Νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης

Ανατροπή στο δήμο Θεσσαλονίκης μετά 24 χρόνια κυριαρχίας της κεντροδεξιάς επιφύλασσε η χθεσινή επαναληπτική αναμέτρηση. Έπειτα από μία εκλογική βραδιά-θρίλερ ο Γιάννης Μπουτάρης …

Επικαιρότητα

Ανατροπή στο δήμο Θεσσαλονίκης μετά 24 χρόνια κυριαρχίας της κεντροδεξιάς επιφύλασσε η χθεσινή επαναληπτική αναμέτρηση. Έπειτα από μία εκλογική βραδιά-θρίλερ ο Γιάννης Μπουτάρης αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των εκλογών με ποσοστό 50,20% έναντι 49,80% του Κώστα Γκιουλέκα και 419 ψήφους να τους χωρίζουν. Η πολύ μικρή διαφορά οδήγησε τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας σε έμμεση αμφισβήτηση του αποτελέσματος, δηλώνοντας ότι θα ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων. Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εκλέχτηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, συγκεντρώνοντας το 52% των ψήφων, έναντι του 48% που συγκέντρωσε ο Μάρκος Μπόλαρης.

Από τους δεκατέσσερις νέους δημάρχους του νομού Θεσσαλονίκης οι επτά πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, οι πέντε στο ΠΑΣΟΚ και οι δύο είναι ανεξάρτητοι. Από τους επτά «γαλάζιους» επίσημο χρίσμα είχαν μόνον οι τρεις (Λ. Κυρίζογλου, Ι. Καϊτεζίδης, Δ. Γαλαμάτης). Οι υπόλοιποι τέσσερις εξελέγησαν χωρίς επίσημη στήριξη, ενώ ένας εξ αυτών, ο Γιάννης Αναστασιάδης στο Λαγκαδά, εξελέγη κόντρα στον επίσημο της ΝΔ Γιάννη Καραγιάννη.

Από τους πέντε προσκείμενους στο ΠΑΣΟΚ οι τρεις (Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Νεάπολης-Συκεών) είχαν επίσημη στήριξη, ενώ άλλοι δύο (Θέρμης, Παύλου Μελά) εξελέγησαν χωρίς χρίσμα. Το παζλ των νέων δημάρχων συμπληρώνουν οι ανεξάρτητοι δήμαρχοι Χαλκηδόνας και Κορδελιού-Ευόσμου, τους οποίους υποστήριξε πάντως ενόψει δεύτερου γύρου το ΠΑΣΟΚ.
Ποσοστό ρεκόρ
Στην Καλαμαριά οι επαναληπτικές εκλογές ήταν μία τυπική διαδικασία και το μόνο που απέμενε να διευκρινιστεί ήταν το ακριβές ποσοστό εκλογής του Θεοδόση Μπακογλίδη. Η κάλπη έδωσε τελικώς στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ ποσοστό 62,3% (από 48,9% στον πρώτο γύρο), το δεύτερο υψηλότερο στο νομό Θεσσαλονίκης μετά το 67% του Θόδωρου Παπαδόπουλου στη Θέρμη. Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης (Χάρρυ Κλυνν) έλαβε 37,3% (από 22,95%). Μαζί με τον τέως δήμαρχο Χριστόδουλο Οικονομίδη ανέβηκε στην εξέδρα για τα επινίκια ο κ. Μπακογλίδης. Στο χαιρετισμό του προς τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους επισήμανε «πως το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί νίκη για το λαό της Καλαμαριάς. Δεν υπάρχουν ηττημένοι».
Στον «πράσινο» εμφύλιο στο δήμο Παύλου Μελά νικητής αναδείχθηκε ο τέως δήμαρχος Σταυρούπολης Διαμαντής Παπαδόπουλος. Μπήκε στο δεύτερο γύρο με 56 ψήφους πίσω από το δήμαρχο Πολίχνης Κώστα Θεοδωρίδη, όμως στις επαναληπτικές εκλογές κατέλαβε περίπου το 56% (είχε 24,54%) έναντι 44% του κ. Θεοδωρίδη (από 24,54%). Σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιτελείων των δύο υποψηφίων σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων των Δημήτρη Δεμουρτζίδη και Σάββα Σερασίδη προτίμησε την κάλπη του κ. Παπαδόπουλου κι ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά. Η εμφύλια διαμάχη στον Π. Μελά είχε και εσωκομματική διάσταση, αφού οι μεν «βενιζελικοί» συντάχθηκαν με τον κ. Παπαδόπουλο, ενώ στελέχη προσκείμενα στον κ. Καστανίδη υποστήριζαν τον κ. Θεοδωρίδη.
Σε θρίαμβο του ανεξάρτητου υποψηφίου Παναγιώτη Δαϊκούδη έναντι του επίσημου υποψήφιου της ΝΔ, δημάρχου Αγίου Αθανασίου Άρη Αραμπατζή, εξελίχθηκε η πλέον αμφίρροπη αναμέτρηση του νομού στο δήμο Χαλκηδόνας. Οι δύο υποψήφιοι είχαν διαφορά μόλις 13 ψήφους, ωστόσο στη χθεσινή κάλπη ο κ. Δαϊκούδης πήρε 57,35% έναντι 42,65% του κ. Αραμπατζή. Καθοριστική ήταν η στάση των ψηφοφόρων του «πράσινου» υποψήφιου Μαυρουδή Μηντσιούδη, οι οποίοι, απ’ ό,τι φάνηκε, προτίμησαν την κάλπη του κ. Δαϊκούδη. Ο κ. Δαϊκούδης πρόσκειται πολιτικά στη ΝΔ, ωστόσο είχε στο συνδυασμό του και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η διαμάχη Δαϊκούδη-Αραμπατζή είχε και ενδονεοδημοκρατική διάσταση, αφού τον κ. Αραμπατζή υποστήριζε η πλευρά του Παναγιώτη Ψωμιάδη, που πολέμησε τον κ. Δαϊκούδη, στο συνδυασμό του οποίου πλειοψήφησε ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Μπίκος.
Μεγάλες ανατροπές
Δεινή ήττα υπέστη και ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο δήμαρχος Ελευθερίου Κορδελιού Στάθης Λαφαζανίδης με 59,95% (μόλις 23,90% στον πρώτο γύρο) έναντι 40,05% του δημάρχου Ευόσμου Δημήτρη Χατζηβρέττα (από 31,58%). Ο κ. Λαφαζανίδης εκλεγόταν με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας, αν και εγγύτερα πολιτικά είναι στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα μόλις την περασμένη Παρασκευή το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε επισήμως ότι τον στηρίζει. Από το χθεσινό αποτέλεσμα προκύπτει ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Απόστολου Καφαρίδη, επίσημου υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ, και του Πέτρου Σούλα, ανεξάρτητου προσκείμενου στη ΝΔ, προτίμησε τον κ. Λαφαζανίδη.
Ανατροπή έκπληξη έγινε στο δήμο Λαγκαδά, όπου επίσης ηττήθηκε ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ. Ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης μπήκε στο δεύτερο γύρο με 40,3% έναντι μόλις 26,8% του ανεξάρτητου, προσκείμενου στη ΝΔ και πρώην συνεργάτη του Γιάννη Αναστασιάδη. Ο τελευταίος ωστόσο με τις ψήφους των συνδυασμών του Δημήτρη Ράβναλη (ΠΑΣΟΚ) και του Γιώργου Ρόκου εκτινάχθηκε στο 52,25% αφήνοντας στο 47,71% τον κ. Καραγιάννη. Από τα εντυπωσιακότερα της χθεσινής αναμέτρησης είναι το ότι με βάση τη ροή των αποτελεσμάτων ο κ. Καραγιάννης φαινόταν να λαμβάνει λιγότερες ψήφους σε σχέση με την πρώτη Κυριακή.
Εντυπωσιακή ανατροπή έγινε και στο δήμο Ωραιοκάστρου, όπου υπήρξε επίσης «γαλάζιος» εμφύλιος. Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Νίκος Μπάτος παρά το μεγάλο προβάδισμα που είχε (34,42%) έχασε από το δήμαρχο Καλλιθέας Δημήτρη Σαραμάντο (23,72%). Ρυθμιστές των εκλογών ήταν οι ψηφοφόροι του δημάρχου Μυγδονίας Αστέριου Γαβότση (21,72%), της υποστηριζόμενης από το ΠΑΣΟΚ Χριστίνας Αλίρη (13,93%) και του Άγγελου Θεμελή (6,21%). Τελικώς δήμαρχος εξελέγη ο κ. Σαραμάντος με 53,5% έναντι 46,5% του κ. Μπάτου.
Στοίχισε ο εμφύλιος
Στο δήμο Δέλτα ο εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ τού κόστισε το δήμο, αφού νικητής αναδείχθηκε ο δήμαρχος Αξιού Νίκος Γιουτίκας με 56,36% (από 32% στον πρώτο γύρο) έναντι 43,64% του δημάρχου Εχεδώρου Σπύρου Σταματάκη (31,3%). Το αποτέλεσμα καθόρισε ο προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ δήμαρχος Χαλάστρας Γρηγόρης Ουζούνης, ο οποίος είχε πάρει 27,23%. Σημειώνεται ότι στη Χαλάστρα ο κ. Γιουτίκας πήρε περίπου 500 ψήφους περισσότερες σε σχέση με τον πρώτο γύρο, ενώ ο κ. Σταματάκης μόλις επτά (στο 78% των εκλογικών τμημάτων).
Στο δήμο Θερμαϊκού επικράτησε ο προσκείμενος στη ΝΔ, δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Αλεξανδρής με 52,5% έναντι 47,5% του προσκείμενου στο ΠΑΣΟΚ δημάρχου Μηχανιώνας Γιάννη Μαυρομάτη.
Στο δήμο Βόλβης επικράτησε ο υποψήφιος της ΝΔ, πρώην δήμαρχος Δημήτρης Γαλαμάτης με 51,4% έναντι 48,6% του υποστηριζόμενου από το ΠΑΣΟΚ δημάρχου Αγίου Γεωργίου Άγγελου Φραντζή.

Πηγή: www.makthes.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to Top