Συγχρονισμένη: “Μαζί θα πάμε τον Ηρακλή ψηλά”

Πρόσφατα το τμήμα συγχρονισμένης κολύμβησης του Ηρακλή αδελφοποιήθηκε με τον Αθλητικό Ναυτικό Όμιλο Αργυρούπολης, μια συμφωνία που πραγματοποίησαν ο έφορος του Ηρακλή κος Χριστόπουλος με …

Άλλα αθλήματα

Πρόσφατα το τμήμα συγχρονισμένης κολύμβησης του Ηρακλή αδελφοποιήθηκε με τον Αθλητικό Ναυτικό Όμιλο Αργυρούπολης, μια συμφωνία που πραγματοποίησαν ο έφορος του Ηρακλή κος Χριστόπουλος με την έφορο και πρόεδρο της Αργυρούλης κα Σταυρακοπούλου. Κατά τη διάρκεια των αγώνων του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κορασίδων στη Γλυφάδα η κα Σταυρακοπούλου παραχώρησε συνέντευξη στο www.iraklis.org αναφέροντας τους λόγους που επέλεξε να αδελφοποιηθεί το σωματείο της με τον Ηρακλή, αλλά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να αναπτυχθεί η συγχρονισμένη κολύμβηση στη χώρα. 


«Αρχικά για να γνωρίσετε πως ξεκίνησε και ποιος είναι ο ΑΝΟΑ θα σας αναφέρω τα εξής. Ο Αθλητικός Ναυτικός Όμιλος Αργυρούπολης δημιουργήθηκε το 1984 από μια οικογένεια της περιοχής που ξεκίνησε να αγαπάει την κολύμβηση μέσα από τα παιδιά του. Ήταν μια καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία που έγινε με πολύ αγάπη και μεράκι γι’αυτό και κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τον παιδιών της Αργυρούπολης αλλά και της ίδιας της διοίκησης της πόλης που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτήν την προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή είμαστε ένας Δήμος με 7.500 αθλούμενους, κάτι το οποίο δεν έχουν πετύχει Δήμοι με μεγαλύτερο πληθυσμό. 


Είναι σημαντικό ότι όσοι ήρθαν στην οικογένεια της Αργυρούπολης για να αναλάβουν τα διοικητικά δεν κοίταξαν προσωπικά συμφέροντα ούτε ήταν καρεκλοκένταυροι, αλλά αγαπούσαν τον αθλητισμό και το σύλλογο οδηγώντας τον έτσι στην ανάπτυξη που έχει.


Ο ΑΝΟΑ διαθέτει 4 αθλήματα του υγρού στίβου, συγχρονισμένη κολύμβηση, κλασική, τεχνική και καταδύσεις. Υπάρχει και τμήμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες το οποίο διατηρούμε μέχρι τώρα.


Προσωπικά ασχολήθηκα με την συγχρονισμένη κολύμβηση και με τον σύλλογο της Αργυρούπολης λόγω των παιδιών μου. Τα κορίτσια μου αγάπησαν τον αθλητισμό και εγώ μέσα από αυτά την συγχρονισμένη και τον ΑΝΟΑ. Είμαι 8 χρόνια πρόεδρος και πάντα είχα στο πλευρό μου άτομα που αγαπούσαν τον υγρό στίβο και τον σύλλογο, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό. 


Την συγχρονισμένη κολύμβηση την αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή και προσπαθήσαμε να την αναπτύξουμε και να την προωθήσουμε με κινήσεις κλειδιά φέρνοντας ακόμα και προπονήτριες από το εξωτερικό, για να ανέβει το επίπεδο όχι μόνο συλλογικά αλλά και εθνικά. Έχουμε φέρει προπονήτριες όπως η Γκούτσεβα, η οποία έφερε τις μεγαλύτερες επιτυχίες όντας προπονήτρια της Εθνικής ομάδας, έχοντας όμως ξεκινήσει από το σύλλογό μας. Επίσης η Μπλαντένοβα, που ξεκίνησε από τον Ηρακλή για να καταλήξει στην ομάδα της Αργυρούπολης για έπειτα στην Εθνική Ελλάδος. 


Είναι ένα άθλημα δύσκολο και επίπονο. Το ιδανικό είναι να διαθέτεις άλλη προπονήτρια στο νερό και άλλη στο γυμναστήριο, η κάθε μία ειδική στο αντικείμενό της αλλά οι αθλήτριες να κάνουν και μαθήματα μπαλέτου.»


 Σχετικά με την ανάπτυξη του αθλήματος κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα αυτή τη στιγμή η κα Σταυρακοπούλου ανέφερε: 


«Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν ευνοούν την ανάπτυξη του αθλητισμού. Όταν όμως έχεις στο πλευρό σου τους γονείς και ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν τίποτα δεν είναι δύσκολο και τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. 


Για να φθάσει η συγχρονισμένη κολύμβηση ψηλά πρέπει να φροντίσουμε για την προβολή της, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει οργανωμένα ποτέ. Ακόμα και σήμερα που έχουμε αγώνες Πανελλήνιου Πρωταθλήματος στην κερκίδα έχουμε μόνο αθλητές και γονείς. Δεν έχουμε φίλαθλο κόσμο αλλά ούτε και την παρουσία των ΜΜΕ. Πρέπει να φροντίσουμε να αποκτήσει το άθλημα προβολή για να αναγνωριστούν οι προσπάθειες των παιδιών μας, σε ένα άθλημα που είναι δύσκολο και απαιτητικό. 


Από την άλλη πλευρά πρέπει να γίνουν πολλές κινήσεις από την ίδια την Ομοσπονδία, για να μπορέσει το άθλημα να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί. Πρέπει να γίνει ανίχνευση ταλέντων σε ολόκληρη τη χώρα, για άτομα με τον κατάλληλο σωματότυπο και ικανότητες. Για να το πετύχουμε αυτό είναι απαραίτητη η δημιουργία κλιμακίων σε ολόκληρη τη χώρα, που θα αναλάβουν αυτό το έργο και θα τροφοδοτούν την ομοσπονδιακή προπονήτρια. Αυτή είναι η πρόταση που έχω να καταθέσω και την υποστηρίζω μέσα και από την αδελφοποίηση της Αργυρούπολης με την ομάδα του Ηρακλή. Μαζί μπορούμε να ξεκινήσουμε την ανίχνευση ταλέντων που θα βοηθήσουν τους συλλόγους μας αλλά και την χώρα. Η Εθνική μας ομάδα έχει αποδυναμωθεί, έχουμε να δούμε μετάλλιο από το 2006 με τα δύο πανευρωπαϊκά. Πιστεύω ότι δεν είναι δύσκολο να γίνει απλά απαιτεί δουλειά. 


Εκτός από την ιδιωτική πρωτοβουλία, που όπως βλέπουμε φέρνει αποτελέσματα, είναι απαραίτητη και η στήριξη της επίσημης πολιτείας. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να κρατάμε παιδιά στην Αθήνα για την προετοιμασία της Εθνικής, χωρίς να έχουν παροχές όπως σχολείο αλλά κυρίως χωρίς να έχουν μια αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλουν. Δεν μιλάμε για χρηματική επιβράβευση και στήριξη αλλά τουλάχιστον πρέπει να εξασφαλίσουμε σε αυτά τα παιδιά το μέλλον τους. Η πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση είναι δύσκολη για παιδιά που έχουν καθημερινά πολύωρες προπονήσεις και συνεχόμενα ταξίδια. Πρέπει να επανέλθει η μοριοδότηση των αθλητών για πρόσβαση στα Πανεπιστήμια. Δεν κλέψαμε ποτέ θέσεις από άλλα παιδιά, πάντα οι θέσεις των αθλητών ήταν επιπλέον αυτών που περνούσαν μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Το βλέπουμε όλοι οι σύλλογοι ότι οι ομάδες αποδεκατίζονται όταν οι αθλήτριες φθάσουν στην Β Λυκείου, πρέπει να το καταλάβει η επίσημη πολιτεία και να σταματήσει αυτό το πράγμα. Είναι ταφόπλακα για τον αθλητισμό γενικότερα, όχι μόνο για την συγχρονισμένη. Από την πλευρά της ΚΟΕ ο πρόεδρος κος Διαθεσόπουλος έχει κάνει κινήσεις, αποστέλλοντας επιστολή ακόμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά αυτό πρέπει να στηριχθεί από όλους τους συλλόγους που ενωμένοι μπορούν να πετύχουν πολλά. Είναι κάτι που πρέπει να το απαιτήσουμε για τα παιδιά μας που αθλούνται καθημερινά και φέρνουν διακρίσεις που τιμούν τη χώρα μας, ενώ θα μπορούσαν να περνάνε την ώρα τους από καφετέρια σε καφετέρια ή ακόμα χειρότερα να μπλεχτούν με κακές συνήθειες. 


Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Καναδά που στα camp προετοιμασίας της Εθνικής, συγκεντρώνει τις αθλήτριες και τις προπονεί έχοντας εξασφαλίσει μετά τα παιδιά αυτά να πηγαίνουν σχολείο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και από εμάς γιατί τα παιδιά μας το αξίζουν. Οι αθλητές δεν είναι βλάκες, όσοι έχουν εισαχθεί στο πανεπιστήμιο έχουν τελειώσει τη σχολή τους και έχουν διακριθεί και εκεί.» 


Για την απόφασή της να αδελφοποιήσει την ομάδα της Αργυρούπολης με τον Ηρακλή, αναφέρθηκε στη συνέχεια της συζήτησης: 


«Ο Ηρακλής είναι ένα από τα πλέον ιστορικά σωματεία της χώρας. Από την άλλη πλευρά στους ανθρώπους που βρίσκονται στο τμήμα, όπως ο κος Χριστόπουλος και η κυρία Κομνιανίδου, βρήκα κοινά στοιχεία. Έχουμε και οι δύο την ίδια αγάπη, το ίδιο πάθος και όρεξη σε αυτό που κάνουμε κάτι που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή μου.»


Μετά την ολοκλήρωση του αγωνιστικού προγράμματος η κυρία Σταυρακοπούλου έκανε δηλώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος: 


«Δεν θα ήθελα να μιλήσω για τα δικά μου παιδιά, παρά μόνο να τους δώσω πολλά συγχαρητήρια. Θα ήθελα όμως να πω για τις αθλήτριες του Ηρακλή, για τις οποίες χάρηκα ιδιαίτερα που κατάφεραν να κατακτήσουν υψηλές θέσεις στους αγώνες. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε άξιους αντίπαλους, ο Ηρακλής αποτελεί μια ανερχόμενη δύναμη στο άθλημα και έχει τα φόντα να φθάσει ψηλά. 


Μαζί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κοινά camp προετοιμασίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε να ανταλλάξουμε γνώσεις και εμπειρίες κάτι που θα κάνει καλό και στις αθλήτριες αλλά και στους ίδιους τους συλλόγους. Φυσικά θα υπάρχει βοήθεια και σε επίπεδο fair play εντός και εκτός πισίνας, αλλά και στο έμψυχο υλικό. Πιστεύω ότι είναι μια συνεργασία με μέλλον. Ο Ηρακλής είναι τυχερός που διαθέτει καλές εγκαταστάσεις που δεν τις έχουμε εμείς, αλλά από την πλευρά μας έχουμε άλλα πλεονεκτήματα τα οποία και θα είναι στη διάθεση του συλλόγου του Ηρακλή.»

Back to Top