Η ιστορία των σημάτων

Πέντε αλλαγές σημάτων την τελευταία δεκαετία για την ΠΑΕ Ηρακλής, τρία διαφορετικά σήματα για τα ισάριθμα επαγγελματικά τμήματα του συλλόγου και άλλο ένα για τα …

Αφιερώματα

Πέντε αλλαγές σημάτων την τελευταία δεκαετία για την ΠΑΕ Ηρακλής, τρία διαφορετικά σήματα για τα ισάριθμα επαγγελματικά τμήματα του συλλόγου και άλλο ένα για τα ερασιτεχνικά. Μάλλον πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού όσο και αν ψάξαμε δεν βρήκαμε κάτι αντίστοιχο σε άλλους συλλόγους. Με αφορμή την ορθή απόφαση της ΠΑΕ Ηρακλής να επαναφέρει τον Ημίθεο στο στήθος, ψάξαμε και βρήκαμε όλα τα σήματα που έχει χρησιμοποιήσει ο ποδοσφαιρικός Ηρακλής την τελευταία δεκαετία, τα οποία είναι πέντε στον αριθμό.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Και ως αρχή, σημειώνουμε το πρώτο καλοκαίρι της νέας χιλιετίας. 2000 λοιπόν και στον Ηρακλή επικρατεί φρενίτιδα ενθουσιασμού, με αφορμή την έλευση Μυτιληναίου και το εντυπωσιακό –σε ποσότητα όμως όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια- μεταγραφικό μπάσιμο.

 

Στην πρώτη συγκέντρωση της ομάδας, οι εμφανίσεις των παικτών έχουν ακόμη ραμμένο το σήμα της προηγούμενης περιόδου και αυτό ουσιαστικά που κληρονόμησε η νέα διοίκηση από την προηγούμενη. Λίγες ημέρες αργότερα, πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, η επίσημη παρουσίαση του αείμνηστου Γιάννη Κυράστα και των νέων αποκτημάτων.

Όπως διακρίνετε στη φωτογραφία, το σήμα δεν είναι αυτό με το οποίο φωτογραφήθηκε ο Τζίμι Σμετ και οι υπόλοιποι παίκτες. Την ίδια όμως περίοδο, η διοίκηση είχε αναθέσει σε εταιρία που δραστηριοποιείται στον τομέα της διαφήμισης, να αναλάβει το promotion της ΠΑΕ.

Εκτός από τα πετυχημένα τηλεοπτικά σποτάκια με τον πιτσιρικά που παρακινεί τον πατέρα του να πάνε στο γήπεδο, αποφασίζεται η αλλαγή του σήματος. Το «Η» έγινε πλαγιαστό, σχεδιασμένο από μικρούς κύκλους.

Το συγκεκριμένο σήμα διατηρήθηκε μέχρι το 2005. Λίγο μετά την πρώτη αποχώρηση του Γιώργου Σπανουδάκη, η διοίκηση με πρόεδρο τον Ηλία Στοφορόπουλο, αποφασίζει την επιστροφή του Ημίθεου στο στήθος. Μία κίνηση που έγινε δεκτή με ικανοποίηση, αφού το παραδοσιακό σήμα του συλλόγου είναι ο «Ηρακλής» και όχι φυσικά το «Η», έστω και αν αυτό είχε χρησιμοποιήσει στα πρώτα χρόνια ίδρυσης του συλλόγου.

Το περασμένο καλοκαίρι, η διοίκηση του Αντώνη Ρέμου αποφασίζει να λανσάρει το επετειακό σήμα των εκατό χρόνων, που η αλήθεια είναι ότι δεν είχε την αποδοχή που θα περίμεναν οι διοικούντες από τον κόσμο. Ίσως σε αυτό να έπαιξε ρόλο και η κακή πορεία της ομάδας, αλλά η ουσία είναι ότι σε πολύ κόσμο δεν άρεσε. Πριν από λίγες ημέρες η ΠΑΕ ανακοίνωσε την… επιστροφή του Ημίθεου, με ένα σήμα που μοιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό με αυτό του 2005.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα επαγγελματικά τμήματα του συλλόγου. Και αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τους διοικούντες του συλλόγου. Στο πλαίσιο του ενιαίου Ηρακλή, ας καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλες οι πλευρές και ας καταλήξουν σε ένα σήμα, το οποίο θα είναι το επίσημο έμβλημα του συλλόγου. Από την επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου, μέχρι το τμήμα τζούντο… Το πώς θα γίνει αυτό; Εύκολο είναι, αρκεί να υπάρχει η διάθεση.

Σχετικά Άρθρα

Back to Top