Η ιστορία των ιών στα Mac

Συχνά θα έχετε ακούσει χρήστες Mac να ισχυρίζονται ότι το αγαπημένο τους λειτουργικό σύστημα δεν προσβάλλεται από ιούς. Το ίδιο βέβαια ισχυρίζεται …

Τεχνολογία

Συχνά θα έχετε ακούσει χρήστες Mac να ισχυρίζονται ότι το αγαπημένο τους λειτουργικό σύστημα δεν προσβάλλεται από ιούς. Το ίδιο βέβαια ισχυρίζεται και η Apple με τις διαφημίσεις Mac vs PC. Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή. Στο συνέχεια θα δείτε την ιστορία όλων των ιών που εμφανίστηκαν στους υπολογιστές Apple.
1982:

Ο 15-χρονος με όνομα Rich Skrenta, έφτιαξε τον πρώτο ιό για το Apple II, με ονομασία Elk Cloner. Ο ιός μόλυνε το boot sector του Apple II και σε κάθε 50στo boot εμφάνιζε το παρακάτω κείμενο:

Elk Cloner: The program with a personality

It will get on all your disks
It will infiltrate your chips
Yes, it's Cloner!


It will stick to you like glue
It will modify RAM too
Send in the Cloner!

Τώρα ο Rich έχει φτιάξει τη μηχανή αναζήτησης Blekko, η οποία ισχυρίζεται ότι προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα από το Google.

1987:

Ένας ιός με το όνομα nVIR εμφανίστηκε, και μπορούσε να διαδοθεί με δισκέτες. O πηγαίος κώδικας δημοσιεύθηκε αμέσως μετά τις νέες εκδόσεις αυτού του ιού. Ο ιός μόλυνε τα λειτουργικά Mac OS 4.1 έως 8.0

1988:

Οι ιοί HyperCard κάνουν την εμφάνιση τους. Ήταν παρόμοιοι με τις macro εντολές του Microsoft Office. Δημιουργούσε διάφορα προβλήματα στους υπολογιστές Apple εφόσον εκτελούσαν το script. Μόλυνε όλες τις εκδόσεις του λειτουργικού Mac OS έως και την έκδοση 9.

1990:

Ο ιός MDEF, γνωστός και ως Garfield, μόλυνε εφαρμογές και αρχεία συστήματος. Μόλις μόλυνε κάποιο υπολογιστή, τα μενού του ήταν αλλοιωμένα, το σύστημα αντιδρούσε περίεργα και μερικές φορές κολλούσε τελείως. Για αρκετούς μήνες αργότερα κυκλοφόρησαν αρκετές παραλλαγές του ιού.

1995:

Ο πρώτος macro ιός για Microsoft Office, WM/Concept μόλυνε τα Mac αλλά και τα PC. Μετά από αυτόν κυκλοφόρησαν χιλιάδες παραλλαγές του ιού, εκ των οποίων οι περισσότεροι στόχευαν στο Office για Mac. Ο ιός εξαπλώθηκε ακόμα περισσότερο, όταν η Microsoft τον είχε συμπεριλάβει κατά λάθος σε μερικά CD που προορίζονταν για πώληση. Το πρώτο CD περιείχε το Microsoft Windows 95 Compatibility Test, το οποίο περιείχε ένα μολυσμένο έγγραφο. Το δεύτερο CD ήταν το Microsoft Office 95 και Windows 95 Business Guide, το οποίο επίσης περιείχε μολυσμένο έγγραφο.

1996:

Laroux, ο πρώτος ιός για Excel έκανε την εμφάνιση του. Αρχικά, οι χρήστες Mac δεν μπορούσαν να προσβληθούν από αυτόν τον ιό, αλλά με την κυκλοφορία του Excel 98 η μόλυνση έγινε εφικτή με έναν ιό 2 ετών.

1998:

Εμφανίστηκε ο ιός Sevendust ή αλλιώς 666. Αυτός ο ιός μπορούσε να σβήσει όλα τα αρχεία τα οποία δεν είχαν σχέση με εφαρμογές. Ήταν γνωστός και σαν 666, επειδή πάντα άφηνε ένα φάκελο με την ονομασία 666, o οποίος εκτελούνταν την 6η ώρα κάθε 6η και κάθε 12τη μέρα του μήνα.

2004:

To Renepo εμφανίστηκε ως worm για το Mac OS X. Ο ιός αυτός, προσπαθούσε να απενεργοποιήσει την ασφάλεια του υπολογιστή και να κατεβάσει ένα keylogger και άλλα προγράμματα με τα οποία θα μπορούσε κάποιος να ελέγξει απομακρυσμένα τον υπολογιστή.

2006:

Εμφανίστηκε ο ιός Leap-A. H εξάπλωση του γινόταν μόνο εάν οι χρήστες άνοιγαν τον φάκελο με τον ιό.

2007:

Ο OSX/RSPlug-A, ήταν ένα trojan το οποίο είχε σκοπό να αλλάξει τις καταχωρήσεις DNS του υπολογιστή. Στους χρήστες εμφανιζόταν ως codec με το οποίο θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου online.

2008:

Εμφανίστηκε το malware MacSweeper. Συνήθως ήταν κρυμμένος σε διαφημίσεις, και μόλυνε τους Mac υπολογιστές με τον ίδιο τρόπο που μολύνονται τα PC με ιούς τύπου fake antivirus.

2009:

Άλλο ένα trojan έκανε την εμφάνιση του, και μόλυνε όσους κατέβαζαν πειρατικές εκδόσεις του iWork ’09.

2010:

Τέλος, αυτό το χρόνο είδαμε τον ιό OSX/Pinhead ή HellRTS ο οποίος διαδόθηκε μέσω του iPhoto. O ιός μπορούσε να ανοίξει μια back door και επέτρεπε στους hackers να εκτελέσουν κακόβουλο κώδικα.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές των παραπάνω ιών, και είναι και μερικοί ιοί τους οποίους δεν συμπεριλάβαμε στη λίστα. Παρ’ όλα αυτά η ιστορία των ιών για Mac είναι σύντομη, σε αντίθεση με τους ιούς που υπάρχουν για Windows. Μετά την έλευση του λειτουργικού Mac OS X, η μετάδοση των ιών γινόταν μόνο εάν ο χρήστης εκτελούσε ένα αρχείο για το οποίο δεν ήταν σίγουρος, και μάλιστα εάν αυτό το αρχείο προερχόταν από αναξιόπιστη πηγή. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα Mac μπορεί να προσβληθεί.

Σχετικά Άρθρα

Η επίδραση της τεχνολογίας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Διάφορα

Back to Top