Γ. Χαρισούλης: Φιέστες και… εκατόνταρχοι

Τώρα το ζήσαμε και αυτό. Είδαμε γεμάτες τις δυο «ρωμαϊκές αρένες» της πόλης  και τους  «εκατόνταρχους» να προσπαθούν να πείσουν ο καθένας από την πλευρά …

Ηρακλής

Τώρα το ζήσαμε και αυτό. Είδαμε γεμάτες τις δυο «ρωμαϊκές αρένες» της πόλης  και τους  «εκατόνταρχους» να προσπαθούν να πείσουν ο καθένας από την πλευρά του ότι η δική του «φιέστα» είχε περισσότερο κόσμο ή πιο πολύ πάθος. Αντε λοιπόν να πάμε  για τα επόμενα. Γιατί όποιος νομίζει ότι ο ανταγωνισμός των δυο «αφεντικών» θα περιορισθεί μόνο στην κόντρα τους στην «πρώτη» για την νέα περίοδο κάνει τεράστιο λάθος. Βέβαια ο καθένας μπορεί να αναρωτηθεί. Πρώτη φορά γίνεται αυτό;  Φυσικά και δεν γίνεται πρώτη φορά. Αν  το σχολιάσει κάποιος θα σταματήσει να γίνεται; Ασφαλώς και δεν θα σταματήσει. Αφού λοιπόν τίποτα δεν θα αλλάξει γιατί κάθομαι εγώ σήμερα και ασχολούμαι με το θέμα αυτό; Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής. Δεν είχα καμιά διάθεση να το κάνω. Και κυρίως να το κάνω μέσα από αυτή την ιστοσελίδα. Δόξα τω Θεώ έχω και άλλους τρόπους έκφρασης. Όμως θυμήθηκα τις σκέψεις και τις απόψεις  που πριν λίγες μέρες εξέφρασε ένας οπαδός του Ηρακλή μέσα από την ιστοσελίδα της «αυτόνομης θύρας 10». Ο  ίδιος πιστεύει ότι «μόδα είναι θα περάσει».  Μπορεί να  είναι πραγματικά….μόδα. Για σκεφθείτε όμως  πόσο δίκιο έχει αυτό το παλικάρι. Και πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν όλοι εμείς που άλλος λίγο και άλλος πολύ επηρεάζουμε την κοινή γνώμη λειτουργούσαμε όχι με βάση την …μόδα ή το  τι θέλουν οι φανατικοί ή τι τους αρέσει να βλέπουν και να ακούν, αλλά σύμφωνα με την λογική και την αντικειμενική (όσο αυτό είναι δυνατό) εκτίμηση των πραγμάτων.

Κόντρα στην λογική αυτού του οπαδού οι δυο «αιώνιοι» της πόλης προσπαθούν να κάνουν επίδειξη δύναμης. Τι καταφέρνουν;    Αν η συμμετοχή μιας ομάδας της πόλης στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ είναι επιτυχία τότε ναι τα πάνε καλά. Επειδή όμως δεν είναι επιτυχία για αυτό εύκολα μπορεί κανείς να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι οι εμπνευστές αυτών των «επιδείξεων» το μόνο που καταφέρνουν είναι να αποπροσανατολίζουν τον κόσμο τους και να μην τον αφήνουν να δει την πραγματικότητα. Και δεν το κάνουν μόνο με τις «φιέστες». Το κάνουν καθημερινά. Προσέξτε τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται ακόμα και η απόκτηση ενός πιτσιρικά για την β΄ομάδα. Αστέρι είναι και αυτός. Αρκεί βέβαια να έχει αποκτηθεί από κάποιον από τους δυο «μονομάχους».   Οι οπαδοί του Ηρακλή πορεύονται διαφορετικά. Χωρίς να έχουν κάποιους που να τους παρασύρουν προτιμούν να δίνουν την δική τους μάχη στις κερκίδες του Καυτανζογλείου και όχι στις φιέστες. Κάποιες φορές και αυτοί το  επιχείρησαν. Και τι κέρδισαν; Ότι και οι άλλοι. Δηλαδή τίποτα. Κόντρα στην λογική των «αιώνιων» ο οπαδός του Ηρακλή υπόσχεται συμπαράσταση μέσα στο γήπεδο.
Είμαστε ένα «βήμα» πριν από την έναρξη της περιόδου. Μέχρι χτες η μάχη για την κατάκτηση του τίτλου κρίνονταν από τις συγκεντρώσεις της πρεμιέρας. Αύριο μπορεί να δούμε να κρίνεται από το πρόγραμμα του πρωταθλήματος.  Ολο και κάτι θα βρίσκεται για να συντηρεί τις ελπίδες του κόσμου. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τον Ηρακλή. Όχι μόνο γιατί «έτσι» το είπε ένας οπαδός αλλά γιατί αυτό καταγράφει η καθημερινότητα. Οι κυανόλευκοι οπαδοί έμαθαν να είναι ρεαλιστές. Και έμαθαν να αξιολογούν αυτό που έχουν με βάση τα δικά τους κριτήρια και όχι με αυτά που επιλέγουν να τους ….σερβίρουν.

Ο Ηρακλής λειτουργεί με άλλα μέτρα και άλλες συνήθειες. Ισως σαυτό να έπαιξε τον ρόλο του και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης κάθε τι που τον αφορά. Πήρε για παράδειγμα ο ΠΑΟΚ τον Παπάζογλου προερχόμενο από τραυματισμό. Ε και τι έγινε. Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Πήρε ο Αρης τον Αραβίδη που δεν τον κράτησε ούτε ο Πανιώνιος;  Και πάλι δεν έγινε τίποτα. Πήρε ο Ηρακλής τον Μιλάνο; «Καμμένος»  είναι γιατί έχει  δυο τραυματισμούς. Πήρε ο ΠΑΟΚ τον Τσιρίλο προερχόμενο από μια άσχημη χρονιά; Δεν έχει σημασία. Ηταν καλός πιο πριν. Πήρε ο Ηρακλής τον Ντίκα;  Δεν θυμάται κανένας τι έκανε πριν δυο χρόνια στο τσάμπιονς λιγκ αλλά τι έκανε πέρσι.
Όλα αυτά κάνουν τους κυανόλευκους οπαδούς να βλέπουν τα πράγματα προσγειωμένοι και να μην παρασύρονται. Αυτό ίσως κάνει και τις υποχρεώσεις των ποδοσφαιριστών και του Προτάσοφ μεγαλύτερες. Οι φίλοι του Ηρακλή δεν έχουν εθισθεί στο «παραμύθι» και είναι περισσότερο απαιτητικοί. Δεν ξέρω αν και αυτοί θα πάνε στην «πρώτη» και αν θα δημιουργήσουν την δική τους φιέστα ή θα «μετρήσει» η άποψη του «αυτόνομου» που δεν είναι και ο μοναδικός. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι οι οπαδοί απαιτούν από τους παίχτες και τον Προτάσοφ να τους δικαιώσουν και να ανταποδώσουν αυτά που απλόχερα ο κόσμος τους δίνει στα ματς και όχι στις φιέστες.  Θα το κάνουν; Η απάντηση στο γήπεδο.

Σχετικά Άρθρα

Πισωγύρισμα: Απόφαση για παύση προπονήσεων στις “κόκκινες” περιοχές…

Ποδόσφαιρο

Back to Top