Ο νέος… Κράβαρικ

Ένα από τα πιο συνηθισμένα κλισέ στον αθλητικό τύπο, είναι η έκφραση “ο νέος …” συνοδευόμενη από το όνομα ενός αποδεδειγμένα σπουδαίου παίκτη. Περίπου 50 …

Ηρακλής

Ένα από τα πιο συνηθισμένα κλισέ στον αθλητικό τύπο, είναι η έκφραση “ο νέος …” συνοδευόμενη από το όνομα ενός αποδεδειγμένα σπουδαίου παίκτη. Περίπου 50 ποδοσφαιριστές από την Αργεντινή, μετά από ορισμένες εντυπωσιακές τους εμφανίσεις έχουν θεωρηθεί κατά καιρούς ως “νέοι Μαραντόνα”. Μια ντουζίνα καλαθοσφαιριστές που κυριαρχούν στα παρκέ έχουν πάρει τον τίτλο του “νέου Τζόρνταν”. Η συνήθεια να προσπαθεί κανείς να εντοπίσει σε σύγχρονους παίκτες στοιχεία παλαιότερων θρύλων του αθλητισμού και να τους ταυτίσει, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Συχνά, το αποτέλεσμα των διθυράμβων που γράφονται στις εφημερίδες είναι αρνητικό για τους παίκτες, οι οποίοι καλούνται ξαφνικά να αποδείξουν οτι διαθέτουν ικανότητες εφάμιλλες με εκείνες προγενέστερων αθλητών που έγραψαν ιστορία. Κάθε παίκτης όμως είναι διαφορετικός, έχει τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία και διαγράφει τη δική του ξεχωριστή πορεία.

Έχουμε λοιπόν στο κυανόλευκο βόλλεϊ, τον νεαρό Γιώργο Τζιουμάκα. Την περασμένη χρονιά κατέκτησε το πρωτάθλημα με τους εφήβους, τους παίδες και τους παμπαίδες. Αναδείχθηκε καλύτερος επιθετικός και πολυτιμότερος παίκτης. Φέτος, ο 15χρονος διαγώνιος (και κεντρικός ενίοτε) έχει προωθηθεί στην ανδρική ομάδα και συμμετέχει στα φιλικά, στα οποία εντυπωσιάζει. Κερδίζει πόντους με μεγάλη ευκολία, είτε με δυνατά είτε με τεχνικά χτυπήματα. Είναι ικανός στο μπλοκ και ιδιαίτερα επικίνδυνος στο σερβις. Έχει ήδη περάσει τα 2 μέτρα σε ύψος και είναι αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο ελληνικό βόλλεϊ.

Παράλληλα, είναι και “θύμα” της παραπάνω κλισέ έκφρασης, μιας και πολλοί ήδη τον αποκαλούν “νέο Κράβαρικ”. Θα είναι ιδανικό για τον Τζιουμάκα, αλλά και για τον Ηρακλή, να καταφέρει να εξελιχθεί σε σπουδαίο παίκτη και να φέρει μεγάλες επιτυχίες στον κυανόλευκο σύλλογο. Είναι στο χέρι του να εκμεταλλευτεί το ταλέντο και τα σωματικά του προσόντα και να δουλέψει για να φτάσει σε σημαντικές διακρίσεις. Δεν υπάρχει λόγος να γίνει οποιαδήποτε σύγκριση με τον αρχηγό Αντρέϊ Κράβαρικ. Θα ευχηθώ μόνο, να καταφέρει ο Τζιουμάκας μέσα στην επόμενη δεκαετία να πανηγυρίσει ισάριθμους ή και περισσότερους τίτλους με τον Ηρακλή, σε σχέση με όσους πανηγύρισε ο Κράβαρικ τη δεκαετία που κυριάρχησε φορώντας τη φανέλα με τον Ημίθεο.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο πιο πρόσφατο τεύχος της εφημερίδας “Ηρακλής ο λαός, Ηρακλής δυνατός”

Σχετικά Άρθρα

Back to Top