Ο Σάββας και ο πέμπτος άθλος του Ηρακλή

Τι σχέση μπορεί να έχει ο πέμπτος κατά σειρά άθλος του ημίθεου Ηρακλή, με την απόφαση του Σάββα Κωφίδη να γίνει το απόλυτο αφεντικό των …

Συνεντεύξεις

Τι σχέση μπορεί να έχει ο πέμπτος κατά σειρά άθλος του ημίθεου Ηρακλή, με την απόφαση του Σάββα Κωφίδη να γίνει το απόλυτο αφεντικό των τμημάτων υποδομής του συλλόγου; Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στη «BLUEARENA», την πρώτη μετά την επιστροφή του στην ομάδα της καρδιάς του και θα καταλάβετε.


Ο πέμπτος άθλος του Ηρακλή, ήταν ο καθαρισμός των στάβλων του βασιλιά Αυγεία. Στο συγκεκριμένο στάβλο ζούσαν τρεις χιλιάδες βόδια και ο βασιλιάς ζήτησε από τον Ηρακλή να καθαρίσει την κοπριά που είχε μαζευτεί τα τριάντα τελευταία χρόνια. Ο Ηρακλής βρήκε τρόπο να τους καθαρίσει, στρέφοντας τα νερά του Πηνειού και του Αλφειού προς τους στάβλους. «Και αυτός χαρακτηρίστηκε άθλος του Ηρακλή και ας θεωρείται υποτιμητικό από αρκετούς να καθαρίζεις ένα στάβλο από κοπριές. Ήταν εξίσου ηρωικό με τους έντεκα υπόλοιπους άθλους του Ηρακλή. Μερικά που δεν θεωρούνται σπουδαία, είναι στην πραγματικότητα ηρωικά», σχολίασε ο Κωφίδης, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να απαντήσει σε όσους θεώρησαν ότι με την αποδοχή της συγκεκριμένης πρότασης υποβαθμίστηκε ως προπονητής.


Όσοι όμως ήταν κοντά στον Έλληνα τεχνικό την εποχή που ολόκληρη η Ελλάδα μιλούσε για την ομαδάρα που είχε δημιουργήσει στον Ηρακλή, θα θυμούνται ότι και τότε έλεγε ότι… «Πραγματικός προπονητής, είναι αυτός που δουλεύει στα τμήματα υποδομής, γιατί εκεί θα πρέπει θα εκπαιδεύσεις ένα νεαρό αθλητή. Και το πιο δύσκολο πράγμα είναι να βρεις καλούς εκπαιδευτές πάνω στο κομμάτι του ποδοσφαίρου». Και το έλεγε τότε, που αναδείχθηκε καλύτερος προπονητής της περιόδου.


Πόσο εύκολο όμως ήταν γι’ αυτόν να αποδεχτεί την πρόταση της διοίκησης; «Χρειάστηκα χρόνο για να το σκεφτώ προτού καταλήξω. Έπρεπε να διαλέξω αν θέλω να συνεχίσω ως επαγγελματίας προπονητής, ή να ασχοληθώ με κάτι πιο δημιουργικό. Φυσικά το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Είχα την ίδια πρόταση πριν από κάποιο διάστημα και από τον Ολυμπιακό. Εδώ όμως έπαιξε ρόλο και ο συναισθηματικός παράγοντας». Για το εάν του λείπει ο πάγκος, απαντάει με ειλικρίνεια… «Ναι», αλλά ξεκαθαρίζει ότι… «Από τη στιγμή όμως που πήρα την απόφαση να αναλάβω το συγκεκριμένο πόστο, στο μυαλό μου υπάρχει μόνο το πώς θα πετύχουμε αυτό που έχω κατά νου».


Ο Κωφίδης έχει πέσει με τα μούτρα στη δουλειά και θέλει το συντομότερο δυνατό να έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τη λειτουργία των τμημάτων υποδομής. Από την κατηγορία των πέντε ετών, μέχρι την ομάδα των νέων. Καθημερινά εμφανίζεται στη Μίκρα νωρίς το πρωί και αποχωρεί αργά τη νύχτα. Παρακολουθεί όλες τις προπονήσεις και τα φιλικά παιχνίδια, ενώ στους στόχους του είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργατών σε ολόκληρη την Ελλάδα που θα παρακολουθούν ποδοσφαιριστές. «Βήμα-βήμα θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε τα πράγματα. Το κομμάτι του σκάουτινγκ είναι πολύ σημαντικό, αλλά αυτή τη στιγμή προέχουν άλλα πράγματα».


Για τις πρώτες εντυπώσεις που σχημάτισε από τους πιτσιρικάδες που στελεχώνουν τα τμήματα υποδομής, ανέφερε ότι… «Υπάρχουν ταλέντα. Χρειάζονται όμως υποστήριξη από εμάς. Θα πρέπει να δώσουμε στα παιδιά ότι χρειάζονται, ώστε όταν φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία να είμαστε βέβαιοι ότι κάνουν ή δεν κάνουν για την πρώτη ομάδα. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να βρεις καλούς εκπαιδευτές. Και αυτός είναι ο πρώτος μου στόχος. Να βρω καλούς εκπαιδευτές».


Δεν κρύβει ότι… «Το ολλανδικό πρότυπο είναι για μένα το κορυφαίο, αλλά και η γαλλική δομή των τμημάτων υποδομής. Είμαι εδώ για να τα εφαρμόσουμε. Θέλω να αποκτήσουν όλες οι ομάδες των τμημάτων υποδομής, ίδια φιλοσοφία και ίδια αγωνιστική φιλοσοφία. Αυτός είναι ο στόχος μου, γι’ αυτό είμαι εδώ. Αν δεν πίστευα ότι μπορώ να τα καταφέρω, δεν θα αποδεχόμουν την πρόταση».


Το συμβόλαιο που υπέγραψε είναι τριετούς διάρκειας. Ο ίδιος όπως πιστεύει ότι θα υπάρχουν ορατά αποτελέσματα σε μία διετία. «Αν σε δύο χρόνια δεν υπάρχουν ορατά αποτελέσματα, τότε θα πρέπει οι διοικούντες να έρθουν και να ζητήσουν εξηγήσεις. Σε πέντε χρόνια θα πρέπει η ομάδα να λειτουργεί μόνη της. Θα πρέπει να βάλουμε κανόνες, αρχές και αγωνιστική φιλοσοφία».


Για τον Ηρακλή που άφησε και τον Ηρακλή που βρήκε σε διοικητικό επίπεδο, τόνισε: «Είναι ακόμη νωρίς να μιλήσω. Αυτό που έχω διακρίνει είναι ότι υπάρχει διάθεση και πρόθεση αγνή. Δεν υπάρχει αυτό που προϋπήρχε στην προηγούμενη κατάσταση. Τότε ο σκοπός δεν ήταν να φτιαχτεί κάτι καλό. Άλλοι ήταν οι σκοποί τους. Υπάρχουν αγνές προθέσεις και αυτό είναι το σημαντικό».


 

Σχετικά Άρθρα

Π. Γκότσης: “Με τον κόσμο στο πλευρό μας για τη μεγάλη επιστροφή”

Ερασιτέχνης

“Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής»

Διάφορα

Back to Top