Υπέγραψε ο Καλά

Όπως αναμενόταν και όπως εύχονταν όλοι στον Ηρακλή, ο Γιοσλέιντερ Καλά έκλεισε και συμπλήρωσε κατά τον καλύτερο τρόπο το ρόστερ της ομάδας. Σήμερα (04/06) απέστειλε …

Ηρακλής

Όπως αναμενόταν και όπως εύχονταν όλοι στον Ηρακλή, ο Γιοσλέιντερ Καλά έκλεισε και συμπλήρωσε κατά τον καλύτερο τρόπο το ρόστερ της ομάδας. Σήμερα (04/06) απέστειλε υπογεγραμμένο το μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας του με τους “κυανόλευκους” και ανακοινώθηκε επισήμως από το ΤΑΠ. Μάλιστα, με τις ενέργειες του Φρέντι Μπρουκς και των ιθυνόντων της ομάδας, ξεπεράστηκαν όλα εκείνα τα γραφειοκρατικά προβλήματα, που κόλλησαν την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό τον Ιανουάριο του 2008. Πρόκειται για την κορυφαία κίνηση της μεταγραφικής περιόδου για την ομάδα και μια από τις κορυφαίες στο Ελληνικό βόλεϊ, λόγω της αξίας και του ταλέντου του παίκτη.

Το “who is who” του Καλά 

Ήταν η πρώτη περίπτωση παίκτη, στην οποία στράφηκε ο Φρέντι Μπρουκς, όταν (με τη νέα ιδιότητά του, αυτή του τεχνικού συνεργάτη του Χάρι Μπρόκινγκ) του ζητήθηκε να αξιοποιήσει τα «κονέ» του προκειμένου ο Ηρακλής να ενισχυθεί με έναν αξιόλογο ακραίο από την πατρίδα του. Μολονότι πολλά χρόνια στην Ελλάδα ο άσσος του «Γηραιού» και νυν ασίσταντ κόουτς, ενημερωνόταν για τις εξελίξεις στο κουβανικό βόλεϊ, το οποίο διατηρεί παράδοση ποιότητας στο χώρο. Ήταν πλήρως ενήμερος για ένα σπουδαίο ταλέντο, που ξεχώρισε μέσα από τις παρουσίες του στις μικρές Εθνικές ομάδες της χώρας του Φιντέλ Κάστρο.
 
Ο Γιοσλέιντερ Καλά γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1984 και ανέδειξε εξαιρετικές ικανότητες ως ακραίος. Ψηλός για τη θέση του (2.02), εκρηκτικός επιθετικός, δύσκολος στο να του αντισταθούν οι αντίπαλες αμυντικές διατάξεις, όσο και καλά προσαρμοσμένες επάνω του κι αν είναι. Μεγάλο άλμα, θεαματικότητα και νεύρο στο παιχνίδι του, μαχητικός στο μπλοκ, πολύ επικίνδυνος σέρβερ. Δεν μειονεκτεί σε άμυνα και υποδοχή, χωρίς ωστόσο η ανασταλτική αντίδρασή του να αποτελεί το καλό και δυνατό στοιχείο του παιχνιδιού του. Κάτι σαν τον Άχρεμ δηλαδή, που έκανε όνομα με βάση τις επιθετικές επιδόσεις του ως ακραίος και όχι χάρη στη βοήθεια, που έδινε στην αμυντική προσπάθεια.
 
Κομβικό σημείο της καριέρας, αλλά και της ζωής του Γιοσλέιντερ Καλά, η απόφασή του να μιμηθεί αρκετούς άλλους συμπατριώτες του αθλητές και να αυτομολήσει. Αυτό συνέβη στις αρχές του 2004, σε ηλικία 20 ετών, όταν με την Εθνική Κούβας βρέθηκε στο Πουέρτο Ρίκο για το Ολυμπιακό προκριματικό τουρνουά. Η ομάδα του έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης (κόντρα στις ΗΠΑ, με τους Κουβανούς να χάνουν) και ο νεαρός Καλά αγωνίστηκε κανονικότατα. Τίποτε δεν προδίκαζε ότι ο Κουβανός άσσος την επόμενη μέρα δεν θα ήταν στην πτήση της επιστροφής για την Αβάνα. «Μάταια τον περίμενε στο αεροδρόμιο να εμφανιστεί η αποστολή της Κούβας. Κι εμείς αναζητούμε τα ίχνη του», ενημέρωνε τους δημοσιογράφους ο Κάρλος Μπελτράν, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βόλεϊ του Πουέρτο Ρίκο. Όλοι είχαν καταλάβει τι επεδίωκε ο μικρός. Ζήτησε πολιτικό άσυλο στο Πουέρτο Ρίκο, θέλοντας να ξεφύγει από το καθεστώς του Κάστρο…
 
Η καριέρα του Γιοσλέιντερ Καλά δεν είχε – ωστόσο – την πορεία, που προδίκαζαν τα πρώτα εντυπωσιακά χρόνια του στο χώρο. Τουλάχιστον, δεν μπόρεσε να πάρει τις εντυπωσιακές μεταγραφές, που όλοι περίμεναν (ίσως να είναι ακόμη νωρίς, άλλωστε είναι μόλις 25 ετών) και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η περασμένη αγωνιστική περίοδος τον βρήκε να είναι το μεγάλο αστέρι της ομάδας των κορεατικών αερογραμμών στο πρωτάθλημα της ασιατικής χώρας. Πρωταγωνίστησε με τους Jumbos Korean Air και σίγουρα αναζητά κάτι καλύτερο από τις… υπερηχητικές πτήσεις της κορεάτικης λίγκας. Μην ξεχνούμε ότι η κουβανική γραφειοκρατία δεσμεύει ακόμη και τέτοιας κλάσης αθλητές και ο Ηρακλής θα είναι αυτός, που θα του ανοίξει τον δρόμο για τη μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη, κάτι, που τον δελεάζει ιδιαίτερα. 

Σχετικά Άρθρα

Back to Top