Η συνέντευξη τύπου του Στέλιου Προσαλίκα

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε την Τρίτη (24/11) ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Στέλιος Προσαλίκας, στη νέα έδρα της Ομοσπονδίας, που βρίσκεται στο ανοικτό κολυμβητήριο …

Διάφορα

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε την Τρίτη (24/11) ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Στέλιος Προσαλίκας, στη νέα έδρα της Ομοσπονδίας, που βρίσκεται στο ανοικτό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ. Αφού ξενάγησε τους δημοσιογράφους στις εγκαταστάσεις αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν στους προπονητές των Εθνικών ομάδων, στην ανάπτυξη, στις ελληνοποιήσεις, στην περίπτωση της Γκλιγκόροβιτς και στα οικονομικά.

Για τη μετακόμιση στο ΟΑΚΑ: «Για τη νέα διοίκηση η αλλαγή έδρας της Ομοσπονδίας ήταν από τους πρώτους στόχους. Ήταν άδικο ό,τι γράφτηκε για μένα και το γεγονός ότι λοιδορήθηκα προσωπικά πριν από τη μετακόμιση. Η μεταφορά των γραφείων θα βοηθήσει την απόδοση και την οικονομία. Η ομοσπονδία θα εξοικονομεί το ποσό των 100.000 ευρώ ετησίως, χρήματα που θα πάνε στα σωματεία. Πρόκειται για ένα τεράστιο οικονομικό όφελος. Τα νέα γραφεία βρίσκονται σε κομβικό σημείο και κοντά στο προπονητήριο της Παιανίας. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον Κυριάκο Γιαννόπουλο όσο και την κυρία Μανού για τα νέα γραφεία, τα οποία θα μείνουν προίκα στο ελληνικό βόλεϊ».

Για τους προπονητές των Εθνικών ομάδων: «Έχει ωριμάσει στην κοινή γνώμη και την οικογένεια του αθλήματος, η χρονική στιγμή να προχωρήσουν οι εθνικές από part time σε full time συνεργασία. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ αυτών των δύο. Οι full time υποχρεώσεις  θα έχουν να κάνουν με δώδεκα μήνες απασχόληση, εκ των οποίων ουσιαστικές υποχρεώσεις για φέτος τουλάχιστον θα υπάρχουν μόνο σε δύο τρεις μήνες. Στους υπόλοιπους μήνες απασχόλησής του θα πρέπει να διδάξει τεχνική, να συναντηθεί με τους περιφερειακούς και ομοσπονδιακούς τεχνικούς, καθώς και να συνεργαστεί με όλους τους προπονητές των σωματείων που θα διαθέτουν στην Εθνική ομάδα. Γι’ αυτά τα προσόντα δεν με ενδιαφέρει εάν θα είναι Έλληνας ή ξένος. Το θέμα θα κλείσει το συντομότερο δυνατό τον Ιανουάριο. Η ίδια θεώρηση πραγμάτων ισχύει για την Εθνική γυναικών».

Για την Εθνική: «Αναλάβαμε τον δεύτερο προκριματικό όμιλο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών στις 28-30 Μαΐου. Θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Ηρακλείου, κύριο Κουράκη για τη συμβολή του να γίνουν οι αγώνες σ’ αυτό το πανέμορφο γήπεδο. Η  Εθνική μπορεί να βγει πρώτη και να εξασφαλίσει την πρόκριση. Έτσι του χρόνου ο χρόνος για την Εθνική ομάδα θα είναι πέντε και όχι δύο μήνες. Δεν ψάχνουμε έναν θαυματοποιό. Η Εθνική βρίσκεται μεταξύ του 20 και του 30 της παγκόσμιας κατάταξης, δεν μπορούμε ξαφνικά να την πάμε στα μετάλλια, ούτε να είμαστε με μία χατζάρα πάνω από τα αποτελέσματα».

Για τον Δημήτρη Καζάζη: «Είχα μια συζήτηση μαζί του σε πολύ καλό κλίμα. Συμφωνήσαμε ότι θα τα ξαναπούμε γιατί ο Δημήτρης ανήκει σε μία ομάδα Ελλήνων ταλαντούχων προπονητών, στους οποίους η Ομοσπονδία θα πρέπει να επενδύσει. Τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούμε να πούμε κάτι συγκεκριμένο. Δεν υπάρχει κάποιος να ανακοινώσω αυτή την στιγμή, ούτε Έλληνας, ούτε Ιταλός, ούτε κάποιος άλλος».

Για την ανάπτυξη: «Στόχος μου είναι να ξεκαθαρίσει ο προϋπολογισμός και να ξέρει κάθε τμήμα τι μπορεί να ξοδέψει. Αυτό το καταφέραμε μόνο στο μπιτς βόλεϊ. Οι Εθνικές ομάδες εκτός του τακτικού προϋπολογισμού έχουν δύο επιπρόσθετους πόρους, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την χορηγία της Εθνικής Τράπεζας. Κάνω προσπάθειες μαζί με άλλους προέδρους ομοσπονδιών να αλλάξουν τα κριτήρια διάθεσης χρημάτων για την ολυμπιακή προετοιμασία, που τώρα θεωρώ ότι είναι άδικα για τα ομαδικά αθλήματα.

Το καλοκαίρι πέρασαν περισσότερα από 800 παιδιά από σωματομετρικούς ελέγχους σε περισσότερα από 20 πόλεις. Δυστυχώς και στο κομμάτι αυτό υπήρχαν πάρα πολλά χρέη με προπονητές στέλνουν αγωγές, απλήρωτα κέντρα προετοιμασίας κλπ. Ελπίζω ότι σύντομα θα
μπορέσουμε να ανακοινώσουμε και την ανάπτυξη του μίνι βόλεϊ. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ για το λόγο αυτό ταξίδεψαν στην Ιταλία οι Λεωνίδας Καραΐσκος και Ελένη Ζέτου, συναντήθηκαν με παράγοντες του ιταλικού μίνι βόλεϊ και με τον κύριο Πιτέρα. Θέλω να πιστεύω ότι με την βοήθεια της Εθνικής Τράπεζας θα μπορέσουμε από την Άνοιξη θα ξεκινήσουμε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στα δημοτικά σχολεία».

Για τις ελληνοποιήσεις: «Στο θέμα των ελληνοποιήσεων υψηλού επιπέδου αθλητών, όπως η Μοντάνο και ο Αγκάμεζ, ο ρόλος της Ομοσπονδίας είναι επικουρικός στις ενέργειες των σωματείων».

Για την περίπτωση της Γκλιγκόροβιτς: «Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετώπισε φέτος η Ομοσπονδίας. Δεν έχει κατανοήσει ίσως η οικογένεια αθλήματος το μέγεθος του προβλήματος. Με τίποτα δεν υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη αθλήτρια το θέμα είναι θεσμικό. Η ομοσπονδία βρέθηκε στο δίλημμα να μην της εκδώσει δελτίο ή να της εκδώσει και να είναι παράνομη, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου και οδηγώντας το άθλημα σε πλήρη αφελληνισμό.

Επί της ουσίας, οι Έλληνες βολεϊμπολίστες μεταγράφονται σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ με τη μέθοδος διαγραφοεγγραφής οι «κοινοτικοί» οποιαδήποτε στιγμή θα μπορούσε ένα σωματείο τις παραμονές των πλέι οφ μία ομάδα να πάρει π.χ. πέντε έξι Βούλγαρους για δέκα μέρες. Αυτό είναι ευνόητο ότι δεν μπορούσαμε να το αποδεχθούμε. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε νομικό έρεισμα για τις αποφάσεις που πάρθηκαν. Ας πάρει την ευθύνη το ΑΣΕΑΔ τον Δεκέμβριο, το θέμα θα το συζητήσω με τον νέο ΓΓΑ γιατί είναι θέμα ολόκληρου του ελληνικού αθλητισμού. Χαίρομαι που ο ΠΑΣΑΠ θα παρασταθεί υπέρ των θέσεων της ΕΟΠΕ στο θέμα του Βούλγαρου αθλητή της Νίκης Αιγινίου».

Για το Κύπελλο: «Για το θέμα της διεξαγωγής ενός τελικού και όχι φάιναλ φορ δεν υπάρχει ιδιαίτερη αντίρρηση. Με προβληματίζει το σύστημα διεξαγωγής της ημιτελικής φάσης. Είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε με τον πρόεδρο της ΕΣΑΠ κύριο Παπαδόπουλο την Πέμπτη. Στις γυναίκες έχουν δηλώσει συμμετοχή 8 ομάδες της Α2  και θα γίνει φάιναλ φορ, πιθανότατα εκτός Αθηνών».

Για τα οικονομικά: «Η  Ομοσπονδία έχει μειώσει κατά 30% τα λειτουργικά της έξοδα. Όταν πάρουμε την 5η δόση, τότε μετά από πολλά χρόνια θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε πληρώσει όλες τις εφετινές υποχρεώσεις και επιπλέον 10% από παλιά χρέη, 10% από τις οφειλές της διαιτησίας, 20% σε χρέη περιφερειακών ομοσπονδιακών προπονητών καθώς ρύθμιση πολλών χρεών προς τους προμηθευτές, αλλά δυστυχώς το χρέος είναι τόσο μεγάλο που ξεφεύγει από τη λογική της εξόφλησής του. Το κόστος λειτουργίας των πρωταθλημάτων είναι τεράστιο και θα πρέπει με ανασχεδιασμό των περιφερειών να ελαττώσουμε το κόστος των μετακινήσεων. Ο πραγματικός προϋπολογισμός της ΕΟΠΕ είναι 7,5 εκατομμύρια ευρώ, με περικοπές και οικονομίες τον μειώσαμε στα 5,2 εκάτ. ευρώ που είναι ανελαστικό όριο, που δεν επιτρέπει καμία ανάπτυξη του αθλήματος, από αυτά η πολιτεία μας δίνει τα 4,1 εκάτ. ευρώ».

Για τη στατιστική κάλυψη της Α1 γυναικών: «Έγινε μια συμφωνία με τις ομάδες της Α1 πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος,  στην πορεία όμως κάποιοι την αθέτησαν και παρουσιάστηκαν προβλήματα, αφού δυο ομάδες δεν κρατούν στατιστική, μια δεν παίρνει τον στατιστικολόγο στα εκτός έδρας ματς και μια άλλη έχει κοινό σε άνδρες και γυναίκες. Έχουμε την δυνατότητα να πάρουμε δύο με τρεις στατιστικολόγους να βγάζουν τη Δευτέρα τα στατιστικά μέσω βίντεο, αλλά αυτό δεν σας εξυπηρετεί.
Ευελπιστούμε σε μία βελτίωση της επικοινωνίας με το νέο σάιτ και το περιοδικό, το οποίο πλέον θα βγαίνει από τις εκδόσεις Λυμπέρη, κάτι για το οποίο θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Αντώνη Λυμπέρη».

Σχετικά Άρθρα

Back to Top