Η BLUEARENA στο σπίτι των βετεράνων

Συχνά λέμε « οι Ηρακλειδείς έχουν μάθει να βλέπουν καλή μπάλα». Η φράση αυτή δεν είναι ένα άδειο και αυθαίρετο άθροισμα λέξεων. Πίσω της κρύβονται …

Αφιερώματα

Συχνά λέμε « οι Ηρακλειδείς έχουν μάθει να βλέπουν καλή μπάλα». Η φράση αυτή δεν είναι ένα άδειο και αυθαίρετο άθροισμα λέξεων. Πίσω της κρύβονται ομάδες, εποχές, σημαντικές ποδοσφαιρικές στιγμές. Και πάνω από όλα άνθρωποι. Άνθρωποι που έμαθαν στο κυανόλευκο κοινό τι θα πει όμορφο ποδόσφαιρο, άνθρωποι που έκαναν τη φανέλα του Ηρακλή βαριά και φόρτωσαν με ευθύνη όποιον έχει την τιμή να την φοράει.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους βετεράνους της ομάδας του Γηραιού. Η BUEARENA βρέθηκε στο χώρο που φιλοξενεί τα γραφεία τους στο Καυτατζόγλειο Στάδιο, και συνομίλησε με δύο άσους του παρελθόντος που πλέον προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ιδέα που λέγεται Ηρακλής από άλλο πόστο. Ο λόγος για τους κ.κ. Κώστα Αιδινίου, σήμερα πρόεδρο του συλλόγου βετεράνων ποδοσφαιριστών Ηρακλή και Τάσο Καφκενάρη, γενικό γραμματέα του συλλόγου.

Ο χώρος όπου φιλοξενείται ο σύλλογος είναι πραγματικά όμορφος. Πότε δημιουργήθηκε;

ΚΩΣΤΑΣ ΑΪΔΙΝΙΟΥ: Τα εγκαίνια του χώρου αυτού έγιναν πριν πέντε χρόνια, το 2004. Θέλαμε έναν χώρο για να μαζευόμαστε και να πραγματοποιούμε τις διάφορες εκδηλώσεις μας κι έτσι δημιουργήθηκαν αυτά τα γραφεία.
ΤΑΣΟΣ ΚΑΦΚΕΝΑΡΗΣ: Να πούμε κι ένα ευχαριστώ στη διοίκηση του Καυτατζογλείου για την παραχώρηση των γραφείων συνολικής επιφάνειας 98 τ.μ. Ήταν πολύ σημαντική κίνηση αυτή.

Ενενήντα οχτώ τετραγωνικά γεμάτα αναμνήσεις. Βλέπω πλούσιο φωτογραφικό υλικό…

Κ.Α: Είναι το μεράκι και η αγάπη προς την ιστορία του συλλόγου που μας ωθεί να συγκεντρώσουμε τις φωτογραφίες αυτές . Κάθε μια είναι και μια ξεχωριστή ανάμνηση. Στα εγκαίνια των γραφείων είχαν έρθει παλιοί Ηρακλειδείς και βλέποντας τις φωτογραφίες δάκρυσαν. Είναι η ιστορία του Ηρακλή μας αυτή. Παικτών αλλά και φιλάθλων που βρίσκονταν τις εποχές εκείνες στην κερκίδα.
Τ.Κ: Είναι ένα υλικό που προσπαθούμε να το εμπλουτίσουμε και να το αναδείξουμε. Θα έπρεπε να υπάρχει μουσείο του Ηρακλή για να είναι προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο. Προς το παρόν το συγκεντρώνουμε και το διατηρούμε εμείς.
Κ.Α: Με το σύλλογο διοργανώνουμε εκδρομές κάθε χρόνο. Έχουμε πάει σε πολλά ευρωπαϊκά γήπεδα. Σε αυτό της Άρσεναλ, της Τσέλσυ, της Μπαρτσελόνα… Βλέπουμε τα μουσεία που έχουν για την ιστορία των ομάδων τους και μας πιάνει μελαγχολία.

Ας ελπίσουμε ότι στο καινούριο γήπεδο θα δημιουργηθεί το μουσείο της ομάδας και εκεί θα αξιοποιηθεί η προσπάθεια αυτή.  Ποιες είναι οι άλλες δραστηριότητες του συλλόγου των βετεράνων;

Τ.Κ.: Οι εκδηλώσεις μας γίνονται κατά βάση για κοινωνικούς σκοπούς. Όπου μπορούμε να βοηθήσουμε ως σύλλογος το κάνουμε.
Κ.Α: Έχουμε «υιοθετήσει» δύο εκκλησίες, τους Αγίους Πάντες και τον Άγιο Παντελεήμονα όπου στέλνουμε δώρα, τρόφιμα, ρούχα για όσους τα χρειάζονται. Παράλληλα τα έσοδα από φιλικά που δίνουμε με διάφορες ομάδες διατίθενται όπου είναι απαραίτητα.
Τ.Κ: Φυσικά δεν ξεχνούμε τους παλιούς μας συμπαίκτες που μπορεί να έχουν ανάγκη για την βοήθεια μας.

Όπως ο Δημητρώφ…

Τ.Κ.: Ναι. Ο Μπόκο χρειαζόταν μια στήριξη και ο σύλλογος του την έδωσε. Πήγαμε με τον Κώστα και τον βρήκαμε στη Σόφια. Είναι όμορφο να υπάρχουν ακόμα, μετά από τόσο χρόνια οι δεσμοί αυτοί που μας διατηρούν ως ομάδα.

Οι ενέργειες σας εξακολουθούν να προκαλούν χειροκρότημα ακόμα κι αν πραγματοποιούνται εκτός αγωνιστικού χώρου. Μιλήσατε για ομάδα. Πόσα μέλη αριθμεί η ομάδα αυτή;

Κ.Α: Ο σύλλογος βετεράνων του Ηρακλή ιδρύθηκε το 1999. Τη στιγμή αυτή τα ενεργά μέλη είναι πάνω από 100. Σκοπός μας είναι να ενώσουμε τις διαδοχικές ομάδες ποδοσφαιριστών που φόρεσαν τη φανέλα του Ηρακλή. Τη γενιά του ‘50 και του ’60 με την τελευταία γενιά του Κωφίδη, του Ηλιάδη, του Μαυρίδη, του Βακαλόπουλου, του Ζήφκα, του Τουντζιάρη και τόσων άλλων.

Βρίσκεστε συχνά με τους συμπαίκτες σας;

Τ.Κ: Τα γραφεία δεν είναι ανοιχτά καθημερινά αλλά στις συνεδριάσεις που κάνουμε αρκετά συχνά μας δίνεται η ευκαιρία να βρεθούμε, να κουβεντιάσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις.
Κ.Α: Έπειτα υπάρχουν και οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Οι εκδρομές, η Πρωτοχρονιάτική πίτα… Διοργανώσαμε εκδήλωση για τα εκατό χρόνια της ομάδας. Όπως καταλαβαίνεις η ιστορία της είναι για εμάς σημαντικότατο ζήτημα.

Η ανταπόκριση του κόσμου ποια είναι; Είστε ποδοσφαιριστές που έπαιξαν σε γήπεδα ασφυκτικά γεμάτα.

Τ.Κ.: Ο κόσμος συμπαραστέκεται όμως όχι όσο θα θέλαμε. Όπως είπαμε στην Ελλάδα το όλο ζήτημα των βετεράνων είναι αρκετά πίσω σε σχέση με το εξωτερικό. Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει αυτό.
Κ.Α: Από την πλευρά μας η προσπάθεια γίνεται. Φέραμε την εθνική Ιταλίας για φιλικό πριν λίγο καιρό. Παίκτες θρύλους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου τους φέραμε στη Θεσσαλονίκη. Και συνέχεια οργανώνουμε πράγματα.

Ποια είναι η επόμενη εκδήλωση που ετοιμάζετε;

Κ.Α: Στις 10 Ιουνίου θα παίξουμε στο κολέγιο Ανατόλια με το προξενείο των ΗΠΑ. Ο πρόξενος ζήτησε ρεβάνς μετά το παιχνίδι που δώσαμε μαζί τους  πριν λίγο καιρό! Και εκείνο το παιχνίδι είχε δοθεί πάλι για κοινωνικό σκοπό.

Οι καλύτεροι εκπρόσωποι του Ηρακλή! Αυτή η δραστηριότητα συναντάται σε άλλες ομάδες; Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η οργάνωση των βετεράνων γενικότερα;

Κ.Α: Σε άλλες ομάδες είναι καλύτερα τα πράγματα και σε άλλες χειρότερα. Στην Θεσσαλονίκη ο βασικός σύλλογος είναι αυτός των βετεράνων που αγωνίστηκαν σε κάποια από της ομάδες της πόλης. Στην Αθήνα σε κάποιους τομείς είναι πιο οργανωμένα τα πράγματα. Εκεί το κεφάλαιο που λέγεται βετεράνοι αξιοποιείται περισσότερο. Επίσης υπάρχουν και σχεδόν  θεσμοθετημένες εκδηλώσεις όπως ας πούμε ο αγώνας των παλαιμάχων του Ολυμπιακού με την Προοδευτική.
Τ.Κ: Η εμπειρία των βετεράνων οποιασδήποτε ομάδας είναι πολύτιμη. Είναι άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν έστω και από άλλο πόστο. Βέβαια ένα πρόβλημα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι ότι δεν δημιουργούνται πλέον νέες γενιές βετεράνων. Τα συμβόλαια είναι μικρής διάρκειας ενώ έρχονται και πολλοί ξένοι. Είναι αρκετά δύσκολο πλέον κάποιος ποδοσφαιριστής να ταυτιστεί με την ομάδα στην οποία αγωνίζεται.

Σίγουρα τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Ευτυχώς υπάρχουν σύλλογοι σαν τον δικό σας να μας θυμίζουν πιο αγνές και ρομαντικές εποχές. Κύριοι σας ευχαριστώ πολύ. Συνεχίστε να βγάζετε τον Ηρακλή ασπροπρόσωπο.

Κ.Α: Κι εμείς ευχαριστούμε.
Τ.Κ : Να είστε καλά.

Σχετικά Άρθρα

Back to Top