“Ψάχνοντας τον Έρικ” (2009)

Η πρώτη απόπειρα του Ερίκ “The King” Καντονά στον χώρο της έβδομης τέχνης, είναι άκρως ικανοποιητική. LOOKING FOR ERIC (2009) Σκηνοθεσία: Κεν ΛόουτςΣενάριο: Πωλ Λέιβερτι Πρωταγωνιστούν: …

Επικαιρότητα


Η πρώτη απόπειρα του Ερίκ “The King” Καντονά στον χώρο της έβδομης τέχνης, είναι άκρως ικανοποιητική.


LOOKING FOR ERIC (2009)


Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς
Σενάριο: Πωλ Λέιβερτι
Πρωταγωνιστούν: Στιβ Έβετς, Ερίκ Καντονά , Στέφανι Μπίσοπ
Είδος: Δραματική κομεντί
Διάρκεια: 116′

Στο 62ο Φεστιβάλ Καννών η νέα ταινία του Κεν Λόουτς “Ψάχνοντας τον Έρικ” αποσπά δικαίως το βραβείο Οικουμενικής Κριτικής Επιτροπής και αποτελεί θέμα συζήτησης στους βαλτωμένους κινηματογραφικούς κύκλους.

Μεσήλικας ταχυδρομικός υπάλληλος, φανατικός οπαδός της Manchester United και λάτρης του Καντονά αντιμετωπίζει πολλαπλά αδιέξοδα σε μια ζωή που βρίθει ατυχών επιλογών. Αφήνεται να παρασυρθεί σε ένα φαύλο κύκλο καταστάσεων που τον γονατίζουν καθημερινά. Εκεί όμως που φαίνονται όλα να καταρρέουν, εμφανίζεται σαν “από μηχανής θεός” ο Καντονά, προσφέροντάς του μια εποικοδομητική “προπόνηση” ζωής.

Ο Λόουτς δημιουργεί ένα φιλμ άκρως διδακτικό. Ρίχνει στην κινηματογραφική του κατσαρόλα ένα λεπτοδουλεμένο και πανέμορφα κεντημένο σενάριο, προσθέτοντας καλοχτισμένες ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές, τόσο από τον Έβετς, όσο και από τον Καντονά και μας προσφέρει μια πραγματικά απολαυστική εμπειρία.Ευχή κάθε δημιουργού είναι να βάλει το θεατή να περπατήσει σε διάφορα φιλοσοφικά μονοπάτια, κάτι που το “Ψάχνοντας τον Έρικ” κάνει με μεγάλη επιτυχία. Η ζωή ενός ανθρώπου μπαίνει στο μικροσκόπιο και με αφορμή την μαγευτική επιρροή που ασκεί το ποδόσφαιρο και το πνεύμα μιας ομάδας, λύνονται οι περίτεχνοι κόμποι των ανθρώπινων σχέσεων.


Ο σκηνοθέτης δηλώνει για τον εν λόγω συσχετισμό. “Το ποδόσφαιρο. μπορεί να σε πάει από τον ουρανό, στα βάραθρα σε δευτερόλεπτα και τη μια στιγμή να είσαι τελείως απογοητευμένος, ενώ την άλλη να αρχίζει να αχνοφέγγει η ελπίδα μέσα σου. Τόσες συγκινήσεις, και τόσο δράμα κι όλα αυτά μέσα σε μοναχά μια ώρα και τρία τέταρτα”.Δεν είναι όντως πολλά τα μικρά ή τα μεγάλα πράγματα στη ζωή που μπορούν να προσφέρουν τέτοιες συγκινήσεις. Ένα γκολ κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα μπορεί να σε κάνει να ξεχάσεις τα σύννεφα που σκεπάζουν την καθημερινότητά σου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η χρήση του Καντονά αποδεικνύεται εξαιρετικά ιδιοφυής. Ο King-Έρικ είναι ο άνθρωπος που δίδαξε στα αγγλικά γήπεδα τι σημαίνει πραγματικός τσαμπουκάς και πάντα πρέσβευε στα δύσκολα ότι για να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει να μην το αγνοείς. Κατά τη διάρκεια της ταινίας επαναλαμβάνει ότι πάντα στις αδιέξοδες καταστάσεις έχουμε περισσότερες επιλογές απ’ ότι νομίζουμε.


Μοναδική η σκηνή στο τέλος της ταινίας, όταν ο Καντονά αποχαιρετά το λυτρωμένο πλέον ταχυδρόμο με το χαρακτηριστικό σήκωμα του γιακά της μπλούζας της Manchester United.


Τα εκπαιδευμένα μάτια των θεατών σε “Ψεκάστε-Σκουπίστε-Τελειώσατε” κινηματογραφικά project, αξίζει να δώσουν μια ευκαιρία στο “Ψάχνοντας τον Έρικ”. Είναι σίγουρο ότι θα τους ανοίξει μικρά παραθυράκια στη δική τους εσωτερική αναζήτηση.

http://www.youtube.com/watch?v=j852L4afUJs

Σχετικά Άρθρα

Back to Top