Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ…

Tην περασμένη Τετάρτη οι “κυανόλευκοι” αντιμετώπισαν την Πάρμα. Μια ομάδα η οποία προκάλεσε τον θαυμασμό ολόκληρης της ποδοσφαιρικής Ευρώπης στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90. …

Αφιερώματα

Tην περασμένη Τετάρτη οι “κυανόλευκοι” αντιμετώπισαν την Πάρμα. Μια ομάδα η οποία προκάλεσε τον θαυμασμό ολόκληρης της ποδοσφαιρικής Ευρώπης στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90. Το Σάββατο (1/8) οι ποδοσφαιριστές του Ηρακλή θα αντιμετωπίσουν έναν ακόμη ιταλικό σύλλογο. Η Αταλάντα μπορεί να μην έχει στο παλμαρέ της τις σπουδαίες επιτυχίες της Πάρμα, αλλά είναι μια ομάδα με τη δική της μεγάλη ιστορία, την οποία αξίζει να διαβάσετε.

Η Αταλάντα ιδρύθηκε το 1907 (σ.σ ένα χρόνο πριν από την ίδρυση του Ηρακλή), αλλά προϋπήρχε από το 1904, όταν μια παρέα ευκατάστατων Ελβετών μεταναστών δημιούργησε τον ποδοσφαιρικό όμιλο Μπέργκαμο (F.C Bergamo). Tο γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κοινό ιστορικό στοιχείο ανάμεσα στον Ιταλικό Σύλλογο και τον Ηρακλή με τις δύο ομάδες να ιδρύονται, με διαφορετικό όνομα, αλλά με το πέρασμα του χρόνου να αλλάζουν ονομασία.

Μέχρι το 1914 η Ιταλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου αρνούταν να αναγνωρίσει επίσημα την Αταλάντα ενώ η σημερινή ομάδα αποτελεί προϊόν ανάμεσα στην Αταλάντα και την ομάδα Μπεργκαμάσκα. Για αυτόν άλλωστε το λόγο το πλήρες όνομα του Συλλόγου είναι το Atalanta Bergamasca.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προέλευση του ονόματος της Αταλάντα. Όπως και στην περίπτωση του Ηρακλή έτσι και στην περίπτωση της Αταλάντα, οι άνθρωποι που ίδρυσαν τον Ιταλικό Σύλλογο είχαν ως πηγή έμπνευσης τους, την ελληνική μυθολογία. Συγκεκριμένα η Αταλάντα πήρε το όνομα της από την μυθική αθλήτρια Αταλάντη (η οποία εικονίζεται στο έμβλημα της ομάδας), την κόρη του βασιλιά Λάσου.

Ο βασιλιάς Λάσος ήθελε να αποκτήσει έναν γιο και όταν γεννήθηκε η Αταλάντη απογοητεύτηκε με αποτέλεσμα να αφήσει το νεογέννητο βρέφος στην πλαγιά ενός βουνού. Τη ζωή της Αταλάντης, την έσωσε ένα ελάφι το οποίο πήρε υπό την προστασία του το βρέφος. Η Αταλάντη μεγαλώνοντας εξελίχθηκε σε μια εξαιρετική κυνηγό και αθλήτρια, με έναν από τους… άθλους της να σχετίζεται με την εξουδετέρωση δύο Κενταύρων με ένα μόνο βέλος.

Όλα αυτά φυσικά αφορούν τη μυθολογία και την προέλευση του ονόματος της Αταλάντα, η οποία στην ποδοσφαιρική της ιστορία δεν έχει να επιδείξει κάποιους ιδιαίτερους άθλους με εξαίρεση την κατάκτηση του Κυπέλλου Ιταλίας την ποδοσφαιρική σεζόν 1962-63. Στους μικρότερους άθλους της Αταλάντης μπορούν να προστεθούν τα τέσσερα Πρωταθλήματα που κατέκτησε στη Serie B 1939/40, 1958/59, 1983/84, 2005/06 και αυτό που κατέκτησε τη σεζόν 1981/82 όταν και από τη Serie C προβιβάστηκε στη Β. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και στη συμμετοχή της Αταλάντα στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1988.

Από την Αταλάντα έχουν αρχίσει την ποδοσφαιρική τους καριέρα αρκετά μεγάλα ονόματα του Ιταλικού ποδοσφαίρου όπως ο Ρομπέρτο Ντοναντόνι, ο Αλέσιο Τακινάρντι κ.α Όσο για τους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της Ιταλικής ομάδας, ορισμένοι εξ’ αυτών ήταν ο Κανίγια, ο Βιέρι, ο Αλεμάο, ο Φίλλιπο Ινζάκι και ο Λεντίνι.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to Top