“Χρειάζεται 1,5 εκ. ευρώ για την αδειοδότηση”

Περίπου μιάμιση ώρα κράτησε η συνέντευξη Τύπου που έδωσε (26/1) ο Γιάννης Τάκης στη Μίκρα. Συζητήθηκαν πολλά θέματα. Τα ανοίγματα, οι οφειλές, ο Ρέμος, οι …

Ηρακλής

Περίπου μιάμιση ώρα κράτησε η συνέντευξη Τύπου που έδωσε (26/1) ο Γιάννης Τάκης στη Μίκρα. Συζητήθηκαν πολλά θέματα. Τα ανοίγματα, οι οφειλές, ο Ρέμος, οι μετοχές, η αδειοδότηση ήταν κάποια από αυτά. Η συνέντευξη ξεκίνησε με το θέμα της αδειοδότησης και ο Τάκης είπε ότι ο Ηρακλής έχει ξεκινήσει να στέλνει σχετικά έγγραφα προς την Ε.Π.Ο. τα οποία μέχρι στιγμής αναλογούν στο 30% αυτών που απαιτούνται. Ενδεικτικά οι τοποθετήσεις.

Είπε ότι το ποσό που απαιτείται για τη ρύθμιση των υποθέσεων της αδειοδότησης είναι… «ενάμιση εκατομμύριο για να πάρει την άδεια. Εχουμε προβλέψει μια σειρά από έσοδα που είναι ικανά να καλύψουν το συγκεκριμένο ποσό».

Είπε για τα χρέη αυτή τη στιγμή σε σχέση με όταν ανέλαβε η διοίκηση Πρωτοδικείου: «Τον Μάιο ήταν συνολικά εντεκάμιση εκατομμύρια. Τώρα χρωστά οχτώμιση. Σε αυτό το ποσό δεν είναι μέσα τα χρέη που είναι ρυθμισμένα με τον νόμο Ορφανού».

Ρωτήθηκε πότε εκτιμά ότι ο Ηρακλής θα μηδενίσει τα χρέη του. «Χρειάζονται τρισήμιση χρόνια για να είναι το χρέος μηδέν».

Είπε ακόμη για τα χρέη: «Υπάρχουν τριών ειδών χρέη στην Εφορία. Υπάρχουν τα ρυθμισμένα με τον νόμο Ορφανού των 100 δόσεων. Σε αυτά, από τον Μάιο μέχρι τώρα έχουν πληρωθεί έξι δόσεις, τρεις πλήρωσε η ΠΑΕ και τρεις ο Ρέμος. Υπάρχουν χρέη για το διάστημα 2000-2004 που περαιώθηκαν από τον κ.Μυτιληναίο. Είμαστε σε συζητήσεις για να τακτοποιηθεί και η θητεία του κ.Σπανουδάκη. Ο Τσαμούρης (σ.σ. δικηγόρος που εκπροσώπησε τον Ρέμο στην πρόσφατη γενική συνέλευση) μας είπε ότι για την περαίωση της θητείας Ρέμου θα ασχοληθεί ο Ρέμος. Υπάρχουν και τα χρέη 2008-2009 και το α’ εξάμηνο του 2010 και αυτό είναι στον αέρα».

Κάποια στιγμή υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκα ειπώθηκε ότι τρεις ομάδες έχουν πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, με την αδειοδότηση. Και τα ίδια δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Ηρακλής και η ΑΕΚ είναι μέσα σε αυτές. Από τον Τάκη ζητήθηκε να το σχολιάσει. «Δεν λέω τι λέει η παραφιλολογία. Μέχρι τον Απρίλιο εδώ θα είμαστε. Υπάρχουν ομάδες με χειρότερη κατάσταση. Ο Ηρακλής πιστεύω ότι θα την πάρει την αδειοδότηση και δεν θα έχει πρόβλημα. Υπάρχει μια επιτροπή στη Σούπερ Λίγκα για την αδειοδότηση που συμμετέχει και ο Ηρακλής. Μία από τις δουλειές είναι να προτείνει λύσεις. Μία από τις σκέψεις που κατέθεσε αυτή η επιτροπή είναι για τις ομάδες που συμμετέχουν στο εθνικό Πρωτάθλημα –όχι για αυτές που παίζουν στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, εκεί υπάρχει η ΟΥΕΦΑ- να υπάρχει η δυνατότητα από τις εθνικές ομοσπονδίες να ορίζουν και τις ποινές της αδειοδότησης. Μία από τις προτάσεις ήταν να μην υπάρχει η πολύ βαριά ποινή του υποβιβασμού αλλά να παραμένει στην κατηγορία ώστε να έχει έσοδα και από εκεί και μετά να παρακολουθείται ότι προχωρά τον οικονομικό της σχεδιασμό αλλά να της απαγορευτούν οι μεταγραφές για ένα διάστημα. Σαν Δ.Ν.Τ. δηλαδή. Είναι ένα σύστημα που ισχύει στην Αγγλία. Είναι κάτι που θα συζητήσουμε ξανά στη Σούπερ Λίγκα».

Ρωτήθηκε για το πρόσφατο χρέος προς την Ε.Π.Ο.: «Ο Ηρακλής δεν χρωστάει τίποτε στην ΕΠΟ. Ηταν 770.400 και σήμερα είναι μηδέν. Το χρέος ήταν από το 2007».

Υπάρχουν παίκτες που είχαν συνεργαστεί με τον Ηρακλή και με τους οποίους ο Ηρακλής είναι σε συζητήσεις για διακανονισμό. Ο Τάκης σε άλλες περιπτώσεις μίλησε με νούμερα, σε άλλες όχι. Για Τούμα και Μπόσνιακ π.χ. είπε ότι συνολικά έχουν πάρει 250.000 ευρώ ενώ για τον Ντιέ και το αν υπάρχει προσφυγή στη ΦΙΦΑ είπε ότι το θέμα είναι οι συναλλαγματικές και σε αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε ώστε… «να μην εμφανίζονται συναλλαγματικές από το Παρίσι και τα Καλάβρυτα». Αναφέρθηκε ενδεικτικά στο θέμα του Βούκοβιτς, λέγοντας ότι… «τέλη Φεβρουαρίου πρέπει η ΠΑΕ να δώσει 82.000».

Είπε, μεταξύ άλλων, για ποσά που έχουν δοθεί μέχρι τώρα για να μειωθούν τα χρέη ότι… «περίπου 700.000 έχουν δοθεί σε ποδοσφαιριστές για παλιά χρέη. Περίπου 200.000 σε χρέη προς τη Σούπερ Λίγκα. 50.000 σε Καυτανζόγλειο. 150.000 σε μισθωτούς-υπαλλήλους της ΠΑΕ. Στην Ακαδημία οι προπονητές ήταν απλήρωτοι 14 μήνες. Οι υπάλληλοι ήταν απλήρωτοι για 12 μήνες και τώρα έχουν μια καθυστέρηση 15 ημερών. Πέρσι ο Ηρακλής -σε όποιον μιλούσε ελληνικά και όχι μόνο- χρώσταγε»

Είπε για τον Κωφίδη: «Με τον Σάββα νομίζω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

Ρωτήθηκε για εκκρεμότητες προς νυν ποδοσφαιριστές. «Δεν υπάρχουν εκκρεμότητες σε νυν ποδοσφαιριστές απλώς κάποιες μικρές καθυστερήσεις. Ο Ηρακλής είναι φέτος από τις ομάδες που έχει μια ισορροπία στα οικονομικά του. Εδώ είναι οι παίκτες ρωτήστε τους».

Για τις μετοχές είπε: «Οι μετοχές δεν έχουνε σχέση με την αδειοδότηση. Ξεκαθαρίσαμε ένα νομικό κουβάρι για προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, για το τι γινόταν. Στην πρόσφατη  νόμιμη γενική συνέλευση τελείωσε αυτό. Πάρθηκε η απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το θέμα των μετοχών αιωρείται. Το καλοκαίρι κάναμε συμφωνία με τον κ.Πασχαλίδη ότι οι μετοχές είναι ως έναν βαθμό παγωμένες ώστε να μην εμφανιστούν διάφοροι επίδοξοι ιδιοκτήτες και γενικές διευθυντές, πράγματα που ζήσαμε στον Ηρακλή».

Ρωτήθηκε για το αν υπάρχει κάποια στιγμή το ενδεχόμενο να δώσει κάπου ο Ρέμος τις μετοχές και κάποια στιγμή να εμφανιστεί κάποιος ως αφεντικό. «Ο Ρέμος παραμένει ιδιοκτήτης των μετοχών. Εχει δώσει υπόσχεση ότι δεν θα τις δώσει αλλού τις μετοχές. Την περίπτωση όμως να εμφανιστεί ένας Λαντάνι δεν μπορώ να την αποκλείσω. Νομίζω ότι έχουμε βάλει μυαλό αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αν αθετήσει την υπόσχεσή του… Η προοπτική είναι να πάρει ο κόσμος την κατάσταση στα χέρια του. Πρέπει να υπάρξει μια εταιρεία που θα είναι ο κυρίαρχος φορέας στις μετοχές. Να είναι ο κόσμος. Να μην κινδυνεύει από επίδοξους σωτήρες».

Είπε για τα όσα έχουν γραφτεί και ακουστεί για τον Ουίλι Σαμαβάρι: «Ο Σαμαβάρι είναι ένας συνεργάτης του Ρέμου. Εμείς έχουμε την υποχρέωση με τον Ρέμο να έχουμε επαφές. Παραμένει ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ. Ο Σαμαβάρι στη Θεσσαλονίκη είναι ένας άνθρωπος που έχει επαφές με τον Ρέμο. Εχουμε εκκρεμότητες και για την αδειοδότηση και βάζουμε ανθρώπους να πιέσουν τον Ρέμο. Αυτά τα λέω γιατί δεν μου αρέσει να γίνονται σήριαλ κάποια πράγματα».

Ρωτήθηκε για το μέγεθος της πίεσης που ασκείται προς την πλευρά του Ρέμου σε συνδυασμό και με το ότι οι τρεις από τις έξι δόσεις πληρώθηκαν από την ΠΑΕ αλλά και για τα χρήματα που έχει βάλει ο Ρέμος. «Η πίεση της ΠΑΕ είναι τόση όση απαιτείται. Ο Ρέμος την τελευταία φορά που έδωσε χρήματα στον Ηρακλή ήταν 48 ώρες πριν εμφανιστεί (σ.σ. το καλοκαίρι) στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει». Πρόσθεσε: «Ο Ρέμος δεν θέλει να είναι ο μεγαλομέτοχος του Ηρακλή. Ξέρει το χρέος του καλά. Ο κ.Πολύκαρπος ήταν αντιπρόεδρος και λογιστής και τα ξέρει καλά».

Ρωτήθηκε για το αν οι ευθύνες μπορούν να είναι ονομαστικές. Να μην έχουν να κάνουν με τον Ηρακλή αλλά με πρόσωπα. «Αυτό δεν γίνεται. Ένα παράδειγμα π.χ. είναι ο Μπούρμπος. Το χρέος ήταν 170.600 και ρυθμίστηκε σε  δέκα δόσεις. Η ποινή αν δεν πληρώσεις, είναι αφαίρεση βαθμών. Η ΠΑΕ χρωστά. Ούτε ο Ρέμος, ούτε ο Τάκης, ούτε κανείς. Ο Ηρακλής χρωστά».

Ρωτήθηκε για το αν με βάση τα χαρτιά που έχει στα χέρια της η διοίκηση, υπάρχουν ποινικές ευθύνες προς πρόσωπα. «Δεν θέλω να σου απαντήσω. Νομίζω ότι σου απάντησα», είπε.

Ρωτήθηκε για το πώς εξηγεί το γεγονός ότι ενώ πριν υπήρχαν άνθρωποι που έβαζαν χρήματα, η ομάδα χρωστούσε ενώ τώρα που γίνεται διαχείριση δεν χρωστά. «Αυτό δεν μπορώ να το εξηγήσω εγώ πώς έχει γίνει. Δεν μπορώ να δώσω μια εξήγηση που ίσως να ανήκει και στη μεταφυσική».

Ρωτήθηκε για την αντίδραση του κόσμου στη Μίκρα, μετά το παιχνίδι με τη Λάρισα. «Μετά το παιχνίδι με τη Λάρισα υπήρχε οργανωμένη αντίδραση του κόσμου. Θεωρώ ότι έληξε το θέμα. Καταλάβαμε ότι αυτές οι αντιδράσεις δεν βοηθούν την ομάδα, καταλαβαίνουμε και τον κόσμο αλλά αυτές οι αντιδράσεις δεν βοηθούν».

Σε σχόλιο που έγινε για το ότι επικαλείται συχνά τα χρέη του παρελθόντος ενώ ήξερε την κατάσταση είπε ότι… «υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που είναι περισσότερες από αυτά που περιμένεις όπως π.χ. με την Ε.Π.Ο. Η διοίκηση Πρωτοδικείου εκ νόμου έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται την καθημερινότητα. Όταν όμως δυσκολεύει από το χρέος του παρελθόντος πρέπει να το λέμε. Στον Ηρακλή δεν φοβόμαστε τη διαφάνεια».

Είπε για τη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ ότι… «είναι για τρία χρόνια. Δεν είμαστε γενικώς ικανοποιημένοι όπως δεν είμαστε ικανοποιημένοι ως διοίκηση από τα έσοδα που φέραμε στην ΠΑΕ»

Για την πρόταση που είχε κάνει στις άλλες δύο ομάδες της πόλης για τη διαιτησία και δεν βρήκε ανταπόκριση: «Δεν απάντησαν οι ομάδες για τη διαιτησία. Το ότι θα δικαιώνανε οι συνθήκες τον Ηρακλή αυτό θα γινόταν. Δεν είπαμε κάτι σούπερ έξυπνο. Ξέρουμε ότι όταν τα πράγματα σφίγγουνε, η διαιτησία παίζει ρόλο. Εμείς θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε την ομάδα».

Είπε για το γήπεδο: «Εμείς θα κάνουμε μια πρόταση στο πώς να αξιοποιηθεί η Μίκρα για να έχουμε γήπεδο. Όχι όμως πρόταση αρχιτέκτονα. Ενδεχομένως και από κάποιους ανθρώπους που θα έχουν ενδιαφέρον. Είναι μια πρόταση που δεν έχει ακουστεί μέχρι τώρα. Η Μίκρα είναι πρωτεύουσα και οι Χορτατζήδες είναι ανάγκη. Είναι σημαντικό να πούμε στη διαδικασία να κάνουμε γήπεδο. Δεν πρέπει να το λέμε αλλά να το κάνουμε». Από τον Τάκη ζητήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες και είπε: «Δεν έχει να κάνει πάντως με εταιρείες που θα βάλουνε λεφτά. Περιμένετε όμως, θα τα μάθετε ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι σε όλα τα σημεία».

Σχετικά Άρθρα

Back to Top