Τέσσερις ξένοι φέτος, τρεις του χρόνου

ΕΣΑΠ και ΠΑΣΑΠ αποδέχθηκαν την πρόταση του προέδρου της ΕΟΠΕ, Αχιλλέα Μαυρομάτη και βρέθηκε λύση στο θέμα του αριθμού των ξένων που θα έχουν δικαίωμα …

Διάφορα

ΕΣΑΠ και ΠΑΣΑΠ αποδέχθηκαν την πρόταση του προέδρου της ΕΟΠΕ, Αχιλλέα Μαυρομάτη και βρέθηκε λύση στο θέμα του αριθμού των ξένων που θα έχουν δικαίωμα να διαθέτουν οι ομάδες του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών.


Στη συνάντηση που έγινε στο Ηράκλειο, στο περιθώριο του αγώνα ρεβάνς της Ελλάδας με την Τουρκία για την πρόκριση στο Euro 2011, ο Παντελής Ταρνατόρος, εκπροσωπώντας τα σωματεία και ο Σάκης Ψάρρας εκ μέρους των αθλητών, συμφώνησαν πως για την περίοδο 2010-2011 θα διατηρηθεί η αναγραφή στη 12άδα όχι περισσοτέρων από 4 αθλητών που δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα, ενώ από την περίοδο 2011-2012 δεν θα αναγράφονται περισσότεροι από τρεις αθλητές που δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα στη 12άδα.


Οι πρόεδροι των τριών φορέων υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας που αναλυτικά αναφέρει τα εξής:
«Σε συνέχεια, όσων είχαν αποφασιστεί στην τριμερή συνάντηση (ΕΟΠΕ-ΕΣΑΠ-ΠΑΣΑΠ) της 1ης Σεπτεμβρίου 2010, οι Πρόεδροι των φορέων που υπογράφουν το παρόν συμφωνούν τα παρακάτω:
1. Αποφασίζεται στην Προκήρυξη του Πρωταθλήματος Α1 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών 2010-2011 να διατηρηθεί η πρόβλεψη αναγραφής στο Φύλλο Αγώνος όχι περισσοτέρων από 4 (τέσσερις) αθλητές που δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα (μόνο τρεις εξ αυτών μπορεί να είναι αθλητές που δεν είναι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση), ενώ στην αγωνιστική περίοδο 2011-2012 να μην συμμετέχουν στη 12άδα περισσότεροι από τρεις (3) αθλητές που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική Ελλάδος. Η ΕΟΠΕ θα εγκρίνει τις προκηρύξεις αυτές, μόνο εφόσον συμπεριληφθούν οι παραπάνω όροι. Οι τρεις φορείς συμφωνούν στην προοπτική, από την αγωνιστική περίοδο 2012-2013, σε συνδυασμό με τα μέτρα που θα συμφωνηθούν από κοινού για την ανάπτυξη του αθλήματος, να παγιωθεί μία ρύθμιση που θα διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή Ελλήνων αθλητών στο Πρωτάθλημα Α1 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών.


2. Συγκροτείται άμεσα μία επιτροπή με συμμετοχή τριών εκπροσώπων από κάθε φορέα, που θα διενεργήσει σε χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων καλόπιστο διάλογο, με σκοπό να βρεθούν λύσεις στα παρακάτω σημαντικά χρόνια ζητήματα, την αναγκαιότητα ρύθμισης των οποίων αναγνωρίζουν όλοι:
– Το θέμα της διασφάλισης των αμοιβών των αθλητών (αδειοδότηση, ταμείο εγγυοδοσίας)
– Η ανάπτυξη του αθλήματος (καρτολίνο, πρωτάθλημα νέων)
Οι τρεις φορείς μπορούν να θέσουν και άλλα θέματα προς συζήτηση στο πλαίσιο του διαλόγου αυτού.
Το πόρισμα της επιτροπής θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου και θα τεθεί προς έγκριση και άμεση υλοποίηση.


3. Αναλαμβάνεται κοινή δράση για την καταπολέμηση των κρουσμάτων βίας στα γήπεδα του βόλεϊ, οι όροι της οποίας θα συζητηθούν από την ως άνω επιτροπή και θα εφαρμοστούν στο πρωτάθλημα 2010-2011.


4. Θα γίνει από κοινού παράσταση των τριών φορέων στην Πολιτεία για την άμεση καταβολή της β’ δόσης της περσινής θεσμοθετημένης επιχορήγησης προκειμένου να καταβληθεί μέρος των οφειλομένων στους αθλητές.


Επίσης θα ζητηθεί από την Πολιτεία η διατήρηση του καθεστώτος για την μορφή και την χρηματοδότηση των ΤΑΑ (100.000 €) για τα επόμενα δύο χρόνια».
Αμέσως μετά τη συμφωνία, ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Αχιλλέας Μαυρομάτης δήλωσε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ αθλητών και ΤΑΑ που λύνει ένα πρόβλημα που απασχολούσε το ελληνικό βόλεϊ και ευχαριστώ ιδιαίτερα όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή. Είμαι αισιόδοξος ότι διατηρώντας το εξαιρετικό πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν και οι δύο πλευρές και συνεχίζοντας τον καλόπιστο και ουσιαστικό διάλογο, θα δώσουμε λύση στα μεγάλα ζητήματα του χώρου και ουσιαστική προοπτική ανάκαμψης του αθλήματος».


Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ, Παντελής Ταρνατόρος ανέφερε: «Επετεύχθη μια συμβιβαστική λύση για το θέμα του αριθμού των μη Ελλήνων αθλητών για τη φετινή και την επόμενη περίοδο. Συναισθανόμενοι την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το άθλημα του βόλεϊ, αλλά και την γενικότερη κατάσταση της χώρας μας, κρίναμε ότι πρέπει, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία για το καλό και των δύο μερών και του ελληνικού βόλεϊ. Ευχαριστούμε την ομοσπονδία και ιδιαίτερα τον πρόεδρο αυτής για τη συμβολή του στην επίλυση της συγκεκριμένης διαφωνίας και ελπίζουμε η συγκεκριμένη συμφωνία να γίνει απαρχή ενός πιο γόνιμου διαλόγου με τους αθλητές με σκοπό την επίλυση όλων των προβλημάτων που απασχολούν τα δύο μέρη».


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ, Σάκης Ψάρρας επεσήμανε: «Ο ΠΑΣΑΠ έχοντας γνώση των προβλημάτων του ελληνικού βόλεϊ αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα δεν ήθελε να προσθέσει άλλο ένα. Κάναμε ένα βήμα πίσω για φέτος, αλλά καταφέραμε να παγιώσουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή Ελλήνων αθλητών για τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, ξεκινάμε έναν διάλογο ο οποίος ελπίζουμε σύντομα να καταλήξει στην επίλυση όλων των θεσμικών προβλημάτων που ο ΠΑΣΑΠ από την επαναδραστηριοποίησή του έχει αναδείξει. Για εμάς το πρωτεύον είναι η θέσπιση κανόνων και η τήρησή τους».

Σχετικά Άρθρα

Ο Προύσαλης ανακοινώθηκε και τυπικά από τον Φίλιππο Βέροιας

Βόλει

Back to Top