Οι «πριμοδοτήσεις» του ΟΠΑΠ «ναρκοθετούν» το πρωτάθλημα

Τέτοια σιωπή για ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο δεν έχει ξαναγίνει. Η ΟΠΑΠ Α.Ε. αποφάσισε να χρηματοδοτήσει (χορηγία το λένε τώρα) τέσσερις από τις Ελληνικές ομάδες …


Τέτοια σιωπή για ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο δεν έχει ξαναγίνει. Η ΟΠΑΠ Α.Ε. αποφάσισε να χρηματοδοτήσει (χορηγία το λένε τώρα) τέσσερις από τις Ελληνικές ομάδες με ποσά που κάποιες από αυτές δεν τα είδαν (και δεν θα τα έβλεπαν) ούτε στα όνειρά τους. Ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ , ο ΠΑΟΚ και ο Άρης αποτελούν τις… εκλεκτές του ΟΠΑΠ ομάδες για να «διαφημιστούν», το «Πάμε στοίχημα», το «Kino» και τα άλλα «προϊόντα» της και οι οποίες φυσικά θα εισπράξουν τα μεγάλα ποσά με τα οποία θα λύσουν κάποια από τα προβλήματά τους.


Σε άλλες εποχές και κάτω από άλλες συνθήκες αυτή η συμφωνία θα χαρακτηρίζονταν σαν σκάνδαλο και θα της…. αφιερώνονταν αμέτρητα πρωτοσέλιδα. Τώρα ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Όλα θεωρούνται καλώς καμωμένα. Φρόντισε γι’ αυτό η έξυπνη διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. Με τις επιλογές της εξασφάλισε και την απαραίτητη σιωπή. Είχε στο σχέδιό της τον Ολυμπιακό. Με δεδομένο ότι ο ΠΑΟ έχει τον ΟΤΕ, ποιος από τους «κεντρώους» θα φώναζε; Η ΑΕΚ. Την έβαλε και αυτή στο «πακέτο» και ηρέμησε.


Ερχόμαστε στην δική μας «γειτονιά». Είναι κοινό μυστικό ότι ούτε ο ΠΑΟΚ, ούτε ο Άρης έβρισκαν χορηγούς για την φανέλα τους. Ή και αν έβρισκαν, τα χρήματα που τους πρόσφεραν ήταν πολύ λίγα. Και οι δυο τους στράφηκαν στον ΟΠΑΠ. Αυτή είναι η πρώτη σημαντική λεπτομέρεια. Δεν τους βρήκε ο ΟΠΑΠ, ούτε είχαν να διαλέξουν και προτίμησαν αυτοί τον ΟΠΑΠ. Το αντίθετο έγινε. Αυτοί… πήγαν στον ΟΠΑΠ. Ας αφήσουν λοιπόν κάποιοι κατά μέρος τα παραμύθια για την «δυναμική» κάποιων ομάδων και το πλήθος των οπαδών τους. Ομάδες που έχουν πραγματική δυναμική και απήχηση και δεν είναι αυτή δημιούργημα της επικοινωνιακής τους πολιτικής, βρίσκουν μόνες τους χορηγούς και δεν παρακαλούν. Στον ΟΠΑΠ όμως ΠΗΓΑΝ οι «εκλεκτοί», γι’ αυτό και η απόφαση του οργανισμού δεν ήταν εύκολη.


Ποιον να προτιμήσει; Με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ τα έφερε «πάτσι και πόστα». Στη Θεσσαλονίκη όμως; Να προτιμούσε τον ΠΑΟΚ; Ποιος άκουγε τους κίτρινους τότε. Να προτιμούσε τον Άρη; Τα ίδια και χειρότερα. Και πλησιάζουν και τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Τους έβαλε και τους δυο στο πακέτο και ησύχασε. Γιατί βλέπετε με την «τακτική» αυτή δεν εξασφάλιζε μόνο την ηρεμία και απέφευγε την γκρίνια του ενός ή του άλλου. Ταυτόχρονα, εξασφάλιζε και την σιωπή όλων αυτών που εργολαβικά ανέλαβαν να υποστηρίζουν τα συμφέροντά τους.


Και φυσικά όλος ο κόσμος ξέρει ποιες από τις ομάδες αυτής της πόλης έχουν ισχυρούς «συνηγόρους» σε κάθε τους αίτημα (ακόμα και αν είναι εξώφθαλμα άδικο). Προσέξτε και μια ακόμη λεπτομέρεια. Διαφημίζονται «προϊόντα». Έτσι οι τέσσερις «εκλεκτοί» δεν χάνουν και τα μερίδιά τους από την χορηγία του ΟΠΑΠ στη Σούπερ Λίγκα. Όλα δηλαδή προσεκτικά και έξυπνα.


Την ίδια ώρα κανένας δεν κάνει τον κόπο να ασχοληθεί με το σκάνδαλο (από όποια πλευρά και αν το δει). Δεν ασχολούνται με μια εταιρία η οποία με τόση ευκολία «μοιράζει» πολύ μεγάλα ποσά σε ΠΑΕ, οι οποίες ΔΕΝ μπορούν να βρουν χορηγίες. Δεν ασχολούνται με το γεγονός ότι μια εταιρία που χρησιμοποιεί για ένα από τα προϊόντα της ΟΛΕΣ τις ομάδες (το «Πάμε στοίχημα»), με τις επιλογές της, τις χωρίζει σε «παιδιά» και «αποπαίδια». Δεν ασχολούνται με το γεγονός ότι αυτή η επιλεκτική «χρηματοδότηση» δημιουργεί ένα άνισο ανταγωνισμό, ανάμεσα στους «εκλεκτούς» και όλους τους άλλους, που μπορεί να επηρεάσει ακόμα και το ίδιο της το «προϊόν», το «Πάμε στοίχημα». Τίποτα από όλα αυτά δεν ενοχλεί. Κανένας δεν τολμάει να μιλήσει για το σκάνδαλο και να πει το αυτονόητο. Ότι δηλαδή οι επιλεκτικές «πριμοδοτήσεις» ναρκοθετούν το πρωτάθλημα αφού δημιουργούν επιλεκτικά άνισες καταστάσεις. Θαρρείς και στο Ελληνικό πρωτάθλημα μετέχουν μόνο οι τέσσερις «εκλεκτοί» του ΟΠΑΠ (άντε και ο εκλεκτός του ΟΤΕ).


Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδραση της ΠΑΕ Ηρακλής και ΟΛΩΝ των άλλων ομάδων. Ούτε είναι δική μας δουλειά να υπαγορεύσουμε αποφάσεις και ενέργειες. Απλά αναρωτιόμαστε αν με τέτοιες προκλητικές «πριμοδοτήσεις» μπορούμε να περιμένουμε καλύτερο και πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.


Υ.Γ.: Άραγε ποιο είναι μεγαλύτερο σκάνδαλο; Αυτή καθ’ εαυτή η απόφαση του ΟΠΑΠ ή μήπως η «σιωπή» των… μαχητών της… ισονομίας και της … ίσης μεταχείρισης;

Για σχόλια, παρατηρήσεις, ενστάσεις, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το [email protected]

Σχετικά Άρθρα

Back to Top