AVATAR (2009)

Η BLUEARENA παρακολούθησε και σας παρουσιάζει μία ταινία από το κινηματογραφικό μας μέλλον, με ένα τεράστιο κόστος παραγωγής.Σκηνοθεσία: Τζέιμς ΚάμερονΣενάριο: Τζέιμς ΚάμερονΠαραγωγή: Τζέιμς Κάμερον, Τζον …

Επικαιρότητα

Η BLUEARENA παρακολούθησε και σας παρουσιάζει μία ταινία από το κινηματογραφικό μας μέλλον, με ένα τεράστιο κόστος παραγωγής.

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Κάμερον
Σενάριο: Τζέιμς Κάμερον
Παραγωγή: Τζέιμς Κάμερον, Τζον Λαντάου
Πρωταγωνιστούν: Σιγκούρνι Γουίβερ, Σαμ Ουόρθινγκτον, Zόι Σαλντάνα
Διάρκεια: 166′


Ο ταλαντούχος Τζέιμς Κάμερον επιστρέφει μετά τον Τιτανικό με μια ταινία από το κινηματογραφικό μας μέλλον. To AVATAR έμεινε αρκετά χρόνια στην «κατάψυξη», μιας και το κόστος παραγωγής ήταν δυσθεώρητο και δύο χρόνια στο post-production για να τελειοποιηθούν τα οπτικά εφέ που αφήνουν άφωνους τους πάντες. Λέγεται ότι ο Στίβεν Σόντερμπεργκ, ο Πίτερ Τζάκσον και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μετά από την επίσκεψη τους στα πλατό του Avatar παραμιλούσαν.


Η ιστορία του AVATAR εξελίσσεται στον μακρινό πλανήτη Πανδώρα, όπου έχουν καταλύσει οι γήινοι προσπαθώντας να απομυζήσουν το φυσικό του πλούτο. Εμπόδιο στα σχέδια τους βρίσκεται η εξωγήινη ιθαγενής φυλή των Νααβί. O Τζέικ Σάλι, παράλυτος πρώην καταδρομέας παίρνει τη θέση του νεκρού αδερφού του σε αποστολή στον μακρινό πλανήτη με σκοπό να συμβάλλει στην απομάκρυνση του ντόπιου πληθυσμού. Η Δρ.Γκρέις Ογκουστίν τον βάζει στο πρόγραμμα Avatar και μεταφέρει τη συνείδηση του σε υβριδικό σώμα που αποτελεί διασταύρωση ανθρώπινου DNA με Νααβί.O Τζέικ γίνεται μέλος της εξωγήινης φυλής και καλείται να επιλέξει ανάμεσα στο καθήκον και σε αυτό που επιτάσσει η καρδιά.


Ο σκηνοθέτης εισάγει μια νέα μορφή κινηματογράφου με τη βοήθεια του Reality Camera System ή αλλιώς «Στερεοσκοπικό Βλέμμα», στο οποίο δύο HD κάμερες ενώνονται και τραβούν υλικό σε τρισδιάστατη μορφή και διαστάσεις IMAX συνδυασμένο με το Capture System που παράγει ρεαλιστικούς ψηφιακούς χαρακτήρες και το πρωτοποριακό σύστημα σύλληψης κίνησης The Volume. Η 3D απεικόνιση του οικοσυστήματος του πλανήτη κόβει την ανάσα. Ο θεατής μετατρέπεται σε εξερευνητή και γίνεται ένα με τη χλωρίδα και τη πανίδα του Πανδώρα. Ο ίδιος ο Κάμερον δηλώνει ότι «η τεχνολογία μπορεί να σε καταβάλλει και να σε απογυμνώσει από την ανθρωπιά σου. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει πρωτόγνωρα ποιητικά και παθιασμένα άνθη. Το κλειδί είναι να μην την αφήσεις να σε σαγηνεύσει». Ο θεατής όμως σαγηνεύεται από την τεχνολογία σε τέτοιο βαθμό, που οι ερμηνείες των ηθοποιών έχουν λίγη ή και καθόλου σημασία με εξαίρεση ίσως τη Σιγκούρνι Γουίβερ.


Η εικόνα του Avatar μαγεύει, κάτι που βρίσκει σύμφωνους κοινό και κριτικούς. Ωστόσο για πολλούς στο περιεχόμενο της η ταινία είναι κενή, προβλέψιμη και γεμάτη κλισέ. Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαμε να ταυτίσουμε άνετα τους Νααβί με τους Αφρικανούς ή και τους ιθαγενείς Ινδιάνους της Αμερικής. Είναι η ίδια ιστορία της ανθρώπινης απληστίας και ματαιοδοξίας που επαναλαμβάνεται. Αυτό όμως που μένει στο τέλος είναι το αντιπολεμικό, οικολογικό και βαθιά συγκινητικό μήνυμα της ταινίας. Πέρα όμως από όλα τα άλλα το Avatar είναι καθρέφτης που αντικατοπτρίζει τον καθένα από εμάς. Κάθε άνθρωπος είναι ικανός για το απόλυτο καλό όπως και για το απόλυτο κακό. Το θέμα είναι ποια πλευρά θα επιλέξει κανείς και σε ποιο στρατόπεδο θα καταταγεί για να πολεμήσει υπό τη δαμόκλειο σπάθη των καθημερινών προκλήσεων.

Το trailer της ταινίας…

http://www.youtube.com/watch?v=cRdxXPV9GNQ

Σχετικά Άρθρα

Back to Top