Απόφαση-σταθμός για τα τηλεοπτικά!

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη… Tο Euro και το Μουντιάλ συνιστούν «εκδηλώσεις μείζουσας σημασίας» και θα πρέπει να μεταδίδονται από τηλεοπτικούς σταθμούς ευρείας πρόσβασης, …

Επικαιρότητα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη… Tο Euro και το Μουντιάλ συνιστούν «εκδηλώσεις μείζουσας σημασίας» και θα πρέπει να μεταδίδονται από τηλεοπτικούς σταθμούς ευρείας πρόσβασης, πράγμα που δεν ήθελαν μέσω των προσφυγών τους στη Δικαιοσύνη η UEFA και η FIFA, ενώ υποστήριξε με θέρμη η Κομισιόν.

Ετσι βάσει της χθεσινής απόφασης η Κομισιόν δικαιώθηκε, αφού ένα κράτος μπορεί πλέον να απαγορεύει υπό προϋποθέσεις την αποκλειστική μετάδοση των αγώνων των δύο μεγάλων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων από συνδρομητικές πλατφόρμες που δεν είναι ανοιχτές σ’ όλο το κοινό.

Επί της ουσίας η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επιτρέπει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να απαγορεύουν κατά την κρίση τους την αποκλειστική μετάδοση εκδηλώσεων που έχουν μείζουσα σημασία για τις κοινωνίες του. Οταν, δηλαδή, ένα τόσο μεγάλος γεγονός μεταδίδεται από τηλεοπτικό σταθμό ο οποίος δεν δίνει τη δυνατότητα σε σημαντική μερίδα του κόσμου να το παρακολουθήσει.

Ουσιατικά, σύμφωνα με το σκεπτικό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο περιορισμός της ελευθερίας παροχής υπηρεσιών και της ελευθερίας εγκατάστασης δικαιολογείται από το δικαίωμα στην ενημέρωση και από την ανάγκη να διασφαλίζεται ευρεία πρόσβαση του κοινού στις τηλεοπτικές μεταδόσεις των εκδηλώσεων αυτών.

Πώς ανέκυψε το θέμα

Στο ερώτημα από πού προέκυψε το θέμα, η απάντηση αφορά δύο χώρες, το Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία, όπου το ποδόσφαιρο είναι σε γενικές γραμμές μέσα στις προτιμήσεις των πολιτών. Οι δυο χώρες, λοιπόν, είχαν καταρτίσει καταλόγους εκδηλώσεων που θεωρούν ότι έχουν μείζουσα σημασία για την κοινωνία και σ’ αυτόν περίοπτη θέση κατείχαν η τελική φάση του Μουντιάλ αλλά και του Euro.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών φρόντισαν να στείλουν τους καταλόγους αυτούς στην Κομισιόν, η οποία απεφάνθη πως ήταν συμβατοί με το Δίκαιο της ΕΕ. Στο άκουσμα του γεγονότος αυτού η UEFA και η FIFA πήγαν την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κάνοντας προσφυγές, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές.

Διότι και οι δυο διοργανώσεις, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αποτελούν εκδηλώσεις μείζουσας σημασίας για τις κοινωνίες και η πρόσβαση σ’ αυτές μέσω των τηλεοπτικών οθονών θα πρέπει να είναι ελεύθερη. Και τι μπορεί να σημαίνει αυτή η απόφαση;

Μην αποκλείσετε στο μέλλον στον εν λόγω κατάλογο να συμπεριληφθεί και το Τσάμπιονς Λιγκ, με αποτέλεσμα η UEFA να δίνει μέσω της Team τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης σε ανοικτά κανάλια και όχι συνδρομητικά, όπως συμβαίνει σ’ αρκετές χώρες.

Πηγή: sentragoal.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to Top