“Ντίκα και βασιλιάδες”

Συγνώμη για να το καταλάβουμε. Ποιος είναι… ο βασιλιάς; Ο Βασιληάς ή ο (όποιος) Ντίκα. Ή, αλλιώς: Βασιλικότερος του βασιλέως μπορεί να είναι κανείς άλλος …

Συγνώμη για να το καταλάβουμε. Ποιος είναι… ο βασιλιάς; Ο Βασιληάς ή ο (όποιος) Ντίκα. Ή, αλλιώς: Βασιλικότερος του βασιλέως μπορεί να είναι κανείς άλλος εκτός του Ηρακλή; Εχουμε την εντύπωση (ταπεινή άποψη) ότι χάνουμε λίγο το δάσος.

Πάμε πρώτα στην υπόθεση Ντίκα γιατί, ειλικρινά, αυτό που ενδιαφέρει θα πρέπει να είναι πώς θα ενισχυθεί ουσιαστικά (και πραγματικά) η ομάδα (με πράξεις) και όχι με προεκλογικές δηλώσεις του στυλ, «έχω κλείσει δύο Βραζιλιάνους και μπορώ να φέρω και άλλους έξι-επτά από τη Λατινική Αμερική». Το σημαντικό λοιπόν στην υπόθεση του Νικολάε Ντίκα δεν είναι μόνο ότι ο Ηρακλής απέκτησε τον Ρουμάνο, ακόμη και ως δανεικό. Το σημαντικό είναι ότι ο Ηρακλής δεν κορόιδεψε κανέναν στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Εξ αρχής οι άνθρωποι του Ηρακλή είπαν (όταν ο Ντίκα είχε έρθει και αποχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη) ότι έχουν χαρτί από την Κατάνια που αποδεικνύει ότι τα όσα γίνονται (συζητήσεις με τον Ρουμάνο), γίνονται εις γνώση της ιταλικής ομάδας. Βέβαια, ξεκάθαρα για επικοινωνιακούς και διαπραγματευτικούς λόγους ο διευθύνων σύμβουλος της Κατάνια, ο Πιέτρο Λο Μόνακο έλεγε ότι δεν ήξερε τίποτα. Και φάνηκε ότι ήταν κινήσεις ελιγμών από την ιταλική ομάδα πρώτον γιατί με αυτόν τον άνθρωπο, κυρίως μιλούσε ο Ηρακλής και δεύτερον γιατί στη συνάντηση που έγινε στη Σικελία, όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Όλα ήταν έτοιμα.

Γιατί όμως οι ισχυρισμοί του Ηρακλή («έχουμε χαρτί, μην ανησυχείτε, είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με την Κατάνια») έδειχναν να υστερούν στον κόσμο σε σχέση με το «δεν ξέρω τίποτα» της ιταλικής ομάδας; Γιατί, κάποιοι από τον κόσμο άφηναν υπονοούμενα για «κοροϊδία»; Γιατί;

Γιατί, δυστυχώς ο κόσμος του Ηρακλή (ή αν θέλετε, ένα μέρος αυτού) είναι άδειος από υπομονή. Το έχουμε γράψει, τόσες, τόσες φορές. Τόσα χρόνια, τον στέρεψαν και τον ρούφηξαν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι (και εδώ είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας) επειδή κάποιοι άλλοι τον κορόιδεψαν, θα τον κοροϊδέψουν και αυτοί. Ο Ηρακλής με τον Ντίκα, εκτός από την επιτυχία της ενσωμάτωσης ενός σημαντικού παίκτη, επένδυσε και στην αλήθεια του με τον κόσμο. Αυτό που έλεγε, αυτό έγινε.  

Κάποιοι (κι ο υπογράφων είναι ένας από αυτούς), το διάστημα που το θέμα Ντίκα «έμοιαζε» να είναι «μετέωρο» προτίμησαν να μην κραυγάζουν του στυλ «τι γίνεται, μας κοροϊδεύουν;», μόνο και μόνο για να είναι στο… κλίμα και αρεστοί σε κάποιους.  Προτίμησαν (κι ας κατηγορούνταν για αυτό) να μείνουν ψύχραιμοι και να παραθέσουν απλά γεγονότα. Ποια ήταν αυτά;

Εκτός από το χαρτί της Κατάνια (το ΟΚ στον Ηρακλή δηλαδή να συζητά με τον παίκτη), το γεγονός ότι το ραντεβού στην Ιταλία θα γινόταν (όπως ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ) μέσα στο β’ 15ήμερο του Μάη. Κι αυτό γιατί ο Πιέτρο Λο Μόνακο θα ήταν στη Λατινική Αμερική για μεταγραφικά ζητήματα, ένα ταξίδι που ΕΠΙΣΗΣ είχε προβληθεί από τα ιταλικά ΜΜΕ.

Με όλο το συμπάθιο, αν στο β’ 15ήμερο του Μάη, αν όταν επέστρεφε από τη Λατινική Αμερική ο Ιταλός παράγοντας της Κατάνια δεν γινόταν κανένα ραντεβού και το θέμα Ντίκα παρέμενε στο συρτάρι, τότε ναι θα ήμασταν κι εμείς στους κραυγάζοντες. Ετσι, απλά.

Και διαπιστώνουμε για μία ακόμη φορά (ΔΥΣΤΥΧΩΣ) ότι τελικώς ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ είναι αυτό που «πουλάει» και σε αυτή τη σχέση ΜΜΕ-κοινού, ο καθένας θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του. Τι είναι αυτό που «σερβίρεται» και τι είναι και αυτό που ο άλλος θέλει να «φάει». Το ότι ο Ντίκα τόσες μέρες δεν έκλεινε ήταν ένα δυνατό θέμα (με τόσες αναλύσεις για το τι μπορεί να συμβαίνει και άλλες θεωρίες συνομωσίας) κι όταν το ζήτημα του δανεισμού του Ρουμάνου έκλεισε ήταν, ένα απλό, «α, έκλεισε και ο Ντίκα».

Θα συμφωνήσουμε με αρκετούς που σημειώνουν ότι έχουν σημασία και οι όροι του δανεισμού του Ρουμάνου. Κυρίως με το αν η ρήτρα που μπήκε στη συμφωνία για εξαγορά του παίκτη το επόμενο καλοκαίρι είναι συμφέρουσα. Συμφωνούμε απολύτως, είναι σημαντικό. Λογικά θα είναι ένα υψηλό νούμερο. Δεν μπορεί η Κατάνια να τον κάνει «δώρο» κι ας μην έπαιξε σε αυτή. Περίπου 1,8 εκατ. ευρώ έδωσε για τον αποκτήσει από τη Στεάουα.
Η ρήτρα βέβαια μπορεί να είναι πιο κάτω, όσο όμως πιο κάτω και να είναι, θα είναι «αλμυρή». Μέχρι όμως να συζητηθεί το θέμα της ρήτρας, υπάρχουν άλλα πράγματα που είναι επίσης σημαντικά. Το ότι ο Ηρακλής δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ στην ιταλική ομάδα για να πάρει τον παίκτη δανεικό. Το ότι ο παίκτης δέχτηκε να πάρει (αρκετά) λιγότερα από το συμβόλαιό του στην Κατάνια. Το ότι ο Ηρακλής ποντάρει στο ότι θέλει να παίξει μπάλα. Ας παίξει λοιπόν μπάλα, ας σκορπίσει «χρυσόσκονη» τριγύρω (και ποιος ξέρει, μπορεί μαζί του να βελτιωθούν κι άλλοι παίκτες) και να συζητήσουμε και τη ρήτρα. Όλα μαζί, όμως. Όχι μόνο το ένα, όχι μόνο το άλλο. Χώρια που η ρήτρα είναι κάτι σχετικό. Ναι, μπορεί να υπάρχει ένα νούμερο που μπαίνει σε ένα συμβόλαιο, το οποίο όμως στην πράξη να πληρωθεί λιγότερα. 

Πάμε και στο θέμα του Βασιληά. Με το συμπάθιο θα γράψουμε (πολύ) λιγότερα γιατί αλλιώς θα ήμασταν ανακόλουθοι με την εισαγωγή του κειμένου. Ηταν λάθος του Ρέμου που πήγε ο ίδιος στο ραντεβού. Ετσι, νομιμοποιείς τον συνομιλητή σου. Θα μπορούσε να πάει όποιος άλλος. Ηταν σωστό που με την ανακοίνωση της Παρασεκυής 22/05 το «ξέκοψε» ορθά-κοφτά και δεν άφησε ήξεις-αφήξεις και ανοιχτά παράθυρα για πωλήσεις. Και δεν μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη, επειδή ο Βασιληάς είπε αυτά που είπε, να ακυρωθούν τα όσα έχει κάνει (και τα όσα θα κάνει) ο Ρέμος για την ομάδα

Από το όλο γεγονός κρατάμε επίσης. Πρώτον, το ότι ο Ρέμος ήταν κάτι σαν μεταξύ του «κουρασμένος, τα παρατάω» και «πεισμωμένος να συνεχίσω». Σαν μια πάλη μέσα του. Τώρα δείχνει (με το ύφος της ανακοίνωσης που σπανίως η χαμηλών τόνων ΠΑΕ τοποθετείται έτσι, ακόμη και με ειρωνεία) να κυριαρχεί το «πεισμωμένος». Είμαστε εδώ για να καταγράψουμε την αλλαγή διαθέσεων, αν υπάρξει. Πάντα όμως με ψυχραιμία (είναι το… κουσούρι) και χωρίς διάθεση δημιουργίας εντυπώσεων για κατανάλωση.

Απλώς, ο Ρέμος «πλήρωσε» ακριβά (και ίσως είναι ένα μάθημα για τον ίδιο) το ότι έγινε ένα τέτοιο ραντεβού και έδωσε μετά το δικαίωμα στον καθένα να λέει οτιδήποτε. Είναι σίγουρο πάντως ότι θέλει (οικονομικές) βοήθειες. Κι επειδή ακύρωσε (κάτι ρώτησε, κάτι έμαθε, όπως αφήνουν να εννοηθεί και στην ανακοίνωση) τον Βασιληά, τι σημαίνει; Οτι πορεύεται μόνος; Οτι δεν θέλει βοήθεια;

Επίσης θα θέλαμε να κρατήσουμε το ότι, ακόμη κι έτσι (ακόμη και για ανάγκη για βοήθειες) ακόμη κι όταν ίσχυσε το ανθρώπινο και το «κουρασμένος» η πόρτα της ΠΑΕ δεν άνοιξε όπως π.χ. είχε γίνει παλιότερα με τον Φοίβο Μορίδη που είχαν βγει και επίσημες ανακοινώσεις ότι πήρε την ομάδα. Εδώ, εκτός από το πείσμα μέτρησαν και οι συναισθηματικοί δεσμοί του Ρέμου με τον Ηρακλή και την αγάπη του για τον Ηρακλή δύσκολα μπορεί να την αμφισβητήσει κάποιος. Βέβαια, ο Βασιληάς θα μπορούσε να είναι και… Πηλαδάκης, όπως υποθέτουν κάποιοι. Οι δηλώσεις του όμως και ο τρόπος που εξήγγειλε πράγματα δεν παρέπεμπαν σε κάτι τέτοιο.

Ο Ρέμος με την ανακοίνωσή του διόρθωσε σχετικά γρήγορα (όχι πάντως χωρίς αναταραχές) το λάθος της κατ’ ιδίαν συνάντησης. Και ίσως με το πείσμα του να βγει και πιο κερδισμένος από την ιστορία.

Τώρα, αν κάποιοι χαρήκανε επειδή τους μιλήσανε για Βραζιλιάνους, ε, αυτό δεν είναι και τόσο σοβαρό. Να χαίρεσαι δηλαδή όταν σου λένε κάτι τέτοια.

Για σχόλια, παρατηρήσεις, ενστάσεις, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το [email protected]

Σχετικά Άρθρα

Πίσω από τους Μαντάκηδες, τους Θάνους και τους Κουτσοσπύρους

Απόψεις

Back to Top