ΣΧΟΛΙΟ: Πιλάβιε, οι νταραβεριτζήδες τα είπανε…

Αλήθεια, τώρα ο κ.Πιλάβιος τι μπορεί να πει για τους… φίλους του, τους νταραβεριτζήδες; Τι περίεργο πράγμα όμως κι αυτό, ε; Πού το ήξεραν οι …

Ηρακλής

Αλήθεια, τώρα ο κ.Πιλάβιος τι μπορεί να πει για τους… φίλους του, τους νταραβεριτζήδες; Τι περίεργο πράγμα όμως κι αυτό, ε; Πού το ήξεραν οι νταραβεριτζήδες και το έλεγαν; Η δήλωση του Πιλάβιου είναι καταπληκτική. Εγινε στις 5 Ιουλίου και είναι ένα πραγματικό κόσμημα στην ανθολογία των όσων έχουν γίνει αυτό το διάστημα.

Προσέξτε τι λέει: “Στην Ελλάδα μας αρέσει να είμαστε νταραβεριτζήδες. Δίνετε σημασία σε κάτι που είπε κάποιος να μείνει ο Αστέρας, να πέσει ο Ηρακλής; Το τι λέγεται είναι το 1/500 από αυτό που ακούνε τα αυτιά μας κάθε μέρα”. Η δήλωση είχε γίνει στην εκπομπή “Η Δίκη στο BLUESKY” και ήταν μία ακόμη -παντελώς αποτυχημένη- προσπάθεια του προέδρου της Ε.Π.Ο. να τους βγάλει όλους άσχετους και από άλλο πλανήτη. Ελα όμως που και πριν από εκείνη τη δήλωση αλλά και μετά (μέχρι να φτάσουμε στις 11 Οκτωβρίου) όλα όσα έγιναν ήταν αέρας στα πανιά των… νταραβεριτζήδων που φούσκωναν από περηφάνια για νέα ταξίδια.

Η δήλωση έχει και συνέχεια. “Η μεγάλη εικόνα είναι ότι πιθανόν ποδοσφαιριστές ή προπονητές, πλούτισαν και αυτόν τον πλουτισμό τον έφεραν στο ποδόσφαιρο. Αλλά θα ήθελα να μάθω πού πήγαν τα λεφτά. Εντάξει, ο Αστέρας έμεινε, ο Ηρακλής έπεσε. Το θέμα είναι, τα χρήματα; Αυτοί που τα έχασαν, αυτοί που τα κέρδισαν;”

Αλλη μία δήλωση-κόσμημα. Το στοίχημα… Ποιος άραγε τιμωρήθηκε για το στοίχημα; Κανείς. Χώρια που από τότε ο Πιλάβιος είχε πει ότι… “ο Αστέρας έμεινε, ο Ηρακλής έπεσε”. Από τότε, από τις 5 Ιουλίου δηλαδή. Αρα, όλα όσα ακολούθησαν, στους επόμενους τρεις και παραπάνω μήνες (!), από τις 5 Ιουλίου μέχρι τις 11 Οκτωβρίου ήταν απλώς χωρίς… λόγο. CAS, Διαιτητικό Δικαστήριο, Επιτροπή Εφέσεων, πολιτικά δικαστήρια…

Βέβαια, επειδή έγινε αναφορά στο CAS, εν μέσω όλων αυτών υπάρχουν και οι καταγγελτικές δηλώσεις του δικηγόρου, Γρηγόρη Ιωαννίδη που λέει διάφορα πράγματα για το CAS, δηλώσεις που χρήζουν άμεσης απάντησης από τον Ανδρέα Παντελή. Αμεσης απάντησης…

Σύμπτωση ή όχι (αν είναι σύμπτωση βεβαίως θα είναι μία ακόμη σε αυτό το… γαϊτανάκι συμπτώσεων σε αυτή την ιστορία) η συγκεκριμένη απόφαση (σημαντική το δίχως άλλο για το πραγματικό πρόσωπο του ελληνικού ποδοσφαίρου) πάρθηκε μια μέρα κατά την οποία ο Πιλάβιος ήταν και πάλι στο εξωτερικό. Και συν τοις άλλοις πάρθηκε σε μία μέρα που όλοι θα ασχολούνται με την Εθνική. Κι αν οι διεθνείς καταφέρουν να πάρουν την πρόκριση (οι γραμμές αυτές γράφονται πριν από το παιχνίδι Γεωργία-Ελλάδα) τότε πάνω στον δικό τους ιδρώτα θα πατήσουν όλοι οι άλλοι για να… διαφημίσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πού χώρος και χρόνος να ασχοληθεί ο πολύς ο κόσμος με αυτές τις αποφάσεις;

Σύμπτωση ή όχι, το timing έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Κι αν στην επιστροφή από τη Γεωργία κάποιος σταματήσει τον Πιλάβιο στο αεροδρόμιο και του ζητήσει να σχολιάσει τις αποφάσεις είναι (περίπου) δεδομένο ότι θα πει ότι… “είμαι εδώ για την εθνική” ή ότι… “δεν σχολιάζω τις αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης” ή το πολύ-πολύ να πει ότι… “υπάρχουν καλές, κακές και περίεργες αποφάσεις”.

Η Ε.Π.Ο. διαφημίζει το αυτοδιοίκητό της στέλνοντας… την απόφαση με φιλάκια στην Πολιτεία. Μια επιτροπή της Ε.Π.Ο., η Επιτροπή Εφέσεων πήρε αυτή την απόφαση και είναι αυτή η Ε.Π.Ο. που (μεταξύ άλλων, μιας και είναι η Εθνική) θα διαχειριστεί τα έσοδα που θα φέρει πιθανή πρόκριση της Ελλάδας στο EURO 2012. Κι αν το ρεπορτάζ είναι αλήθεια, η πρόκριση από μόνη της είναι 8.000.000 ευρώ και από εκεί και μετά, στους ομίλους, η ισοπαλία είναι 500.000 ευρώ και η νίκη είναι στο ένα εκατομμύριο. Και αν προχωρήσει, έχει κι άλλα. Φιλάκια, φιλάκια πολλά στην Πολιτεία.

Θυμίζουμε εδώ ότι η Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο., στις 10 Αυγούστου, είχε αναιρέσει την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκα για υποβιβασμό της Καβάλας και του Ολυμπιακού Βόλου. Την είχε αναιρέσει και είχε επιβάλει αφαίρεση βαθμών, -10 για τον Ολυμπιακό Βόλου και -8 στην Καβάλα. Η συνέχεια με την ΕΕΑ είναι γνωστή. Το επίσης ενδιαφέρον σημείο όμως το τι ακολούθησε.

Στις 11 Αυγούστου, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος σημείωσε ότι «την ώρα που η UEFA δείχνει αποφασιστικότητα για την πάταξη των στημένων αγώνων η ελληνική αθλητική δικαιοσύνη μαλακώνει τις ποινές. Η Πολιτεία σέβεται τις αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης, αλλά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει μέχρι τέλους την προσπάθεια εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου”, είπε και συμπλήρωσε: “Για το σκοπό αυτό αξιολογούμε συνεχώς την αξιοπιστία των συνομιλητών μας και χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας: κρατικά χρήματα, κρατικά στάδια, κρατική τηλεόραση. Τις αποφάσεις μας θα τις ανακοινώσουμε συνολικά και συντεταγμένα».

Προφανώς, ο Υπουργός αφού… αξιολόγησε την αξιοπιστία των συνομιλητών του… ησύχασε.

Δηλώσεις είχε κάνει τότε (στις 11 Αυγούστου) και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γιώργος Νικητιάδης και είχε το… καταπληκτικό ότι… “αν δεν πρόκειται να επιτευχθεί κάθαρση και απαιτείται να διακοπεί το πρωτάθλημα, θα πρέπει να διακοπεί το πρωτάθλημα. Η αθλητική δικαιοσύνη επαναλαμβάνω αυτή τη στιγμή εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε να τη σεβόμαστε, θέλουμε να συνεχίσουμε να μην παρεμβαίνουμε στο έργο της, όμως οι αποφάσεις της μας κάνουν καταρχήν να έχουμε απορίες”. Φιλάκια και πάλι. Πολλά.

Ποιος μπορεί να πει στον κόσμο τι γίνεται; Πώς να δικαιολογήσεις αποφάσεις, μέτρα κ.α.;

Η Πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκα πήρε μια συγκεκριμένη απόφαση για τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα και η Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο. πήρε μια άλλη, εντελώς διαφορετική.

Η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκα πήρε μια συγκεκριμένη απόφαση για τον Αστέρα Τρίπολης και η Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο. πήρε μια άλλη εντελώς διαφορετική.

Ο απλός φίλαθλος αναρωτιέται. Είναι δύο τόσο διαφορετικές αποφάσεις. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ; Από τη στιγμή που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες οι αποφάσεις μία είναι σωστή και μία λάθος. Ή για να το σημειώσουμε καλύτερα από τη στιγμή είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, η μία είναι ΕΝΤΕΛΩΣ λάθος. Τι λένε οι επιτροπές για αυτό;

Νομικά, μπορεί να βρούνε δεκάδες τρόπους για να στοιχειοθετήσουν και τη μία απόφαση και την άλλη. Τροφοδοτείται όμως έτσι και η ιστορία για το πώς τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά ο κόσμος;

-Ο Γιάννης Πάγκος εργάζεται στη NOVA.

Σχετικά Άρθρα

Back to Top