ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ: Η γαλάζια τορπίλη

Είναι το μεγάλο αστέρι του κολυμβητικού Ηρακλή και αυτός που άνοιξε τον δρόμο για τις μεγάλες επιτυχίες όχι μόνο εντός των συνόρων, αλλά και σε …

Αφιερώματα

Είναι το μεγάλο αστέρι του κολυμβητικού Ηρακλή και αυτός που άνοιξε τον δρόμο για τις μεγάλες επιτυχίες όχι μόνο εντός των συνόρων, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Ο Ανέστης Αραμπατζής χάραξε τη νέα εποχή για την κυανόλευκη κολύμβηση κατακτώντας την περασμένη χρονιά την 8η θέση στον κόσμο, την έκτη στην Ευρώπη και τον τίτλο του Βαλκανιονίκη. Η BLUEARENA σας παρουσιάζει το νέο μεγάλο αστέρι της ελληνικής κολύμβησης.

Τα πρώτα του βήματα

Ο κολυμβητής του Ηρακλή Ανέστης Αραμπατζής γεννήθηκε το Μάιο του 1990. Πρωτότοκος γιος του Θανάση και της Κλειώς ξεκινάει το κολύμπι σε ηλικία μόλις 3 ετών. Τις πρώτες κολυμβητικές βάσεις τις παίρνει από την Έφη Παρμαξίδου από τα 7 έως τα 9 του χρόνια. Στην ηλικία των 10 ετών μαθαινει τα πρωτα στοπιχεια της τεχνικης της κολυμβησης από την Δήμητρα Κανατά και αρχίζει να διακρίνεται στους τοπικούς αγώνες των προαγωνιστικών κατακτώντας συχνά πρώτες θέσεις, κυρίως στην πεταλούδα και στο ύπτιο. Πρώτη χρονιά στην αγωνιστική κατηγορία το 2003 καθοδηγείται από τον Δημήτρη Λούπο και κατακτά το πρώτο του μετάλλιο στα 100 πεταλούδα 3η θέση και τη 4η στα 200 πεταλούδα.

Η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη

Την επόμενη χρονιά προπονητής του (και μέχρι σήμερα) γίνεται ο Γιώργος Χουζούρης και κατακτά 2 ασημένια μετάλλια στα 100 και 200 πεταλούδα. Στα 200 μάλιστα χάνει το χρυσό για πολύ λίγο. Εκείνος ο αγώνας και ο τρόπος που χάθηκε η πρώτη θέση ήταν η αρχή μιας μεγάλης επίμονης και επίπονης προσπάθειας για να ανέβει στην κορυφή. Ακολούθησαν άλλα 2 χρόνια και 2 πανελλήνια πρωταθλήματα στα οποία παρά την θέληση και την προσπάθεια δεν κατάφερε να πετύχει τον επόμενο στόχο του.Για να έρθει το 2007 . Ξεκινώντας η χρονιά υπάρχει το όνειρο της συμμετοχής στους πανευρωπαϊκούς αγώνες νέων. Η απόσταση από τα όρια αρκετά μεγάλη. Χάνει την πρόκριση στην τελευταία ευκαιρία στα 50 πεταλούδα σε ατομική χρονομέτρηση για 00:05 εκατοστά. Όπως παραδέχεται και ο ίδιος, ήταν η πιο πικρή στιγμή της μέχρι σήμερα σταδιοδρομίας του. Ήταν όμως και η αρχή για την αλλαγή που έγινε ‘μέσα του’. Αρχίζει πλέον να βλέπει την κολύμβηση σοβαρά.

Πρωταθλητής Ελλάδος εις τριπλούν

Η πρώτη κλίση του στην Εθνική ομάδα ερχεται για τους Αγώνες ‘Μαύρης Θάλασσας’ στη Τραπεζούντα και το πανελλήνιο πρωτάθλημα που τον βρίσκει στη κορυφή της Ελλάδος για πρώτη φορά και μάλιστα εις τριπλούν (50 , 100 και 200 πεταλούδα).

Χρυσός Βαλκανιονίκης στα 200 πεταλούδα και 2ος στα 100 πεταλούδα πίσω από τον πρωταθλητή Ευρώπης Ίβαν Λέντζερ. Ακολουθούν τον Οκτώβριο οι αγώνες Νοτιοανατολικής Ευρώπης οπού κατακτά και πάλι τις ίδιες θέσεις.

 

 

2008 η χρονιά του Ανέστη Αραμπατζή

Το 2008 είναι αναμφισβήτητα η χρονια του. Η πρώτη επιτυχία έρχεται από το Βαλκανικό πρωτάθλημα ο οποίος παρέα με ακόμη έναν κολυμβητή του Ηρακλή τον Γιώργο Ορτιτζιο κατακτούν τον τίτλο του Βαλκανιονίκη. Συγκεκριμένα, οι δύο κολυμβητές μας στους Βαλκανικούς αγώνες εφήβων νεανίδων που έγιναν στις 3 και 4 Μαΐου στο Πιτέστι της Ρουμανίας κατέκτησαν πρώτες θέσεις στα 200 πεταλούδα (Αραμπατζής) και 200 ύπτιο (Ορτίτζιος). Κατέκτησαν ακόμη 3 μετάλλια ασημένιο στα 100 πεταλούδα και χάλκινο στα 50 πεταλούδα ο Ανέστης και χάλκινο στα 100 ύπτιο ο Γιώργος.

Έκτος στην Ευρώπη

Οι επιτυχίες όμως για τον Ανέστη δεν σταματούν εκεί. Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Βελιγράδι ανάμεσα σε πολύ δυνατά ονόματα της διεθνούς κολύμβησης καταφέρνει να κατακτήσει την 6η θέση στα ο Ανέστης Αραμπατζής με 54.51 κατετάγη. Ο Ανέστης ήθελε κάτι παραπάνω και είναι σίγουρο ότι θα κατάφερνε αλλά όπως δήλωσε και ο ίδιος τότε «… ήταν η όγδοη κούρσα μου σε τέσσερις ημέρες και μου βγήκε η κούραση. Είχα στόχο ένα μετάλλιο ή το πανελλήνιο ρεκόρ. Είμαι σχετικά ικανοποιημένος από την απόδοσή μου στο Βελιγράδι, γιατί πέρασα μία πολύ δύσκολη χρονιά, με 4.5 ώρες προπόνηση καθημερινά και φροντιστήριο μέχρι αργά το βράδυ. Τώρα βάζω σαν στόχο τη συμμετοχή μου στο Παγκόσμιο της Ρώμης του χρόνου». Παράλληλα, στα 200μ πεταλούδα κατέκτησε την 8η θέση στην Ευρώπη με χρόνο 2:02.93.

8ος στον Κόσμο

Ο Ανέστης δηλώνει ότι έχει βάλει στόχο το Παγκόσμιο και λίγες ημέρες μετά αποδεικνύει ότι όταν βάζει στόχο, τα καταφέρνει. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ο Ανέστης Αραμπατζής αν και ήταν αρκετά κουρασμένος από τους πολλούς αγώνες κατάφερε να φέρει ακόμη μια μεγάλη διάκριση για την ομάδα του Ηρακλή. Κατακτά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή έστω και στην 8η θέση στην πρώτη του συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Με την ομάδα της σκυταλοδρομίας 4Χ100 ελεύθερο που την αποτελούσαν εκτός από τον Ανέστη ο Οδυσσέας Μελαδίνης , ο Φώτης Κολιόπουλος, και ο Γιάννης Καλάργαρης κάνοντας στον προκριματικό νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 3:27.48.

Σχετικά Άρθρα

Back to Top