Το πρόγραμμα δράσης των Ακαδημιών

Νέα πνοή, νέα σχέδια, Νέα Ακαδημία μπάσκετ Ηρακλή. Οι κυανόλευκοι επενδύουν στα φυτώρια και ευελπιστούν πως τα επόμενα χρόνια παίκτες από τα τμήματα υποδομής του …

Ακαδημία

Νέα πνοή, νέα σχέδια, Νέα Ακαδημία μπάσκετ Ηρακλή. Οι κυανόλευκοι επενδύουν στα φυτώρια και ευελπιστούν πως τα επόμενα χρόνια παίκτες από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου θα είναι σε θέση να αγωνιστούν σε κορυφαίο επίπεδο.
Πλήρης ανοικοδόμηση των Ακαδημιών επιχειρείται πλέον, καθώς αυτές πέρασαν αποκλειστικά στη διαχείριση της ΚΑΕ και επικεφαλής ανέλαβε ο Γιάννης Κουζούνης έχοντας στο πλευρό του τον Μάκη Καλανταρίδη, τον Χάρη Πόλιο αλλά και άλλους ανθρώπους που αγαπούν τον Ηρακλή θα επιδιώξουν να αναγεννήσουν τα τμήματα υποδομής.

Το σχέδιο…

Με ανακοίνωσή της η ΚΑΕ Ηρακλής γνωστοποιεί το πλήρες πρόγραμμα δράσεων που θα ισχύει από φέτος. Αναλυτικά:
«Ο αθλητισμός, τα σπορ και το παιγνίδι είναι για τα παιδιά μας τρόπος για να εξασκήσουν τις σωματικές τους ικανότητες αλλά επιπλέον και μία ευκαιρία ζωής για να κάνουν νέους φίλους, να μάθουν να λειτουργούν ως μέλη μιας ομάδας, να ψυχαγωγούνται και να βελτιώνουν το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και της αυτό-εκτίμησης, στοιχεία που τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή. Εμείς, ως γονείς, έχουμε υποχρέωση να δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.
Η Νέα Ακαδημία Basket του Ηρακλή συστήνεται φέτος ως μία διευρυμένη εφορεία με μέλη ανθρώπους με γνώσεις και εμπειρίες τόσο σε αθλητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο οργάνωσης και ανάπτυξης δραστηριοτήτων ομάδων.
Στόχος μας από τη Νέα Ακαδημία Μπάσκετ του Ηρακλή είναι να αγκαλιάσουμε παιδιά ηλικίας 5 έως και 18 ετών με σκοπό την εκμάθηση των αρχών και των τεχνικών του αθλήματος αλλά ταυτόχρονα και την καλλιέργεια του ήθους, των αξιών και των αρχών του ομαδικού αθλητισμού.
Επιδιώκουμε να εντάξουμε όσο περισσότερα παιδιά είναι δυνατόν στην ιστορική οικογένεια του Ηρακλή και να τους επηρεάσουμε θετικά ώστε να αγαπήσουν τον αθλητισμό, να ενδιαφέρονται στο να εξελίσσουν τις αθλητικές τους δεξιότητες στο basket αλλά και την πνευματική και ηθική διάσταση τους και να γίνουν άξιοι άνθρωποι.
Στο πρόγραμμα μας περιλαμβάνονται δράσεις και ενέργειες που σταδιακά θα ενισχύονται ακόμη περισσότερο. Αυτές περιλαμβάνουν εν συντομία τα ακόλουθα:

Συστηματική οργάνωση αγώνων με ομάδες άλλων ακαδημιών εντός και εκτός Θεσσαλονίκης

Προβλέπεται η συμμετοχή των ομάδων μας σε τουλάχιστον 3 διοργανώσεις – τουρνουά εντός και εκτός Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή σε τουρνουά αποτελεί μία σημαντική εμπειρία για τα παιδιά μας σε αθλητικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

Λειτουργία ομάδων Ένταξης σε δυο βαθμίδες, ηλικίας 8-12 και 13-17.

Αναγνωρίζουμε ότι ως Ακαδημία, πρωταρχικός μας στόχος είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά μας να βιώσουν με αγάπη και χωρίς άγχος το τι σημαίνει αθλητισμός σε ομαδική βάση. Δευτερευόντως, η Ακαδημία καλείται να αναπτύξει δεξιότητες και να προωθήσει τους αθλητές με υψηλές επιδόσεις σε αγωνιστικά επίπεδα δίνοντας τους το ερέθισμα το άθλημα να αποτελέσει, για κάποια από αυτά και επαγγελματική διέξοδο.
Οι ομάδες Ένταξης θα επικεντρωθούν στον πρώτο στόχο δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να δοκιμάσουν το άθλημα και να προετοιμαστούν στο να μεταβούν σε επίπεδα αγωνιστικά ή διαφορετικά, να παραμείνουν σε ένα τμήμα που θα τους δίνει τη δυνατότητα να καλύπτουν απλά την ανάγκη τους για άθληση.
Το έργο μας είναι οι ακαδημίες να διατηρήσουν και το ψυχαγωγικό χαρακτήρα για τα παιδιά μας και όχι να καταστούν μια επιπρόσθετη πηγή ψυχικής εξουθένωσης.

Λειτουργία νέας Ομάδας Babini

Για πρώτη φορά φέτος προβλέπεται η λειτουργία ομάδας Bambini για παιδιά ηλικίας 5-6 ετών. Η ηλικία αυτή είναι σημαντική ώστε να αρχίσουν τα παιδιά μας να συνειδητοποιούν τη σημασία της άθλησης στη ζωή τους.
Η προπόνησή τους σε αυτό το στάδιο επικεντρώνεται σε απλές ασκήσεις που τους βοηθούν να γνωρίσουν το ανθρώπινο σώμα, να κατανοήσουν την έννοια των αποστάσεων, του συγχρονισμού και του ρυθμού τους σώματος.

Ανάδειξη και αξιοποίηση αθλητών που ολοκληρώνουν την ακαδημία.

Στόχος της Νέας Ακαδημίας έως το τέλος της περιόδου είναι η επιλογή και ανάδειξη κατ’ ελάχιστον 2 παιδιών που θα ολοκληρώσουν με επιτυχία την ακαδημία – επιδεικνύοντας εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις  – και οι οποίοι θα προωθηθούν στον επαγγελματικό αθλητισμό, στην ομάδα του Ηρακλή ή και σε άλλες αγωνιστικές ομάδες, εφόσον το επιθυμούν.
Η επιλογή θα γίνεται με βάση ένα δομημένο σύστημα αξιολόγησης με κριτήρια τις τεχνικές – εργομετρικές εξετάσεις, τη σωματική διάπλαση του παιδιού και τις επιδόσεις του κατά τη διάρκεια των αγώνων που συμμετέχει.

Επιλογή νέας ομάδας προπονητών σε όλες τις βαθμίδες των ακαδημιών εφαρμόζοντας ταυτόχρονα με τα αθλητικά και ακαδημαϊκά κριτήρια.

Οι προπονητές που θα συνεργαστούν με τη Νέα Ακαδημία θα απαιτηθεί να πληρούν κριτήρια αθλητικής δεξιότητας και γνώσης προπονητικής, ταυτόχρονα όμως θα αξιολογηθούν και ως προς την παιδαγωγική τους κατάρτιση. Οι προπονητές των ακαδημιών του Ηρακλή καλούνται να μπορούν να λειτουργήσουν ως παιδαγωγοί που θα βοηθήσουν τα παιδιά μας στο να διαμορφώσουν μία σωστή ομαδική συμπεριφορά, με σεβασμό προς τους συμπαίκτες και τους αντιπάλους, διατήρηση της ψυχραιμίας τους σε καλές και κακές στιγμές του αγώνα, διαχείριση της αθλητικής και κοινωνικής τους παιδείας.

Οργανωμένη και συστηματική επικοινωνία γονέων – προπονητών για θέματα σχετικά με την επίδοση των αθλητών

Θα οργανωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, συναντήσεις των γονέων με τους προπονητές των παιδιών τους όπου θα συζητούνται διεξοδικά θέματα σχετικά με το περιβάλλον στο οποίο αθλείται το παιδί, την ομαλή ένταξή του σε αυτό, την εξέλιξη των αθλητικών και πνευματικών του δεξιοτήτων, τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης αυτών, την πορεία του μέσα στην ακαδημία και οποιαδήποτε άλλα σχετικά θέματα. Οι συνομιλίες και η ανταλλαγή απόψεων με τον προπονητή του παιδιού και με τους άλλους γονείς θεωρούνται εξαιρετικά χρήσιμες και μόνο εποικοδομητικές μπορούν να αποβαίνουν για τη συνέχιση και οργάνωση των δραστηριοτήτων των παιδιών μας.

Εργομετρικές αξιολογήσεις των παιδιών σε όλες τις βαθμίδες της ακαδημίας.

Τα εργομετρικά τεστ αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της προετοιμασίας των αθλητών σε οποιοδήποτε άθλημα. Αποτελούν, ουσιαστικά, ιατρικές εξετάσεις, στα πλαίσια της επιστήμης της εργο-φυσιολογίας, η οποία μελετά τις αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού, όταν βρίσκεται σε δραστηριότητα. Αξιολογούν τη φυσική κατάσταση του αθλητή, δηλαδή, την ετοιμότητα του οργανισμού (πόση ενέργεια μπορεί να παράγει και πόσο γρήγορα μπορεί να διοχετεύσει αυτήν την ενέργεια στα κατάλληλα όργανα) ώστε να είναι ικανός να ανταποκριθεί, όσο πιο ταχέως γίνεται, στις απαιτήσεις που του θέτει η εκτέλεση μιας συγκεκριμένης άσκησης.
Στα εργομετρικά τεστ προσδιορίζονται, γενικά, τρεις παράγοντες:
α) Η αερόβια ικανότητα (που εξετάζεται την ώρα που γίνεται μία μεγάλης σε διάρκεια άσκησης) που εκφράζει την αντίσταση στην κόπωση, την παροχή οξυγόνου και την καρδιακή παροχή.
β) Η αναερόβια ικανότητα, η οποία εκφράζει τη μυϊκή ισχύ και τη μυϊκή αντοχή και προσδιορίζεται στα πλαίσια εκτέλεσης μίας σύντομης σε διάρκεια άσκησης η οποία όμως εκτελείται σε μέγιστη ένταση και κάτω από συνθήκες έλλειψης οξυγόνου.
γ) Γενικές παράμετροι που εκφράζουν το επίπεδο της αθλητικής προετοιμασίας και ετοιμότητας των παικτών.
Η εφορεία της Νέας Ακαδημίας Basket Ηρακλής βρίσκεται σε συζητήσεις με πανεπιστημιακούς φορείς οι οποίοι θα αποτελέσουν έναν ουσιαστικό συνεργάτη της καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς για τη διενέργεια εργομετρικών εξετάσεων στα παιδιά των ακαδημιών σε όλα τα επίπεδα άσκησης.

Οργάνωση κοινωνικών και μορφωτικών εκδηλώσεων για τα παιδιά και τους γονείς αυτών.

Η Νέα Ακαδημία αποτελεί ένα δεύτερο σχολείο και ως τέτοιο έχει αποφασίσει να προσφέρει διευρυμένες ευκαιρίες  κοινωνικοποίησης για τα παιδιά μας. Σχεδιάζουμε να τους δώσουμε μία ποικιλία ερεθισμάτων μέσα από την οργάνωση σειράς δραστηριοτήτων όπως: παρακολούθηση σημαντικών αθλητικών γεγονότων και θεατρικών παραστάσεων, επισκέψεις σε μουσεία και χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ομαδικές εξόδους σε σινεμά, γιορτινές εκδηλώσεις εντός της ακαδημίας σε  διάφορες περιόδους μέσα στο χρόνο, ταξίδια αναψυχής για την οικογένεια κ.ά. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία μεγάλη οικογένεια για τα παιδιά μας και τους γονείς τους.
Ταυτόχρονα προβλέπεται η οργάνωση κύκλου εκδηλώσεων με διαλέξεις και/ ή ανοιχτές συζητήσεις σε συνεργασία με επιστήμονες και ειδικούς σε θέματα αθλητικής ψυχολογίας, διατροφής, κοινωνικοποίησης μέσα από τον αθλητισμό, δεξιότητες που ενισχύονται μέσα από τον αθλητισμό, ιατρική και πρόληψη κ.α.

MY HTEAM» ανάπτυξη Club της Νέας Ακαδημίας Ηρακλής

Με την εγγραφή τους στις Ακαδημίες του Ηρακλή τα παιδιά γίνονται αυτομάτως μέλη του “My H- Team” ενός club από το οποίο οι ίδιοι και οι γονείς τους θα μπορούν να λαμβάνουν ειδικές προσφορές και παροχές σε προϊόντα και υπηρεσίες που τους αφορούν.
Για το σκοπό αυτή η νέα διοίκηση της Ακαδημίας έχει ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με επιχειρηματικές μονάδες της πόλης οι οποίοι ανήκουν σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους με στόχο να αποτελούν τους παροχείς των ειδικών προσφορών – παροχών προς τα μέλη του “My H-Team”.

Πρόγραμμα “Come with your friend (Έλα με το φίλο σου)

Παρέχεται ειδική έκπτωση 15% στην ετήσια οικονομική εισφορά των γονέων στην Ακαδημία στην περίπτωση που προσκαλούνται για να συμμετέχουν στην μεγάλη οικογένεια της Νέας Ακαδημίας φίλοι ή συγγενείς των αθλητών.
Ο στόχος της Ακαδημίας, εκτός από την οικονομική υποστήριξη των γονέων, είναι να δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον οικείο, όπου οι σχέσεις γνωριμίας και φιλίας θα ενισχύουν και το κίνητρο τους να αγωνίζονται και να εξελίσσονται».

Σχετικά Άρθρα

Back to Top