατσαμπής ήταν ξεκάθαρος.

«Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι Ηρακλειδέας. Ήρθε με δάφνες αλλά δυστυχώς έγιναν πολλά λάθη με άσχημες κινήσεις με ανθρώπους που ήταν κοντά του. Έχει πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την εικόνα και την κατάντια του Ηρακλή. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι και ο μοναδικός. Κυρίως με όσους συνεργάστηκε (Πολύκαρπο και Πουρσανίδη) και αυτοί συνέβαλαν ότι να υπάρχει αυτή η κατάληξη για την ομάδα. Ακούστηκαν ότι έβαλαν χρήματα, αλλά το αποτέλεσμα μετράει και η ομάδα αυτή την στιγμή βρίσκεται την Δ΄ Εθνική. Δεν γίνεται να διοικείς μια ομάδα από 1.000 χιλιόμετρα μακριά. Όλες οι διοικήσεις έχουν μερίδιο ευθύνης και δεν ξέρω αν το έχουν παραδεχτεί.  Κάποιοι από αυτούς έχουν περάσει στο απυρόβλητο και υπάρχουν άνθρωποι που έκαναν τις μετέγραφες και δεν ακούστηκε τίποτα για αυτούς. Με τον Αντώνη Ρέμο είχα μιλήσει μετά την εκτός έδρας νίκη με τον Αστέρα Τρίπολης (0-4). Του είπα ότι έχουμε προβλήματα. Υπάρχουν άνθρωποι που οι παίκτες δεν τους αποδέχονται. Αυτό δημιουργούσε τεράστια προβλήματα και αντί να έχω το μυαλό μου στην προπόνηση προσπαθούσα να λειτουργήσω ως «πυροσβέστης». Δεν γίνονταν τίποτα και τα προβλήματα αυξάνονταν. Του τα είπα και δεν άλλαξε κάτι»

Ούτε από τις πορείες έλειψε ο Κατσαμπής και εξήγησε τους λόγους του:

Ήμουν όπως και τόσος άλλος κόσμος μαζί με τις οικογένειες τους. Ξαφνικά έπεφταν τα χημικά . Για ποιο λόγο. Δεν ήθελαν τον Ηρακλή στην Σούπερ Λιγκ; Δεν θέλουν καθαρές ομάδες; Ήθελαν να ήμαστε το τσιράκι μιας ομάδας και να κάνουμε τα θελήματα της. Όχι ο Ηρακλής δεν θα το έκανε ποτέ αυτό και έτσι μας έριξαν, αλλά είχαμε ψηλά το κεφάλι. Άποψή μου όμως ήταν να παίζαμε στην Β΄ Εθνική και του χρόνου θα μας αντιμετώπιζαν ξανά είτε το ήθελαν είτε όχι».

Είχες σκεφτεί με όλα αυτά να συνέχιζες να έπαιζες ποδόσφαιρο;

«Το είχα πει στα παιδιά στην ΠΑ.ΛΗ. ότι είχα αποφασίσει να σταματήσω το ποδόσφαιρο, αλλά επειδή βρεθήκαμε εκείνη την στιγμή στην Β’ εθνική, το χρέος μου ήταν να βοηθήσω την ομάδα, ώστε να επιστρέψουμε στο Σουπερ Λιγκ. Είχε περάσει αυτή η σκέψη από το μυαλό μου, αν και είχα κάποια προβλήματα με το κεφάλι μου, αλλά θα το έκανα άλλη μια φορά».

Πηγή: iraklis1908.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to Top