Το “κλεμμένο” πρωτάθλημα του 1947

Ο Σωτήρης Ζακαπίδας ήταν ο αρχηγός του Ηρακλή την περίοδο 1946-’47. Στο δεύτερο μεταπολεμικό πρωτάθλημα ο Ηρακλής αποτέλεσε την έκπληξη της χρονιάς και έφτασε μία …

Ροπαλιές

Ο Σωτήρης Ζακαπίδας ήταν ο αρχηγός του Ηρακλή την περίοδο 1946-’47. Στο δεύτερο μεταπολεμικό πρωτάθλημα ο Ηρακλής αποτέλεσε την έκπληξη της χρονιάς και έφτασε μία ανάσα πριν από την κατάκτηση του τίτλου. Στα γήπεδα τον κατέκτησε πανάξια, αλλά τον έχασε στα χαρτιά. Έχοντας τερματίσει στη δεύτερη θέση στον όμιλο της Θεσσαλονίκης, ένα βαθμό πίσω από τον Μακεδονικό, προκρίθηκε στα τελικά, μαζί με τους Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Πανιώνιο και Ατρόμητο. Κανείς δεν υπολόγιζε τον Ζακαπίδα και την παρέα του.

Ο Ηρακλής πέτυχε εντυπωσιακά -για εκείνη την εποχή- αποτελέσματα και δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε βρισκόταν στην κορυφή. Του αρκούσε μία νίκη στα εντός έδρας παιχνίδια με ΑΕΚ και Ολυμπιακό για να πανηγυρίσει τον τίτλο. Στον αγώνα όμως με την ΑΕΚ συνέβη το απίστευτο. Λίγα λεπτά πριν από το φινάλε, ο διαιτητής Βασίλης Διαμαντόπουλος διέκοψε το παιχνίδι, με την πρόφαση ότι ο ποδοσφαιριστής Παράσχος Πασχαλίδης αρνιόταν να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο, αν και είχε αποβληθεί (!).
 
Την επόμενη εβδομάδα ο Ηρακλής νίκησε τον Ολυμπιακό και στην ισοβαθμία ήταν ο πρωταθλητής. Λίγα 24ωρα όμως αργότερα, το αρμόδιο δικαστήριο αφαίρεσε ένα βαθμό από την ομάδα της Θεσσαλονίκης και χάρισε το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό. Με πρωτοβουλία φιλάθλων του Ηρακλή, οργανώθηκε έρανος για την συλλογή χρημάτων, τα οποία διατέθηκαν για την αγορά κυπέλλου και μεταλλίων, καθώς στη συνείδηση όλων των Ελλήνων φιλάθλων, ο Ηρακλής ήταν ο πρωταθλητής εκείνης της περιόδου.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο που βρίσκεται σήμερα η πλατεία Χημείου της ΧΑΝΘ, ο πρόεδρος του συλλόγου, Απόστολος Κοσμόπουλος, απέμεινε στον αρχηγό της… πραγματικής πρωταθλήτριας ομάδας, Σωτήρη Ζακαπίδα, το κύπελλο υπό τις επευφημίες χιλιάδες φιλάθλων.

Σχετικά Άρθρα

Back to Top