- Bluearena - http://bluearena.gr -

«Σινάν Τανίκ, ο Τζορτζ Κλούνεϊ της Τουρκίας»

Στους αγώνες του περασμένου Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στη Σμύρνη όταν έμπαινε στο γήπεδο ο κόσμος τον ζητωκραύγαζε κι εκείνος σκόρπιζε απλόχερα τα χαμογελά του, παροτρύνοντας τον κόσμο που είχε γεμίσει τις κερκίδες να εμψυχώσει την ομάδα του, δεν ήταν μόνο ο αρχηγός αλλά και το αστέρι της ομάδας, ο Σινάν Τσεμ Τανίκ, ή Τσεμ όπως τον αποκαλούν όλοι ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλους.

Η Τουρκική ομάδα κέρδισε την Ελληνική τον περασμένο Σεπτέμβριο  και πήρε το εισιτήριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Αυστρίας.
Ο Τσεμ θυμάται: «Κερδίσαμε πολλά από εκείνους τους αγώνες. Ήμασταν καλύτεροι σαν ομάδα. Μέρα με τη μέρα βελτιωνόμασταν. Ήμασταν μια νέα ομάδα με περισσότερη σινάφια, ανοικτοί στην επιτυχία.  Θέλαμε να κερδίσουμε την Ελλάδα και εστιάσαμε σε αυτό».

Πριν ακόμα ξεκινήσει ένας αγώνας ο Σινάν Τανίκ ξεχωρίζει ανάμεσα στους παίχτες της ομάδας του: Ο 2μετρος γίγαντας, που έπαιζε ως το τέλος της σεζόν με τα χρώματα της Γαλατάσαράι, έχει πάντα ένα πλατύ και μερικές φορές πονηρό χαμόγελο. Εξαιτίας των μαλλιών του που γκριζάρουν ο Τσεμ μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ο Τζωρτζ Κλούνεϊ της Τουρκίας. Ωστόσο, οι αληθινές του ικανότητες σαν παίχτης γίνονται ορατές αμέσως μετά το πρώτο σφύριγμα.

Ο προπονητής της Εθνικής Αυστρίας, Μίκαελ Βαρμ γνώρισε πολύ καλά τον Τούρκο ακραίο από τις τέσσερις αναμετρήσεις ενάντια στην Τουρκία για το Ευρωπαϊκό Λιγκ του 2010, μια από τις οποίες κέρδισε η Αυστρία με 3-1. «Έχει πολύ μεγάλη εμπειρία. Σταθερός σα βράχος – είναι δύσκολο να τον ρήξεις κάτω,» λέει ο Βαρμ για τον 30χρονο που παίζει για την Εθνική Τουρκίας εδώ και δέκα χρόνια.

Ο Ερκάν Τογκάν, ο Τούρκος που αγωνίζεται με τα χρώματα της Χότβολεϊς Βιένα, που ήταν μέντορας του νεαρού τότε Τσεμ, έχει πολλά καλά να πει για τον πρώην συνάδελφό του: «Η ομάδα μας ανανεώθηκε πριν δύο χρόνια και γι’ αυτό είναι κατά κάποιον τρόπο ο μεγαλύτερος αδερφός για τους νέους παίχτες,» λέει ο Τογκάν.

Ο Τανίκ είναι ένας αθλητής γεμάτος πάθος που πάντα παλεύει για τη νίκη. Ταυτόχρονα δεν είναι ποτέ επιθετικός και είναι πολύ δίκαιος. Αυτό που είναι τώρα είναι σίγουρα αποτέλεσμα της εμπειρίας που κέρδισε στις πολυάριθμες ομάδες με τις οποίες έχει αγωνιστεί: στην Τουρκία και μόνο έχει παίξει σε έξι ομάδες, όπως στη Γαλατάσαράι και την Χάλκμπανκ Άνκαρα. Ήταν ο πρώτος Τούρκος που υπόγραψε συμβόλαιο στην Πολωνική Λίγκα, όπου έπαιξε με την Όλσζτιν από το 2006-2008 δίπλα στον πρώην Ολυμπιονίκη του 2008 και πρώην παίχτη της ΧότΒόλεϊς Βιένα, Ρίτσαρντ Λάμπουρν.

«Με την εμπειρία του ο Σινάν είναι σπουδαίος παράγοντας για την ομάδα,» λέει ο Τογκάν. «Είναι ο παίχτης που στις αποφασιστικές στιγμές εκπέμπει εμπιστοσύνη και δρα σαν προέκταση του χεριού του προπονητή Βέλικο Μπάσιτς στο γήπεδο».

«Όσο είμαι υγιής θα παίζω,» δηλώνει ο Τανίκ που είναι τρελός για το βόλεϊ και του αρέσει να μπαίνει σε καλή διάθεση ακούγοντας τη μουσική του Κατ Στίβενς και των Ντιπ Πέρπλ, του αρέσει επίσης να παίζει κιθάρα. Ακόμα και μετά το τέλος της καριέρας του ο αθλητής από την Άγκυρα δε θα χαθεί σε μια βαθειά τρύπα, γιατί σκοπεύει να τελειώσει τις σπουδές του στο σχεδιασμό χρήσεως γης.

Ο Σινάν με λίγα λόγια:
Γεννήθηκε στην Άγκυρα στις 19 Ιουνίου 1980, έχει ύψος 2 μέτρα. Ξεκίνησε την καριέρα του την Τσανκάγια Μπελεντίγεσι το 1996, ακολούθησαν η Ερντεμίρ Ερεγλί, η Πολίς Ακαντέμισι,  Χάλκμπανκ Άνκαρα, η πολωνική Όλσνζιν για δύο χρόνια, επέστρεψε στην Τουρκία το 2008 για να αγωνιστεί με την Γαλατάσαράι και την Χάλκμπανκ Άνκαρα. Τη σεζόν 2010-11 αγωνιζόταν με τη Γαλατάσαράι.
Πηγή: www.greekvolley.com