Οι κούκλες με τα πορτοκαλί και οι αδιάφοροι με τα μπλε

Θα αρχίσουμε με το αυτονόητο. Ότι θεωρούμε ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το επεισόδιο που έγινε σε βάρος του Μιχάλη Σηφάκη. Και θα τονίσουμε ότι στον Ηρακλή πρέπει να …

Ηρακλής

Θα αρχίσουμε με το αυτονόητο. Ότι θεωρούμε ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το επεισόδιο που έγινε σε βάρος του Μιχάλη Σηφάκη. Και θα τονίσουμε ότι στον Ηρακλή πρέπει να αισθάνονται πολύ τυχεροί που ο Κρητικός γκολκίπερ, όσο κύριος και αξιοπρεπής στάθηκε την ώρα που ο εκτός τόπου και χρόνου εισβολέας τον «έλουζε» (αλλά και τον χαστούκισε), άλλο τόσο παλικάρι αποδείχτηκε μέσα στα αποδυτήρια.

Γιατί ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι αν το ματς συνεχίστηκε και αν οι κυανόλευκοι απέφυγαν τα χειρότερα αυτό οφείλεται ΚΥΡΙΩΣ στον Έλληνα γκολκίπερ των κίτρινων. Αν ο Σηφάκης δεν έλεγε στον Δαλούκα ότι μπορεί να συνεχίσει, ο Βολιώτης  διαιτητής δεν θα ξαναέβγαινε στον αγωνιστικό χώρο και όλοι αντιλαμβανόμαστε τι θα σήμαινε αυτό για τον Ηρακλή (όχι πως τώρα οι συνέπειες θα είναι μικρότερες).

Μέσα στα αποδυτήρια και για περισσότερο από 45 λεπτά εξελίχτηκε ένα πραγματικό θρίλερ. Στην αρχή και για ένα περίπου δεκάλεπτο μέσα στα αποδυτήρια των διαιτητών ήταν ο Δαλούκας, οι δυο αρχηγοί (Κατσαμπής και Κόκε) και ο Σηφάκης. Η πόρτα δεν άνοιξε για κανένα παρά το γεγονός ότι ο Κόντης την χτυπούσε και ζητούσε επιτακτικά να μπει μέσα. Όταν ο Σηφάκης ηρέμησε (γιατί στην αρχή ήταν έξω φρενών) ο Δαλούκας ζήτησε τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης. Πέρασε άλλο ένα δεκάλεπτο μέχρι να εμφανισθεί ο επικεφαλής ταξίαρχος από τον οποίο ο διαιτητής ζήτησε να απομακρυνθούν, όλοι όσοι δεν είχαν καμιά δουλειά στον αγωνιστικό χώρο.

Ο ταξίαρχος  στην αρχή είπε ότι δεν έχει καμιά αρμοδιότητα στον αγωνιστικό χώρο και αυτό είναι δουλειά των σεκιουριτάδων (σωθήκαμε τώρα), αλλά στην συνέχεια πείσθηκε και μπήκαν τα ΜΑΤ στον αγωνιστικό χώρο. Και αφού στο μεταξύ πέρασαν άλλα δέκα-δεκαπέντε λεπτά για να καθαρίσει το γήπεδο οι δυο ομάδες ζήτησαν άλλο ένα δεκάλεπτο για ζέσταμα. Έτσι πέρασαν τα 45 λεπτά της διακοπής. Ο Δαλούκας από την αρχή και παρά την απαίτηση των ανθρώπων του Άρη, δεν ήθελε να διακόψει το παιχνίδι, όμως αν ο Σηφάκης δεν του δήλωνε ότι μπορεί να παίξει, αναγκαστικά δεν θα ξανάβγαινε στον αγωνιστικό χώρο.

Αυτή την αλήθεια (ότι δηλαδή χάρη στον Σηφάκη δεν είχαμε οριστική διακοπή) δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανένας. Όπως δεν μπορεί να αμφισβητήσει και το απαράδεκτο της πράξης του «εισβολέα». Όμως ευθύνη για το γεγονός αυτό δεν έχει μόνο ο «εκτός τόπου και χρόνου» ευρισκόμενος οπαδός του Ηρακλή. Το ίδιο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι σεκιουριτάδες. Τον έβλεπαν για πέντε περίπου λεπτά να περιφέρεται κοντά στην εστία και δεν αναρωτήθηκαν… «τι δουλειά έχει αυτός εκεί πέρα;».

Αλλά και μετά από αυτό. Την ώρα που είναι απέναντι στον Σηφάκη, δυο σεκιουριτάδες είναι δίπλα και απλά ακούν τα μπινελίκια του. Δεν τον αρπάζουν για να τον βγάλουν έξω. Τον άφησαν και αποχώρισε με την ησυχία του. Και αναρωτιόμαστε όλοι μας. Η ΠΑΕ Ηρακλής πληρώνει για να έχει «ασφάλεια» στο γήπεδο; Πληρώνει τις «κούκλες με τα πορτοκαλί»; Είδε κάποιος τους σεκιουριτάδες; Και αν τους είδε, δεν αναρωτήθηκε αν μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά;

Μήπως, όχι μόνο για την επιλογή της συγκεκριμένης ασφάλειας, αλλά για τις οδηγίες που δίνονται, ευθύνες έχει και η ΠΑΕ; Μήπως τελικά ισχύει αυτό που από χτες ακούμε από πολλές πλευρές, ότι δηλαδή «οι σεκιουριτάδες ενεργούν σύμφωνα με τις οδηγίες που παίρνουν»; Έχει ακούσει κανείς τίποτα για «σοφτ συμπεριφορά» σε κάποιο σημείο του γηπέδου;

Για να μπούμε όμως και στην  ουσία. Υπολόγισε κανείς την υλική ζημιά του Ηρακλή από τα χθεσινά;  Ένα ολόκληρο συμβόλαιο είναι. Με βάση αυτά που αναγράφονται στο φ. α. το πρόστιμο να το υπολογίζετε κοντά στις 150.000 ευρώ. Αν (επειδή υπάρχει και η τιμωρία από την Κομοτηνή) θεωρηθεί υπότροπος και τιμωρηθεί και με «κεκλεισμένων των θυρών» η ζημιά θα ξεπεράσει τις 200.000 ευρώ. Είναι ή δεν είναι ένα κανονικό συμβόλαιο;
Πάμε όμως παρακάτω. Ακούσαμε πολλούς  χτες να λένε ότι ήταν «ένα μεμονωμένο περιστατικό». Λάθος. Δεν είναι «μεμονωμένο περιστατικό». Έγιναν και άλλα χθες.

Ο δημοσιογράφος Βασίλης Παπαδημούλης, είναι παλιός αθλητής του Ηρακλής (ρίπτης), πήγαινε στο γήπεδο παρέα με συγγενικό του πρόσωπο. Σε κάποιον δίπλα από τα εκδοτήρια που βρίσκονται έξω από το γυμναστήριο των ρίψεων, δεν άρεσε το κούρεμα του πιτσιρικά. Τον πλησίασε και του είπε: «Εσύ με το μαλλί αυτό δεν είσαι Ηρακληδέας». Του έσπασε τα γυαλιά  και τον πλάκωσε στις γροθιές. Ο Παπαδημούλης πριν προλάβει να τους πει ποιος είναι, θέλησε να σώσει τον πιτσιρικά και έφαγε το ξύλο της αρκούδας. Την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι σταμάτησαν οπαδό του Ηρακλή που έβγαλε εισιτήριο, τον πήγαν… καροτσάκι στο εκδοτήριο και ζήτησαν από τον ταμία να πάρει πίσω το εισιτήριο και να του δώσει τα λεφτά, γιατί από την φάτσα του δεν τους έβγαινε για οπαδός του Ηρακλή. Αυτόν πάντως δεν τον έδειραν.

Ο Παπαδημούλης πλησίασε στο περιπολικό που ήταν εκεί κοντά και ζήτησε προστασία. Ξέρετε τι του είπαν (αφού τους δήλωσε ποιος είναι και τους έδειξε ταυτότητα και διαπίστευση); Να πάει στο τμήμα «Λευκού Πύργου και να καταθέσει μήνυση. Την στιγμή εκείνη, ένας από τους νταήδες όρμησε να του αρπάξει την τσάντα. Ο δημοσιογράφος ζήτησε να τον συλλάβουν. Φαίνεται πως έπεσε σε άτομα με προβλήματα ακοής γιατί πάλι δεν συγκινήθηκε κανένας. Βλέπετε στα γήπεδα δεν πηγαίνουν μόνο «οι κούκλες με τα πορτοκαλί», αλλά πάνε και «οι αδιάφοροι με τα μπλε».

Δεν ξέρω αν έχει σημασία, αλλά θα το αναφέρουμε για να γίνει αντιληπτό κυρίως από τους επικεφαλής του συνδεσμικού κινήματος (γιατί μόνο αυτοί μπορούν να δώσουν λύση) τι μπορεί να έγινε, εν αγνοία τους ίσως, έξω από το γήπεδο. Ο Βασίλης Παπαδημούλης δεν είναι μόνο παλιός αθλητής του Ηρακλή, αλλά στο δημοσιογραφικό χώρο είναι ένας από τους πιο φανατικούς οπαδούς της ομάδας. Είναι παροιμιώδη τα ταξίδια που κάνει μόνος του σε όλα τα σημεία της Ελλάδας για να δει τα παιχνίδια του Ηρακλή. Όμως η «τυφλή βία» δεν ξεχωρίζει φίλους και αντιπάλους. Όχι βέβαια πως αν κάτι ανάλογο συνέβαινε σε οπαδούς άλλης ομάδας θα είχε κάποιο ελαφρυντικό. Θα ήταν το ίδιο απαράδεκτο.

Έγιναν και άλλα «περιστατικά». Ακόμα και σ ε βάρος μέλους της διοίκησης της ΠΑΕ. Όλα αυτά τι φανερώνουν; Χωρίς καμιά αμφιβολία ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε κάποιες άλλες εποχές μπορεί να έφταιγε η εικόνα της ομάδας. Τώρα ούτε αυτή δικαιολογία υπάρχει. Ο Ηρακλής στο ντέρμπι με τον Άρη ικανοποίησε και τον πιο απαιτητικό οπαδό του και έδειξε ότι με τον Προτάσοφ και τις μεταγραφές μπαίνει στον σωστό  δρόμο. Πως θα διατηρηθεί όμως σ’ αυτόν; Πληρώνοντας και μάλιστα πολύ ακριβά την ανοησία των ολίγων; Και οι πολλοί τι κάνουν; Αλλά και πέρα από αυτούς, η διοίκηση τι έχει σκοπό να κάνει για να προστατεύσει τις επενδύσεις της; Μήπως επιτέλους πρέπει κάτι να κάνει;

Λύσεις υπάρχουν. Μόνο που δεν επιτυγχάνονται με «σοφτ μεταχείριση». Κάποιοι στην Μίκρα καταλαβαίνουν πολύ καλά τι λέμε.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Καυτανζόγλειο ΚΑΙ με Καλαμάτα και… βουλώστε το!

Ποδόσφαιρο

Σπουδαίο μήνυμα ανθρώπινης ευαισθησίας από τον Μάκη Γιαννίκογλου (pic)

Ποδόσφαιρο

Καράογλου από το βήμα της Βουλής: “Ο Ηρακλής είναι, πλέον, υγιής και βιώσιμος!” (vid)

Ποδόσφαιρο

Back to Top