Δημόσιος Κίνδυνος (movie) 2009

Σκηνοθεσία: Μάικλ Μαν Σενάριο: Ρόναν Μπένετ, Άνν Μπίντερμαν, Μπράιαν Μπιούροο, Μάικλ Μαν Πρωταγωνιστούν: Τζόνι Ντεπ, Κρίστιαν Μπέιλ, Μαριόν Κοτιγιάρ Διάρκεια: 140′ Η αληθινή ιστορία του διαβόητου κακοποιού Τζον Ντίλιγκερ …

Επικαιρότητα

Σκηνοθεσία: Μάικλ Μαν

Σενάριο: Ρόναν Μπένετ, Άνν Μπίντερμαν, Μπράιαν Μπιούροο, Μάικλ Μαν

Πρωταγωνιστούν: Τζόνι Ντεπ, Κρίστιαν Μπέιλ, Μαριόν Κοτιγιάρ

Διάρκεια: 140′

Η αληθινή ιστορία του διαβόητου κακοποιού Τζον Ντίλιγκερ παίρνει σάρκα και οστά στη μεγάλη οθόνη από τον Μάικλ Μαν. Στην Αμερική της μεγάλης οικονομικής ύφεσης το έγκλημα ζει και βασιλεύει με κυριότερο εκπρόσωπό του τον Ντίλιγκερ. Ο νούμερο ένα δημόσιος κίνδυνος σύμφωνα με το FBI και την αστυνομία πρέπει να συλληφθεί πάση θυσία. Σε αντίθεση με τους εκπροσώπους του κράτους, η κοινή γνώμη έχει διαφορετική αντίληψη. Στα μάτια τους ο Ντίλιγκερ είναι ο Ρομπέν των Δασών της εποχής.

Στην ταινία ο Μαν παραλείπει να κάνει αναφορά στο γεγονός ότι στην πραγματικότητα ο Ντίλιγκερ έκαιγε σε κάθε τράπεζα που λήστευε τα αρχεία των οφειλετών. Ο πράκτορας Μέλβιν Χόρας Πέρβις Τζούνιορ καλείται να εξοντώσει το συνδικάτο του εγκλήματος και να συλλάβει τον μεγαλύτερο εκπρόσωπο του. Χαρακτηριστική είναι η έκφραση που ακούγεται σε κάποιο σημείο ότι ο Ντίλιγκερ καταζητείται «νεκρός ή νεκρός». Κάπου εκεί γεννιέται και ο έρωτάς του για τη Μπίλι Φρεσέτ που τελικά συλλαμβάνεται για να χρησιμοποιηθεί στον εντοπισμό του.

Η ταινία ενώ διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να απογειωθεί, έναν εκπληκτικό Τζόνι Ντεπ, καλό υλικό και συμπαθητικό καστ να πλαισιώνει τον πρωταγωνιστή (Κρίστιαν Μπέιλ, Μαριόν Κοτιγιάρ), δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τη μετριότητα. Οι λίγες γοητευτικές σκηνές όπως το κυνηγητό στο δάσος, η επίσκεψη του Ντίλιγκερ στα γραφεία της αστυνομίας και τέλος η δολοφονία του αποτελούν φωτεινές εξαιρέσεις σε ένα επίπεδο και στεγνό φιλμ. Περιμέναμε πολλά περισσότερα από το συγκεκριμένο σκηνοθέτη. Το υλικό προσφερόταν για ένα πιο πλούσιο και καλοδουλεμένο σενάριο. Ο μόνος που υψώνει το ανάστημά του για να σώσει την κατάσταση είναι ο Ντεπ.

Ο πρωταγωνιστής δηλώνει ότι έχει πολλά κοινά σημεία με τον Ντίλιγκερ εκτός από τον κοινό τόπο καταγωγής. Τόσο ο Ντεπ όσο και ο Ντίλιγκερ παντρεύτηκαν σε μικρή ηλικία γυναίκες με τις οποίες δεν ευτύχησαν. Η ταινία κάνει πολύ μικρή αναφορά στη νεαρή ηλικία του Ντίλιγκερ.Ο Ντεπ έχει μελετήσει πολύ καλά το χαρακτήρα που υποδύεται και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα καθ’όλη τη διάρκεια της ταινίας και ιδιαίτερα όταν το σενάριο «σιωπά» και αφήνει τον Ντεπ να μιλήσει μόνο με το βλέμμα.

Η ταινία περιορίζεται σε ένα απλό γκανγκστερικό δράμα που αν και δημιουργεί υψηλές προσδοκίες στο θεατή, στο τέλος απογοητεύει.

Παρακολουθήστε το trailer της ταινίας…

Σχετικά Άρθρα

Back to Top