Πάμε Μπολζάνο;

Ο ποδοσφαιρικός Ηρακλής επέστρεψε από την Αυστρία και ετοιμάζει βαλίτσες για τον ιταλικό βορρά και πιο συγκεκριμένα για το Πράτο Άλο Στέλβιο του Μπολζάνο. Κοντά …

Αφιερώματα

Ο ποδοσφαιρικός Ηρακλής επέστρεψε από την Αυστρία και ετοιμάζει βαλίτσες για τον ιταλικό βορρά και πιο συγκεκριμένα για το Πράτο Άλο Στέλβιο του Μπολζάνο. Κοντά στην ομάδα θα βρεθούν και αρκετοί κυανόλευκοι εκδρομείς. Η BLUEARENA έψαξε, ρώτησε και ετοίμασε ένα σύντομο ταξιδιωτικό οδηγό της περιοχής, τον οποίο είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν όσοι ταξιδέψουν στη γειτονική χώρα.

Το Μπολζάνο είναι το κέντρο της ιστορικής περιοχής του Alto Adige. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας και είναι η μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή. Είναι ο μοναδικός δίγλωσσος τομέας της Ιταλίας με ξεχωριστή υπόσταση μιας και οι κάτοικοι αν και Ιταλοί, από άποψη κουλτούρας θυμίζουν περισσότερο τους γείτονές τους, τους Αυστριακούς με τους οποίους τους δένουν δεσμοί αιώνων.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα εγκαταστάθηκαν εδώ πληθυσμοί, υπό τη διοίκηση των Αψβούργων, οι οποίοι έστησαν κάστρα και στις δύο πλευρές του Αδίγη, στις πεδιάδες και τα περάσματα, για να αποφύγουν ληστρικές επιδρομές. Κάμποσα από αυτά έχουν μετατραπεί σήμερα σε εξαιρετικούς ξενώνες. Μετά το 1815, η περιοχή ενσωματώθηκε στην Αυστρία και παραχωρήθηκε οριστικά στην Ιταλία το 1919, όταν πια η Αυστροουγγαρία είχε καταρρεύσει.

Η φασιστική Ιταλία αργότερα επέβαλε στους γερμανόφωνους της περιοχής μεγάλες πιέσεις όσον αφορά γλώσσα και ονόματα περιοχών. Το Μπολζάνο αποτέλεσε στρατηγείο των ναζιστικών δυνάμεων καθώς και στρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων και άλλων πολιτικών κρατούμενων. Σήμερα δρόμοι, χωριά, ονομασίες θέσεων έχουν από κοινού ιταλικές και γερμανικές ονομασίες.

Ο πληθυσμός της πόλης αγγίζει τους 100.000 κατοίκους. Διαθέτει πολύ υψηλό επίπεδο ζωής ,οι κάτοικοι είναι ευγενικοί και φιλόξενοι, η ανεργία είναι σχεδόν μηδενική με πολλούς Ιταλούς να δηλώνουν ότι θα ήθελαν να κατοικούν εκεί. Το επίπεδο ζωής εξέπληξε ακόμα και το Δαλάι Λάμα που έχει επισκεφτεί αρκετές φορές την πόλη.

Το κλίμα είναι ηπειρωτικό με ζεστά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες. Ο πιο κρύος μήνας του χρόνου είναι ο Ιανουάριος με θερμοκρασίες από –6.2°C έως και 5°C και πιο ζεστός μήνας είναι ο Ιούλιος με θερμοκρασίες από 15.1°C μέχρι 29.4°C.

Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι τα εξής:

1. Το νέο αρχαιολογικό μουσείο όπου συντηρείται ένα καταπληκτικό εύρημα μούμιας 5.000 ετών που ανακαλύφτηκε μαζί με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν σφηνωμένα στον πάγο.

2. Η πλατεία Walther, με το άγαλμα του Walther von der Vogelweide, ενός γερμανού τροβαδούρου.

3. Lauben. Ο δρόμος στο κέντρο της πόλης με τη σκεπαστή μεσαιωνική αγορά που φιλοξενεί πολλά καταστήματα.

4. Ο γοτθικού ρυθμού Καθεδρικός ναός που ξεκίνησε το 1184 και ολοκληρώθηκε το 1382.

5. Επιβλητικά κάστρα όπως αυτό του Maretsch και του Runkelstein.

Όσον αφορά τις μεταφορές η πόλη συνδέεται μέσω του αυτοκινητοδρόμου Α22 – Ε45 με το Τρέντο, τη Βερόνα, το Ίνσμπρουκ και το Μόναχο. Το Μπολζάνο διαθέτει άρτιο σιδηροδρομικό δίκτυο καθώς και αεροδρόμιο που εξυπηρετεί πολλούς προορισμούς.

Μπορείτε να βρείτε όλα τα είδη φαγητού στην πόλη, από την κλασική ιταλική κουζίνα, τη διεθνή, έθνικ, fast food κ.λ.π. Η τοπική κουζίνα είναι αυστριακή με πολλές μεσογειακές επιρροές. Ένα από τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής είναι το speck (ένα είδος καπνιστού ζαμπόν). Στην περιοχή μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία αρτοσκευασμάτων και γλυκών.

Επιπρόσθετα, το Μπολζάνο φημίζεται για το κρασί που παράγει, ωστόσο η μπύρα κατέχει σημαντική θέση στην καρδιά των κατοίκων. Εξαιρετικά δημοφιλή είναι το Spezi (μίξη coca cola και λεμονάδας) και η Spuma (αρωματισμένη σόδα). Αν είστε λάτρεις του καφέ απολαύστε έναν ιταλικό εσπρέσσο, καπουτσίνου ή γερμανικό καφέ φίλτρου.

Η πόλη φιλοξενεί εκδηλώσεις και φεστιβάλ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Φέτος το καλοκαίρι οργανώνεται το Bozner Sommer 2009 από τις 17/6/2009 έως και τις 19/9//2009. Το διάστημα αυτό η πόλη φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις που αφορούν τη μουσική, το θέατρο και τον κινηματογράφο.

«Το Μπολζάνο για μένα είναι ένα βουνό μεταμορφωμένο σε πόλη. Καθώς κινείσαι αλλάζει εμφάνιση. Προχωράς αργά και η εικόνα του αλλάζει, πας πίσω και ανακαλύπτεις κάτι καινούριο. Μιλάει διαφορετικές γλώσσες. Στην καρδιά του το Μπολζάνο είναι ηθοποιός, γοητευτικός και αντιφατικός, υπερόπτης και σαγηνευτικός ζεστός μα και απόμακρος»
R.Messner

Σχετικά Άρθρα

Back to Top