- Bluearena - http://bluearena.gr -

Η συνέντευξη του Κορκόβελου

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στον Δημήτρη Μπασμπαρέλα για την εφημερίδα «Metrosport», ο Φώτης Κορκόβελος, δεκαοκτώ περίπου μήνες μετά την αποχώρησή του από το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Ηρακλής. Η BLUEARENA σας παρουσιάζει τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης…

Γιατί έφυγε τελικά ο Φώτης Κορκόβελος από τη διοίκηση της ΠΑΕ;
«Κατ’ αρχάς για να αναρωτηθεί κανείς, γιατί φεύγει κάποιος, θα πρέπει πρώτα να αναρωτηθεί γιατί μπήκε. Από εκεί ξεκινάει η σωστή προσέγγιση. Όπως θυμάστε, υπήρχε τότε, ένα καλοκαίρι θερμό. Η ομάδα είχε σωθεί στο προηγούμενο πρωτάθλημα τελευταία αγωνιστική. Οι παίκτες ήταν απλήρωτοι, διοίκηση ουσιαστική δεν υπήρχε, φάκελο δεν συμπληρώναμε, η ομάδα κινδύνευε να πέσει κατηγορίες. Κάποια στιγμή, επικοινώνησε μαζί μου ο Αντώνης Ρέμος και μου είπε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε. Χωρίς να το σκεφτώ και πολύ, γιατί ανήκω σε μία γενιά που τα έχει δει όλα με τον Ηρακλή, δεν είχα άλλη επιλογή από το να συμμετάσχω στην προσπάθεια αυτή. Έπρεπε να κρατήσουμε ζωντανή την ομάδα, χωρίς μάλιστα να έχουμε πλήρη ενημέρωση για τα οικονομικά. Χαρτιά καμένα, λογιστήρια καμένα και σε όποιον έλεγες καλημέρα, ο Ηρακλής χρωστούσε. Όλα αυτά έγιναν βιαστικά. Χωρίς προγραμματισμό, με μόνο στόχο να μπούμε στο πρωτάθλημα και να συμμετάσχουμε. Τον κ. Μπέο, τον βρήκα μπροστά μου. Δεν ήξερα ότι θα είναι μαζί μας. Ο άνθρωπος βοήθησε. Δεν το συζητώ».

Τι έγινε και παραιτηθήκατε;
«Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να δούμε τι μας ένωνε. Μας ένωνε η αγάπη για τον Ηρακλή. Η κοινή προσπάθεια για να πάει καλά η ομάδα, όμως ως χαρακτήρες και ως τρόπο σκέψης, αλλά και ως αντιμετώπιση προβλημάτων, είχαμε διαφορές. Έχω μάθει να δουλεύω συλλογικά, προφανώς όμως μερικοί από τους ανθρώπους δεν είχαν αυτή τη νοοτροπία, δεν είχαν εμπειρία από συλλογική δουλειά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για πολλά θέματα. Τίποτα βέβαια δεν έβγαινε προς τα έξω. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Η εμπλοκή του Φερέρ στα πράγματα του Ηρακλή. Αυτό πάντως ήταν ένα από τα διοικητικά λάθη της περιόδου εκείνης. Για το πώς αντιμετώπισε δηλαδή ο Αντώνης την εμπλοκή του Φερέρ. Αναγκάστηκε να φύγει ο Γιοβάνοβιτς, που παρεμπιπτόντως για μένα ήταν απόλυτα επιτυχημένος και με τον οποίο είχαμε απίστευτη συνεργασία. Ήταν λάθος η εμπλοκή Φερέρ. Είχε φέρει κάποιους παίκτες τότε. Άλλοι βγήκαν, άλλοι δεν βγήκαν. Μετά, το έπαιζε γενικός υπεύθυνος. Καπέλωσε τον προπονητή και τον ανάγκασε με την περίπτωση του Μαρκές να φύγει. Ο Ιβάν τον πίστευε τον Μαρκές, αλλά ήθελε να τον δει σε μία προπόνηση. Δεν ήταν υποτιμητικό».

Δεν ήταν όμως μόνο το θέμα Φερέρ, έτσι για να σας κάνει να φύγετε;
«Ένα παράδειγμα ήταν. Θα σας πω κάτι άλλο. Υπήρχε μία σύμβαση με μία διαφημιστική εταιρία, που μας έδινε ψίχουλα και είχε πολυετές συμβόλαιο. Η άποψη μου ήταν να σταματήσουμε με αυτή την εταιρία, ανεξαρτήτως της δικαστικής εμπλοκής που θα είχαμε, διότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να κερδίσουμε και να πάρουμε τριπλάσια λεφτά. Υπήρχε ωστόσο άλλη αντιμετώπιση. Υπήρχε η αίσθηση ότι θα χάσουμε τα δικαστήρια. Το θέμα ήταν και ηθικό όμως… Δεν έχω στοιχεία και αποδείξεις, ωστόσο δεν σας κάνει εντύπωση γιατί οι υπόλοιπες ομάδες έπαιρναν 250.000 ευρώ και εμείς 150.000 ευρώ; Όπως η Λάρισα για παράδειγμα. Και μιλάμε για την ίδια εταιρία».

Επομένως, ήταν αρκετά θέματα διαφορετικά στον τρόπο σκέψης και τη φιλοσοφία…
«Δεν αμφισβητώ το ότι όλοι αγαπούν τον Ηρακλή. Λέω, γιατί έφυγα. Δεν απολογούμαι. Άλλο πράγμα όμως αγαπώ τον Ηρακλή, άλλο διοικώ τον Ηρακλή. Έτσι δεν είναι; Δεν γίνεται να αντιμετωπίζονται καταστάσεις στο γόνατο, πρόχειρα και ερασιτεχνικά. Δεν έχω μάθει να δουλεύω έτσι. Αυτά που σας λέω ήταν οι αιτίες. Η διαφορετική προσέγγιση δηλαδή των θεμάτων. Όταν υπάρχουν αιτίες, υπάρχει και αφορμή. Η αφορμή ήταν ένα προσωπικό θέμα, που είχε δημιουργηθεί με τον Μπάμπη Ξανθόπουλο. Δεν θέλω να τον κατηγορήσω, αλλά δεν θέλω όμως να έχω καμία επαφή μαζί του. Όταν έμαθε ο κ. Ρέμος τι ακριβώς συνέβη και το δίκαιο ήταν 100% μαζί μου, δεν έκανε τίποτα να μη φύγω. Όταν έγινε το περιστατικό, δεν μπορούσα να μείνω. Πώς να το πω; Όταν σου θίγουν την προσωπικότητα…».

Αν έπαιρνε το μέρος σας ο Αντώνης Ρέμος, θα μένατε; Θα σας άλλαζε άποψη;
«Δεν είναι το θέμα αυτό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μετράς και τους άλλους. Πώς αντιμετωπίζουν μία κατάσταση. Δεν γινόταν όμως να μείνω. Είναι μερικά πράγματα, που είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο».

Αν σας γινόταν πρόταση, τώρα να ξαναμπείτε, θα μπαίνατε στο συμβούλιο;
«Δεν μου έγινε μόνο μία και δυο. Μου έγινε πολλές φορές. Φυσικά, με λάθος τρόπο Ποιος ήθελε να γυρίσω πίσω στην ομάδα; Δεν με πήρε ποτέ τηλέφωνο ο Αντώνης Ρέμος. Άλλοι μ’ έπαιρναν τηλέφωνο. Ανεξάρτητα με το τι θα έκανα εγώ. Θέλω όμως με αυτό να σας δώσω να καταλάβετε κάποια πράγματα. Ότι σε κάποια πράγματα πρέπει να μπεις μπροστά. Όχι, να βάζεις τους άλλους. Δείχνει τρόπο σκέψης και το πώς αντιμετωπίζεις γενικώς τα πράγματα. “Ορισμένα πράγματα είναι και θέμα χημείας. Όλοι αγαπάμε τον Ηρακλή, αλλά δεν φτάνει αυτό. Δεν έκανα ποτέ με τον Ρέμο παρέα, να είμαι κολλητός. Ούτε με τον Πολύκαρπο, τον Χαΐτογλου και τον Ξανθόπουλο. Ο Ξανθόπουλος με τον Πολύκαρπο, τον Αγγελάκη και τον Ρέμο ήταν παρέα».

Δεν επιστρέφετε δηλαδή;
«Αυτό είναι το θέμα μας; Κοιτάξτε να δείτε, όταν μπήκαμε βάλαμε κάποια χρήματα. Τρεις βάλαμε τα ίδια χρήματα και άλλοι δυο έβαλαν λιγότερα. Με αυτά κάναμε, ότι κάναμε. Στην αρχή. Κάποια στιγμή, ενεπλάκη ο Μυτιληναίος. Πληρώνω, δεν πληρώνω, το χρέος μου. Απ’ ότι πληροφορήθηκα, είχε ειπωθεί, ότι δίνει τις μετοχές στον Ρέμο. Είχε βάλει όρο. Αφού είχαμε μπει βεβαίως στην ΠΑΕ. Μέσω Σπανουδάκη, ότι τις δίνει στον Ρέμο. Εγώ, τα χρήματα, που έβαλα, δεν τα ζήτησα ποτέ πίσω. Μέχρι το σημείο, που άκουσα να ψιθυρίζεται η πώληση των μετοχών, πρόσφατα. Τα χρήματα δεν τα έβαλα για να πουληθεί ο Ηρακλής. Από τη στιγμή που θα πουληθεί, αν πουληθεί η ΠΑΕ, τότε δεν απαιτώ τα χρήματα μου, αλλά θέλω να μου δοθούν μετοχές. Για να είμαι καθαρός. Βάλαμε τα χρήματα, έφυγα εγώ, έφυγε ο Ξανθόπουλος. Ο καθένας για δικούς του λόγους. Τι γίνεται όμως τώρα; Πώς θα λογαριαστούν; Θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου; Προσέξτε, δεν θέλω από τον Ηρακλή λεφτά. Θέλω μετοχές. Δεν μπορείς όμως να μου ζητάς να γυρίσω πίσω. Ως τι; Ως μέτοχος; Ως φίλος σου; Δεν γυρίζω πίσω. Δεν έχω επαφές αυτή τη στιγμή”.

Δεν υπήρξε επικοινωνία με τον Αντώνη Ρέμο; Δεν έχετε μιλήσει καθόλου, από τη μέρα που φύγατε;
“Με πήρε μία φορά μόνο τηλέφωνο, ξέροντας την πικρία μου, γιατί δεν πήρε θέση κανείς στο θέμα με τον Ξανθόπουλο, όχι δημόσια, αλλά στο συμβούλιο. Με πήραν για να δώσω εγγυητική τραπέζης. Ουσιαστικά, αυτά, δεν τα λέω για να προκαλέσω τίποτα. Οφείλω όμως να πω την αλήθεια, γιατί κυκλοφορούν διάφορα σενάρια. Το λέω πάλι. Άλλο αγαπώ τον Ηρακλή, άλλο διοικώ. Είναι καλός τραγουδιστής, καταπληκτικό παιδί, είναι Ηρακλειδέας, έχει τρομερές δημόσιες σχέσεις, αλλά μέχρι εδώ”.

Ειπώθηκε από την πλευρά του προέδρου ότι έχει μείνει μόνος του και ότι δεν έχει ανθρώπους, που να βρεθούν κοντά του να τον στηρίξουν…
«Είναι επιλογή του. Ποιο είναι το μοντέλο, που διοικεί; Υπάρχουν διάφορα μοντέλα. Πώς εννοεί τους συνεργάτες; Τεχνοκράτες; Ανθρώπους που αγαπούν τον Ηρακλή; Ερασιτέχνες; Αν δεν περιγράψεις ένα μοντέλο, οργανωτικά, πώς θέλεις να διοικήσεις και λες έχω μείνει μόνος μου. Νομίζω, υπάρχει διοικητική πολιτική, αλλά είναι σ’ ερασιτεχνικό επίπεδο. Ανάλογα, με το τι μας προκύπτει, το αντιμετωπίζουμε. Έτσι, το βλέπω, μπορεί να κάνω και λάθος. Ποιο είναι όμως το μπάτζετ φέτος; Στα 4 εκ. ευρώ ειπώθηκε. Όταν δίνεις 15 ευρώ, παίρνεις κινέζικο, δεν παίρνεις prada. Θα πάρεις μαϊμού. Δεν κατηγορώ τον Ρέμο, αλλά δεν μπορούμε να δημιουργούμε προσδοκίες, από τη στιγμή που δεν έχουμε χρήματα».

Δεν πρέπει να επιστρέψει κάποια στιγμή μόνιμα εκεί που αξίζει ο Ηρακλής;
«Ναι και εγώ το θέλω, αλλά με τί τρόπο. Πάρα πολύ το θέλω. Εμείς πήγαμε και ρυθμίσαμε τα χρέη. Υπάρχει ισονομία στον αθλητισμό; Πληρώσαμε, μπήκαμε στη ρύθμιση και δίνουμε τις δόσεις. Οι επιλογές είναι οι εξής. Ή μπαίνεις στη ρύθμιση ή προσφεύγεις στα φορολογικά δικαστήρια. Αμφισβητείς τα νούμερα. Ο ΠΑΟΚ σε ποια από τα δυο πήγε; Δημιουργείς προϋποθέσεις για να ανταγωνιστούμε τον αντίπαλο μας επί ίσοις όροις; Είναι μία μεγάλη απορία μου. Δεν ξέρω. Ψάξτε το. Δεν το λέω γιατί έχω κάτι με τον Ζαγοράκη. Πολύ καλά έκαναν, αφού μπόρεσαν και το χειρίστηκαν έτσι. Ο Ηρακλής παίζει όμως με τους ίδιους όρους; Ο Άρης συμβιβάστηκε, η ΑΕΚ επίσης. Οι όποιες ομάδες εκμεταλλεύτηκαν το νόμο για τις ρυθμίσεις. Εμείς είχαμε έναν βρόγχο στο λαιμό μας. Μας δόθηκε κρατική χορηγία; Πήραμε; Δηλαδή “yes man”; Αυτή ήταν η πολιτική του Αντώνη Ρέμου. Δεν επαναστατείς, όταν τη στιγμή που ο ανταγωνιστής σου παίρνει αυτό, οι πάντες παίρνουν χορηγίες και εσύ λες ότι πάμε μόνοι μας…; Τι να πω; Εγώ είχα πει να πάμε τα κλειδιά στον κ. υφυπουργό, Γιάννη Ιωαννίδη, να του τα παραδώσουμε και να του πούμε δούλεψε την ΠΑΕ. Αυτή ήταν η άποψή μου».

Για Βασιληά και Ξενιάδη, έχετε άποψη;
«Δεν τους ξέρω. Έχω ενημερωθεί μόνο από τις εφημερίδες. Ο ένας είπε έχω πέντε παίκτες. Κι αν γίνω πρόεδρος θα τους φέρω. Ο άλλος είπε θα βάλω 20 εκ. Γιατί δεν τα δίνει στην ΑΕΚ, αφού δήλωσε ότι είναι ΑΕΚτσής; Δεν μου φαίνονται πολύ σοβαρά πράγματα αυτά».

Ο Ηρακλής έχει παράγοντες;
«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Οικονομικούς παράγοντες; Πιστεύω, ότι όχι».

Έλλειψη επικοινωνιακής πολιτικής υπάρχει στην ομάδα;
Δεν υπάρχει καν. Και απορώ, γιατί ο Ρέμος και επικοινωνιακός είναι, έχει καλές δημόσιες σχέσεις και αγαπητός είναι. Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό».