Αφιέρωμα στο Τσάμπιονς Λιγκ (1)

Σε ρυθμούς Τσάμπιονς Λιγκ κινείται ολόκληρη η Ευρώπη. Η «BLUEARENA» θα σας παρουσιάσει μέχρι και την ημέρα του τελικού της Ρώμης, μία σειρά αφιερωμάτων για …

Διάφορα

Σε ρυθμούς Τσάμπιονς Λιγκ κινείται ολόκληρη η Ευρώπη. Η «BLUEARENA» θα σας παρουσιάσει μέχρι και την ημέρα του τελικού της Ρώμης, μία σειρά αφιερωμάτων για την κορυφαία διασυλλόγικη διοργάνωση της υφηλίου. Η αρχή γίνεται σήμερα με τα σύμβολα του C.L.

Το ποδόσφαιρο για τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους είναι εθισμός. Συνέχεια το αποζητούν, δεν νιώθουν καλά αν δεν το έχουν, ποτέ η δόση του δεν είναι αρκετή! Η UEFA, μη δείχνοντας κανένα έλεος στην αρρώστια των οπαδών του ποδοσφαίρου, αποφάσισε το 1992 να αυξήσει την εξάρτηση τους από τον βασιλιά των σπορ. Έριξε μια καινούρια ουσία στην αγορά. Το Champions League! Πλέον το παλιό κύπελλο Πρωταθλητριών μετατρεπόταν σε κάτι ακόμα πιο φανταχτερό, πιο μοντέρνο, πιο ποθητό. Μια διοργάνωση που από μόνη της αποτελεί έναν κόσμο ξεχωριστό. Έναν κόσμο με δικές του χαρακτηριστικές εικόνες και ήχους.

Ο ΥΜΝΟΣ

Ο Παβλόφ θα μπορούσε να κάνει τα περίφημα πειράματά του για τα εξαρτημένα αντανακλαστικά χωρίς σκύλους και καμπανάκια. Αρκεί να είχε έναν καναπέ, μια παρέα αντρών και τη χαρακτηριστική μουσική του  Champions League. Οι αντιδράσεις θα ήταν οι ίδιες. (να θυμίσουμε ότι η αντίδραση των σκύλων ήταν να τους τρέχουν τα …σάλια). Ο ήχος πριν από κάθε αγώνα του Champions League είναι πλέον πασίγνωστος. Λίγα δευτερόλεπτα ακρόασης  αρκούν για να πλημμυρίσει η σκέψη του ακροατή από μαγικές ποδοσφαιρικές  στιγμές. Η σύνδεση μεταξύ ήχου και σκέψεων που αυτός γεννά είναι αυτόματη. Η UEFA πέτυχε διάνα στην επιλογή του ύμνου της διοργάνωσης.

Παρά το γεγονός όμως ότι είναι τόσο αναγνωρίσιμος ο ύμνος, η ιστορία του δεν είναι ευρέως γνωστή. Πώς δημιουργήθηκε η όμορφη αυτή μελωδία; Ποιες είναι οι λέξεις που τραγουδά η χορωδία που ακούγεται; Όταν ο Γεώργιος ο Β΄ ενθρονιζόταν το 1727 δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένας από τους τέσσερεις ύμνους που είχε συνθέσει για την περίσταση ο George Frideric Handel (φωτογραφία) θα γινόταν μετά από περισσότερα από 250 χρόνια ο ύμνος ενός αθλήματος που ακόμα δεν είχε εφευρεθεί!

Το 1992 η UEFA στα πλαίσια μετατροπής του Κυπέλλου Πρωταθλητριών σε Champions League ανέθεσε στον Tony Britten να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις στην σύνθεση του George Frideric Handel έτσι ώστε ένας άλλος –ασύγκριτα πιο δημοφιλής – Βασιλιάς να αποκτήσει κι αυτός τον δικό του ύμνο!

Έτσι τις Τρίτες και τις Τετάρτες κατά την έναρξη όλων των αγώνων του Champions League ακούγεται από τα μεγάφωνα του γηπέδου η Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα και η χορωδία της Academy of St. Martin in the Fields να εκτελούν την τρίλεπτη διασκευή του Tony Britten με στίχους γραμμένους στις τρεις επίσημες γλώσσες της UEFA: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά (παρά το γεγονός βέβαια ότι στην λίστα των τροπαιούχων πρώτη είναι η ισπανική Ρεάλ Μαδρίτης με 9 κατακτήσεις της κορυφής  και ακολουθεί η ιταλική Μίλαν με 7).

Οι στίχοι του Ύμνου είναι οι εξής:

Ce sont les meilleures équipes                               (Είναι οι καλύτερες ομάδες)
Sie sind die allerbesten Mannschaften                    (Είναι οι καλύτερες ομάδες)
The main event                                                 (Το κύριο γεγονός)

Die Meister                                                        (Οι κυρίαρχοι)
Die Besten                                                        (Οι καλύτεροι)
Les Grandes Équipes                                           (Οι μεγαλύτερες ομάδες)
The Champions                                                  (Οι Πρωταθλητές)

Une grande réunion                                            (Μια μεγάλη συγκέντρωση)
Eine große sportliche Veranstaltung                      (Μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση)
The main event                                                 (Το κύριο γεγονός)

Ils sont les meilleurs                                            (Είναι οι καλύτεροι)
Sie sind die Besten                                             (Είναι οι καλύτεροι)
These are the Champions                                    (Αυτοί είναι οι Πρωταθλητές)

ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ

Ποια είναι η μορφή του τροπαίου του ελληνικού Πρωταθλήματος; Πως μοιάζει το τρόπαιο  που σηκώνει ο Έλληνας κυπελλούχος;  Κανείς δεν ξέρει. Κανένας μύθος, καμία μαγεία, καμία ιστορία  γύρω από τα τρόπαια των ελληνικών διοργανώσεων.

Η έλλειψη μαγείας γύρω από το τρόπαιο δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση αποδεκτή για μια διοργάνωση που είναι έτσι κι αλλιώς μαγική. Το τρόπαιο του Champions League είναι τόσο αναγνωρίσιμο από τους οπαδούς, που πολλές φορές αντικαθιστά ακόμα και τη σημαία της ομάδας τους στην κερκίδα. Μπαλόνια-ομοιώματα του τροπαίου πωλούνται έξω από τα γήπεδα και κρατώντας τα οι οπαδοί εκδηλώνουν το μεγάλο τους πόθο: Να σηκώσει ο αρχηγός της ομάδας τους το γνήσιο. Άλλοι μάλιστα κατασκευάζουν ομοιώματα του τροπαίου στο σπίτι τους.

Το γνήσιο πάντως τρόπαιο κατασκευάστηκε σε εργαστήριο της Ελβετίας το 1967. Η ανάγκη για την κατασκευή του προέκυψε όταν το παλιότερο τρόπαιο απονεμήθηκε δια παντός στη Ρεάλ Μαδρίτης μετά την κατάκτηση του έκτου πανευρωπαϊκού τίτλου της.

Εβδομήντα τέσσερα εκατοστά καθαρού ασημιού απονέμονται κάθε χρόνο στον αρχηγό της καλύτερης ευρωπαϊκής ομάδας. Χαραγμένα πάνω του τα ονόματα των ομάδων που κατάφεραν να φτάσουν στην κατάκτηση του. Στα πλαϊνά του δύο τεράστιες χειρολαβές που η ομοιότητα τους με μεγάλα αυτιά χουν χαρίσει στο τρόπαιο το παρατσούκλι του: «La Orejona» (η Αυταρού)! Βλασφημία; Όχι δα! Το ποδόσφαιρο δεν παύει να είναι παιχνίδι. Εξάλλου κάτι παραπάνω ξέρουν οι Ισπανοί που κόλλησαν στο τρόπαιο το παρατσούκλι του! Ρεάλ και Μπάρτσα έχουν κατακτήσει την… Αυταρού συνολικά 11 φορές!

Πάντως το τρόπαιο που θα σηκώσει το βράδυ της Τετάρτης ο Ράιαν Γκικς ή ο Κάρλες Πουγιόλ δεν είναι αυτό που κατασκευάστηκε το 1967. Η UEFA απονέμει δια παντός το κύπελλο σε όποια ομάδα καταφέρει να το κατακτήσει τρεις φορές συνεχόμενα ή σε οποία το έχει κατακτήσει πέντε φορές συνολικά, όπως, τελευταία, η Λίβερπουλ. Στη συνέχεια  κατασκευάζεται εκ νέου το ίδιο πανομοιότυπο τρόπαιο.

ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ

Ποδόσφαιρο και αστέρια! Για άλλη μια φορά η επιλογή ήταν εξαιρετικά εύστοχη! Ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί καλύτερο λογότυπο για τη διοργάνωση του Champions League; Οχτώ αστέρια ενώνουν τα άκρα τους για να σχηματίσουν μια ποδοσφαιρική μπάλα! Η σκέψη για την επιλογή ήταν να δοθεί έμφαση στην πολυτέλεια και τη δόξα της διοργάνωσης –τον ρόλο αυτό παίζουν τα αστέρια-  καθώς επίσης και στη φιλία και την ενότητα που πρέπει να χαρακτηρίζουν τις ομάδες που συμμετέχουν στο θεσμό –για αυτό και στο λογότυπο φαίνεται πως τα αστέρια δίνουν τα «χέρια» τους.

Η αναγνωρισιμότητα του λογοτύπου έχει φτάσει στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα εξαιτίας και ενός ακόμα εθιμοτυπικού της διοργάνωσης: του ….σεντονιού! Το μεγάλο πανί με το έμβλημα του Champions League που κουνούν μικρά παιδιά στο κέντρο του γηπέδου πριν από την έναρξη και όσο ακούγεται ο Ύμνος της διοργάνωσης είναι πια εικόνα κλασσική. Το στρογγυλό πανί έχει περάσει τόσο στην συνείδηση των οπαδών που –εδώ στη χώρα μας-  η έξοδος μιας ομάδας  στο Champions League αναφέρεται με ειδικό τρόπο: «φέτος θα κουνήσει σεντόνι…»!

 

Σχετικά Άρθρα

Back to Top