Αθάνατο ελληνικό ποδόσφαιρο…

Αλήθεια, από πού να το πιάσεις και από πού να το αφήσεις όλο αυτό το θέμα; Στη συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκα (27/5) έγιναν καταπληκτικά πράγματα …

Ροπαλιές

Αλήθεια, από πού να το πιάσεις και από πού να το αφήσεις όλο αυτό το θέμα; Στη συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκα (27/5) έγιναν καταπληκτικά πράγματα και επειδή το ρεπορτάζ συνεχίζεται η BLUEARENA σας μεταφέρει τα στοιχεία που υπάρχουν.


Κατ’ αρχήν θα πρέπει να πούμε βεβαίως ότι σε μια τόσο σημαντική συνεδρίαση δεν υπήρχε ούτε ο πρόεδρος (ο Πατέρας έχει παραιτηθεί) αλλά ούτε και ο αναπληρωτής πρόεδρος, ο Μποροβήλος που απουσίαζε στο εξωτερικό. Της διαδικασίας προήδρευσε ο Βασίλης Κοντοβαζαινίτης αλλά αυτό, εν πάσει περιπτώσει, δεν είναι και το έγκλημα της υπόθεσης, από τη στιγμή που υπήρχε απαρτία από τα μέλη. Εκτός του ΠΑΟΚ, οι υπόλοιποι ήταν εκεί.


Το καταπληκτικό με τη μη επικύρωση της βαθμολογίας ήταν ότι η Σούπερ Λίγκα δεν ήξερε τι να κάνει. Να την επικυρώσει ή όχι; Από τη λήξη του Πρωταθλήματος έχουν περάσει κοντά 40 μέρες και η βαθμολογία δεν έχει επικυρωθεί. Και όσο για αυτούς που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο έγινε λόγω του CAS απλώς να τους θυμίσουμε ότι όταν ο Απόλλων Καλαμαριάς είχε ζητήσει (ναι, πάλι η Σούπερ Λίγκα ήταν) να μην επικυρωθεί η βαθμολογία γιατί η ίδια είχε προσφύγει στο CAS για την υπόθεση του Βάλνερ, η άποψη που είχε επικρατήσει τότε ήταν ότι… «το CAS δεν μπορεί να μας πει αν θα επικυρώσουμε ή όχι τη βαθμολογία». Κοντολογίς, δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Και ξαφνικά, απέκτησε.


Πάμε παρακάτω, σε ένα ακόμη σημαντικό σημείο της υπόθεσης. Όταν ο Άρης είχε προσφύγει στο CAS κατά του Πανιωνίου και όταν κάτι ανάλογο είχε κάνει και ο Απόλλων Καλαμαριάς, και οι δύο ομάδες είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για τη μη επικύρωση της βαθμολογίας. Ο μεν Άρης τα είχε κάνει στον αθλητικό δικαστή, ο δε Απόλλων στο CAS. Τα ασφαλιστικά μέτρα είχαν απορριφθεί και ακολούθως η ΕΠΑΕ (στην υπόθεση του Άρη) και η Σούπερ Λίγκα (στην υπόθεση του Απόλλωνα) είχαν επικυρώσει τη βαθμολογία.


Αυτή τη φορά όμως δεν υπήρχαν ούτε ασφαλιστικά μέτρα. Ο Λεβαδειακός δηλαδή δεν ζήτησε με ασφαλιστικά μέτρα τη μη επικύρωση της βαθμολογίας και άρα καμία τέτοια απόφαση δεν δέσμευε τη Σούπερ Λίγκα. Προς τι όμως η σύγχυση; Και γιατί η Σούπερ Λίγκα βρέθηκε στη θέση που βρέθηκε.


Προχωράμε… Ο Λεβαδειακός πάτησε σε ένα άρθρο του ΚΑΠ που πάνω-κάτω λέει ότι η επικύρωση της βαθμολογίας γίνεται εφόσον ολοκληρώθηκαν οι αγώνες και δεν εκκρεμούν προσφυγές στα αρμόδια αθλητικά όργανα. Είναι όμως το CAS αρμόδιο αθλητικό όργανο; Μη σαν φαίνεται αθώα η ερώτηση γιατί αυτή την ερώτηση η Σούπερ Λίγκα (αποδείχτηκε) ότι δεν μπορούσε να την απαντήσει. Για αυτό και ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΠΟ που απάντησε ότι το CAS συμπεριλαμβάνεται στα αρμόδια αθλητικά όργανα.


Ουσιαστικά δηλαδή ο ένας πετούσε το μπαλάκι στον άλλον. Για αυτό και κάποια στιγμή –εν μέσω της συνεδρίασης- ακόμη και κάποιοι από αυτούς που στη συνέχεια ψήφισαν τη μη επικύρωση της βαθμολογίας ένιωσαν να θίγονται καταλαβαίνοντας ότι η Σούπερ Λίγκα δεν μπορεί να έχει μια δική της ευθύνη και μια δική της απόφαση. Ακόμη όμως κι έτσι να είναι, τότε, στην υπόθεση του Απόλλωνα Καλαμαριάς γιατί το CAS ήταν αναρμόδιο να… μας πει εδώ στην Ελλάδα τι θα κάνουμε με τη βαθμολογία ενώ τώρα είναι αρμόδιο;


Αν όμως νομίζετε ότι η παρέμβαση της ΕΠΟ έλυσε τον… γρίφο (αλήθεια, αυτό το άρθρο του ΚΑΠ δεν υπήρχε και στην περίπτωση του Απόλλωνα;), πάμε και το πιο ωραίο. Αφού λοιπόν η Σούπερ Λίγκα δεν επικύρωσε τη βαθμολογία, είπε το εξής: «Σας περιμένω (τον Λεβαδειακό) μέχρι τις 20 Ιουνίου αλλιώς επικυρώνω τη βαθμολογία». Τι είναι αυτό που περιμένει; Το CAS. Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι είναι αμφίβολο αν μέχρι τότε θα έχει εκδικαστεί η υπόθεση και αν θα βγει και η απόφαση.


Ο Κομπότης ζήτησε να εκδικαστεί η υπόθεση στο CAS από τριμελή επιτροπή και όχι από ένα δικαστή. Το πρώτο είναι πιο χρονοβόρο. Αρα λοιπόν, τότε η Σούπερ Λίγκα δεν θα θεωρήσει κανένα CAS αρμόδιο (όπως το έκανε τώρα) και θα επικυρώσει τη βαθμολογία. Αλλιώς δεν θα έλεγε ότι… «θα σας περιμένω, αλλιώς την επικυρώνω». Αφού λοιπόν μπορεί να το κάνει τότε, μπορούσε να το κάνει και τώρα. Απλά πράγματα και δεν χρειάζεται να κρύβεται κανείς πίσω από το δάχτυλό του. Και τότε ήρθε και η τοποθέτηση του Κομπότη που έχει και αυτή τη δική της σημασία. «Αν μέχρι τις 20 Ιουνίου δεν έχει γίνει κάτι, εγώ θα αποσυρθώ από το CAS».


Τι; Ξαφνικά ο Κομπότης ηρέμησε; Μην βιάζεστε. Το… μυστικό είναι κρυμμένο σε κάτι άλλο που πέρασε χθες η Σούπερ Λίγκα και έχει να κάνει με το ότι τη θέση μιας ομάδας που δεν παίρνει άδεια συμμετοχής στο επόμενο Πρωτάθλημα δεν την παίρνει (όπως ισχύει) τώρα η τέταρτη ομάδα της Β’ εθνικής που είναι πίσω από αυτές που ανεβαίνουν αλλά η υποβιβασθείσα ομάδα από τη Σούπερ Λίγκα. Αυτή την απόφαση την πήρε η Σούπερ Λίγκα και είπε ότι θα την περάσει και στον ΚΑΠ μιας και ο ΚΑΠ (ναι, αυτόν που εμπιστεύτηκαν για τη μη επικύρωση της βαθμολογίας) ορίζει άλλα. Στη μία συμφωνούμε με τα άρθρα του, στην άλλη όχι. Ο Λεβαδειακός λοιπόν κυνηγάει εδώ τον Ηρακλή.


Προσέξτε όμως και κάτι ακόμη και τελευταίο. Για να περάσει η απόφαση αυτή και στον ΚΑΠ, θα πρέπει να γίνει γενική συνέλευση από την ΕΠΟ, θα πρέπει όμως –ακόμη κι αν την περάσει- να έχει αναδρομική ισχύ για να ισχύσει από τώρα. Αλλιώς θα πάει από του χρόνου. Και αλήθεια, τι θα γίνει με την τέταρτη ομάδα της Β’ εθνικής, αν ξαφνικά αποκτήσει έννομο συμφέρον; Δεν θα κάνει έφεση για την απόφαση;


Όλα αυτά δεν είναι σενάριο από κάποια ταινία. Όλα αυτά είναι εδώ.

Σχετικά Άρθρα

Back to Top