Disturbia (2007)

Η BLUEARENA σας παρουσιάζει μία ταινία που είναι βασισμένη στην κεντρική ιδέα μίας εκ των κορυφαίων ταινιών που σκηνοθέτησε ο αξεπέραστος, Άλφρεντ Χίτσκοκ. Shia LaBeouf   …

Επικαιρότητα

Η BLUEARENA σας παρουσιάζει μία ταινία που είναι βασισμένη στην κεντρική ιδέα μίας εκ των κορυφαίων ταινιών που σκηνοθέτησε ο αξεπέραστος, Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Shia LaBeouf     …    Kale
Sarah Roemer     …    Ashley
Carrie-Anne Moss     …    Julie
David Morse     …    Mr. Turner
Aaron Yoo     …    Ronnie

Ο νεαρός Kale (Shia LaBeouf), μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο οποίο έχασε τον πατέρα του, κλείνεται στον εαυτό του και αντιμετωπίζει προβλήματα συμπεριφοράς. Έπειτα από διαπληκτισμό του με έναν καθηγητή του, καταλήγει τιμωρημένος με κατ’ οίκον περιορισμό για τρεις μήνες. Παράλληλα, η μητέρα του (Carrie-Anne Moss), με την οποία συγκατοικεί, απογοητευμένη από τη συμπεριφορά του, αποφασίζει να του κόψει ένα ένα όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα που μπορεί να απολαύσει κάποιος που είναι κλεισμένος στο σπίτι. Μην έχοντας άλλη διέξοδο ο Kale αρχίζει να παρακολουθεί από το παράθυρο τους γείτονες του. Σύντομα θα διαπιστώσει οτι ορισμένοι από αυτούς παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως η πανέμορφη Ashley (Sarah Roemer) που μετακομίζει δίπλα του με την οικογένειά της, ή ο Mr. Turner (David Morse), με τις παράξενες συνήθειές του.

Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από τη σύμπτυξη δύο λέξεων, των Disturbance (=διατάραξη, παρενόχληση) και Suburbia (=προάστιο). Ο υπότιτλός της είναι “Κάθε δολοφόνος ζει στην διπλανή πόρτα κάποιου”.

Ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας, έχοντας βρεθεί σε δύσκολη θέση, προσπαθεί να βρει κάτι ενδιαφέρον για να ασχοληθεί. Παρακολουθώντας τους γείτονες νιώθει συχνά την ανάγκη να έρθει σε επαφή μαζί τους ή να επέμβει σε διάφορα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα γύρω του, αλλά αναγκάζεται να παραμένει καθηλωμένος στο σπίτι του. Οι συντελεστές του Disturbia, βασισμένοι στην παραπάνω κεντρική ιδέα του Rear Window, της σπουδαίας ταινίας που σκηνοθέτησε ο Alfred Hitchcock το 1954, φτιάχνουν μια ευχάριστη ταινία η οποία δανείζεται στοιχεία από την κωμωδία, την ταινία μυστηρίου και το θρίλερ. Ο Kale αρχίζει να υποψιάζεται οτι ο γείτονάς του είναι δολοφόνος και ζητά τη βοήθεια των φίλων του για να βρει τη λύση του μυστηρίου.

Για τη θέση του πρωταγωνιστή επιλέχθηκε ένας από τους ανερχόμενους αστέρες του Χόλιγουντ, o Shia LaBeouf (Wall Street, Transformers) και μαζί με την εντυπωσιακή Sarah Roemer και τον συμπαθέστατο Αμερικανό με Κορεάτικη καταγωγή Aaron Yoo (21), συγκροτούν ένα κεφάτο νεανικό σύνολο. Πιο έμπειροι, ο David Morse (The Green Mile) σε έναν ρόλο που παίζει στα δάχτυλα, και η hot μαμά Carrie-Anne Moss (The Matrix, Memento) τους πλαισιώνουν στους υπόλοιπους βασικούς ρόλους. Σκηνοθετεί ο D.J. Caruso (Taking Lives) ο οποίος ως γνωστός φαν των θρίλερ, χρησιμοποιεί ένα διαρκώς εναλλασσόμενο τέμπο και φτιάχνει μια ατμόσφαιρα με σασπένς και αγωνία. Απευθυνόμενη κυρίως σε νεαρό κοινό και χωρίς να προσπαθήσει να φανεί πιο σοβαρή από ότι είναι, ούτε φυσικά να ανταγωνιστεί την original ιδέα του 1954, η ταινία αποτελεί μια καλή επιλογή για όσους αναζητούν ένα διασκεδαστικό (σχεδόν) δίωρο.

http://www.youtube.com/watch?v=5GHz3C5coSI

Σχετικά Άρθρα

Back to Top