Ο Κοσμόπουλος βίωσε τον δικό του “Τιτανικό”

“Εφυγε από τη ζωή ο Ντίνος Κοσμόπουλος στα 83 του χρόνια. Πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, πρώην πολίστας και πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ηρακλή. “Το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του …

Επικαιρότητα

“Εφυγε από τη ζωή ο Ντίνος Κοσμόπουλος στα 83 του χρόνια.

Πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, πρώην πολίστας και πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ηρακλή.

“Το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του είναι λίγο πολύ γνωστό όχι όμως σε λεπτομέρειες και πολύ περισσότερο σε βάθος.

Ο Ντίνος Κοσμόπουλος λοιπόν υπήρξε επιβάτης -κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν- του επιβατηγού πλοίου «Χειμάρα» που ναυάγησε στις 19 Ιανουαρίου 1947 κοντά στην Εύβοια με 383 χαμένες ζωές.

Νεαρός φοιτητής τότε, μόλις 19 χρόνων, ταξίδευε με το «Χειμάρα» από τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα.

Ο καιρός δεν ήταν και ο καλύτερος. Η εποχή παράξενη. Ο εμφύλιος πόλεμος μαινόταν, οι συνέπειες της γερμανικής κατοχής ήταν ακόμα ολοφάνερες, η ανασφάλεια των πολιτών γενική και έντονη.

Το «Χειμάρα» ήταν σκάφος γερμανικής κατασκευής και μέχρι τον πόλεμο γερμανικής ιδιοκτησίας με την ονομασία «Χέρτα». Ναυπηγήθηκε το 1905 και παραχωρήθηκε το 1946 στην Ελλάδα από τις πολεμικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις.

Μετέφερε συνολικά 544 επιβάτες και 86 μέλη πλήρωμα.

Υπήρχαν ανάμεσά τους στρατιώτες, χωροφύλακες, κομμουνιστές, που κατάληξη είχαν νησιά εξορίας και φυλάσσονταν από μικρή φρουρά και βέβαια απλοί πολίτες που θεωρούσαν τη μετάβασή τους στον Πειραιά με αυτόν τον τρόπο ως πιο ασφαλή.

Το πλοίο προσέκρουσε σε βραχονησίδα, σκίστηκαν τα ύφαλά του και βυθίστηκε σε ελάχιστο χρόνο, σε βάθος 32 μέτρων.

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με καΐκια στη Ραφήνα και ανάμεσά τους βρισκόταν ο Ντίνος Κοσμόπουλος, που έσωσε συνεπιβάτες του που δεν γνώριζαν κολύμπι.

Η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι το «Χειμάρα» προσέκρουσε σε νάρκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά τελικά η έρευνα έθεσε την τραγωδία στις σωστές της διαστάσεις.

Τα βράχια κατέστρεψαν τα γέρικα ύφαλά του.

Ο Ντίνος Κοσμόπουλος από σεμνότητα και μόνο απέφευγε πάντα να μιλάει για τη βραδιά εκείνη όπου ο ηρωισμός παρέδωσε τη θέση του σε μικροπολιτικές της στιγμής και της μετέπειτα εποχής”.

Αρθρο του Τάσου Παπαχρήστου στην εφημερίδα “Goalnews”

Σχετικά Άρθρα

Back to Top