MUSE (THE RESISTANCE)

Αν υπήρχε κάπου στο σύμπαν ένας γαλαξίας μουσικής τότε οι MUSE θα αποτελούσαν ένα από τα πιο λαμπερά άστρα του. Το συγκρότημα που ξεκίνησε τη …

Επικαιρότητα

Αν υπήρχε κάπου στο σύμπαν ένας γαλαξίας μουσικής τότε οι MUSE θα αποτελούσαν ένα από τα πιο λαμπερά άστρα του. Το συγκρότημα που ξεκίνησε τη μουσική του σταδιοδρομία με το όνομα Rocket Baby Dolls και απαρτίζεται από τους Matthew Bellamy, τον Dominic Howard και τον Christopher Wolstenholme μετονομάστηκε σε Muse και ξεκίνησε τη θριαμβευτική του πορεία με την κυκλοφορία επιτυχημένων album και την διοργάνωση μοναδικών συναυλιών.


Μετά από το εξαιρετικό Black Holes & Revelations που συγκλόνισε και το εκπληκτικό Absolution, οι Muse επιστρέφουν και πάλι με το The Resistance. Αυτό που κάνει εντύπωση στο συγκρότημα είναι ότι δεν φαίνεται να επαναπαύεται και συνεχίζει να λαγγεύεται από νέα πρωτότυπα μουσικά μονοπάτια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκρότημα έκανε πράξη κάτι που θεωρητικά έμοιαζε αδύνατο. Τα τραγούδια τους είναι ένα αμάλγαμα progressive rock, κλασικής και ηλεκτρονικής μουσικής.


Ο lead vocalist Matthew Bellamy είναι ένα πολυτάλαντο πλάσμα. Ο Bellamy κάνει κάθε Manson κιθάρα που πέφτει στα χέρια του να ανθίζει προτού την κάνει κομμάτια. Είναι γνωστό ότι κατέχει και το παγκόσμιο ρεκόρ στο σπάσιμο κιθάρας με 140 κομματιασμένα όργανα στην Absolution Tour το 2004. Το πιάνο είναι ακόμα ένα όργανο που υποκλίνεται στο μουσικό ταλέντο του Bellamy και μαζί με την τεράστιας εμβέλειας  φωνής του που έχει έκταση 3 οκτάβες (από Α2 σε Β b 4 και φτάνει μέχρι το Α5) είναι αξεπέραστος.


Οι Μuse εκτός από το φανατικό κοινό που έχουν να τους ακολουθεί, έχουν και φανατικούς επικριτές που τους κατηγορούν μονίμως για αντιγραφή. Η αλήθεια είναι ότι το συγκρότημα ποτέ δεν αρνήθηκε τις μουσικές επιρροές που δέχτηκε από τους Queen, τον Jimi Hendrix και τον Tom Morello αντίθετα τις έκανε αποσκευές στην εξερεύνησή του δικού τους μουσικό πλανήτη.


Η κυκλοφορία του νέου album του συγκροτήματος μας εκπλήσσει θετικά για άλλη μια φορά. Τα κομμάτια που ξεχωρίζουν  είναι το Uprising, το Resistance και το Undisclosed Desires. Το πρώτο σε ξεσηκώνει, σε κάνει να επαναστατείς, το δεύτερο σε συνεπαίρνει με μια άκρως ατμοσφαιρική εισαγωγή και όσο ξεδιπλώνεται το κομμάτι τόσο μπορεί κάποιος να γευτεί την αίσθηση μοναδικότητας που το κατακλύζει. Τέλος, το Undisclosed Desires μυρίζει ambient και ντύνεται μια υπέροχη μελωδία που σε ταξιδεύει και σε κερνάει πανέμορφους στίχους.


Έπειτα αξίζει να σταθούμε στο United States of Eurasia στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα η επιρροή των Queen και στην τριλογία Exogenesis, για τη δημιουργία της οποίας χρειάστηκαν πάνω από σαράντα μουσικοί στη διαδικασία της ηχογράφησης.


Αποστομωτική είναι η απάντηση του Βrian May των Queen που είπε ότι «μπορεί οι Muse να είναι καλύτεροι από εμάς» και έριξε ουσιαστικά το γάντι σε όσους τους κατηγορούν για αντιγραφή.
Παρά την κριτική που δέχονται οι Muse είναι δημιουργοί. Κατακτούν βραβεία, είναι διάσημοι για τις extravagant συναυλίες τους με πιο χαρακτηριστική αυτή στο Wembley το 2007 που έγινε sold out σε 45 λεπτά. Ο Bellamy ανακηρύσσεται  σε κιθαρίστα της δεκαετίας από το περιοδικό Total Guitar και στέκεται επάξια δίπλα σε μουσικές διάνυες  όπως αυτή του Jimi Hendrix.


Ευτυχώς η αγγλική μουσική βιομηχανία συνεχίζει να γεννάει μικρά μαύρα μαργαριτάρια.


Το Undisclosed Desires…


http://www.youtube.com/watch?v=R8OOWcsFj0U

Το resistance…

http://www.youtube.com/watch?v=z2jb3bcSUYE

Σχετικά Άρθρα

Back to Top