Κάποιοι δεν βάζουν μυαλό

Στο ποδόσφαιρο ένας προπονητής δεν τσεκάρει μόνο ικανότητες. Τσεκάρει και συμπεριφορές. Τσεκάρει και νοοτροπία. Και καμιά φορά, ένας που έχει σωστή νοοτροπία και περίσσιο επαγγελματισμό …

Στο ποδόσφαιρο ένας προπονητής δεν τσεκάρει μόνο ικανότητες. Τσεκάρει και συμπεριφορές. Τσεκάρει και νοοτροπία. Και καμιά φορά, ένας που έχει σωστή νοοτροπία και περίσσιο επαγγελματισμό μπορεί να υπερισχύσει κάποιου που είναι πιο ταλαντούχος.

Κατά καιρούς σε συζητήσεις που κάνουμε με διάφορους από τον χώρο του αθλήματος (προκειμένου να αποκωδικοποιήσουμε πράγματα) παίρνουμε «δώρο» και κάποια «τρικ» που κάνουν –δίκην τεστ- κάποιοι προπονητές σε παίκτες. Καλό ή κακό, δεν θέλουμε να το εξετάσουμε τώρα, γίνονται όμως. Και γίνονται γιατί, επαναλαμβάνουμε, ένας προπονητής θέλει να τσεκάρει και συμπεριφορές. Προπονητής του Ηρακλή π.χ. μας έλεγε κάποτε ότι όταν ο ίδιος έπαιζε μπάλα, είχε κάνει ένα καταπληκτικό παιχνίδι. Περίμενε στο επόμενο ότι θα ξεκινήσει. Ο προπονητής του όμως δεν τον έβαλε καθόλου. Η έκπληξή του ήταν μεγάλη, πλην όμως δεν είπε τίποτα, κάθισε στον πάγκο.

Η απορία του λύθηκε μετά από λίγες μέρες όταν είχε μια συζήτηση με τον προπονητή του, που (μεταξύ άλλων) του είπε ότι… «γνωρίζω ότι σε αδίκησα. Γνωρίζω ότι έπρεπε να παίξεις. Ηθελα όμως να τσεκάρω και τη συμπεριφορά σου και το πώς αντιδράς ακόμη κι όταν αδικείσαι». Τρελό; Μπορεί. Τα συμπεράσματα πάντως βγαίνουν.

Ενας άλλος προπονητής του Ηρακλή μας έλεγε ότι πολύ δύσκολα θα δώσει τη φανέλα του βασικού σε κάποιον επειδή έκανε μια καλή προπόνηση ή επειδή είναι σε καλή κατάσταση για κάποιες μέρες μέσα στην εβδομάδα. Κι αυτό το έκανε ώστε να τον «φορτώσει», να τον «φορτώσει», να τον «φορτώσει» κι όταν τον βάλει μέσα να πάρει το 100% του. Κι ο παίκτης να καταλάβει δύο πράγματα. Το ένα ότι τη φανέλα του βασικού δεν την παίρνεις εύκολα, πρέπει να ιδρώσεις και το άλλο, να τα δώσεις όλα και στο παιχνίδι ώστε να μην πάει χαμένη και η προσπάθεια στην προπόνηση. Κι αν τώρα κάποιοι λένε ότι «πώς μπορεί να πάρει το 100% του αφού του κάνει «σπάσιμο», ε, ας φροντίσει ο παίκτης μπαίνοντας μέσα να τον ξεφτιλίσει με την απόδοσή του και μετά ο κόσμος να κράζει τον προπονητή. Κι όχι να λέει, «δίκιο είχε που δεν σε έβαζε».

Μπορεί για κάποιους όλα αυτά να είναι στα «κολλήματα» που πολλοί προπονητές έχουν. Όπως και να έχει οι προπονητές έχουν τα δικά τους και σίγουρα κάποιοι παίκτες του Ηρακλή «παίζουν με τη φωτιά» με τη νοοτροπία (πάμε στο προκείμενο)  που επέδειξαν στο φιλικό με τη Δόξα Δράμας.

Το «πού μας πάτε τώρα;» κάποιων δεν είναι δικαιολογία. Διότι πολύ απλά κάποιοι άλλοι μπορεί και να… πλήρωναν για φορέσουν τη φανέλα του Ηρακλή και να παίξουν σε ένα παιχνίδι.

Διότι κάθε φανέλα είναι βαριά και έχει ιστορία και πουθενά δεν τη βάζεις για να κάνεις τη βόλτα σου ενώ παίζεις. Διότι, κι αυτό είναι το σημαντικότερο, να προσπαθήσω να σε καταλάβω όταν θέλεις να κάνεις διακοπές επειδή ολοκληρώθηκε η κανονική σεζόν. Επειδή όμως και στην κανονική σεζόν, τα «μούσκεψες», ε, κράτα και λίγο τα προσχήματα. Χώρια που ο Προτάσοφ μπορεί να μην ήταν στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής στην Ξάνθη, προφανώς όμως έμαθε –και πολύ καλά- ότι για κάποιους οι διακοπές είχαν ήδη ξεκινήσει.

Κάποιοι παίκτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι για «χ», «ψ», «ω», λόγους κάποιοι ανέχτηκαν πολλά από αυτούς. Κάποιοι επίσης θα πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο Ηρακλής να κάνει αρκετές και ουσιαστικές μεταγραφές ώστε αυτό το… «περπατώντας μπαίνω στην εντεκάδα» μπορεί να γίνει… «τρέχοντας μπαίνω στην εντεκάδα, και αν». Κάποιοι επιτέλους πρέπει να καταλάβουν πού βρίσκονται και να «λιώνουν» σε κάθε προπόνηση και σε κάθε φιλικό.
Απλά πράγματα. Ικανότητες, συμπεριφορά, νοοτροπία. Και όσο και να θέλεις να κρύψεις κάποια πράγματα δεν γίνεται.

Για σχόλια, παρατηρήσεις, ενστάσεις, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το [email protected]

Σχετικά Άρθρα

Πίσω από τους Μαντάκηδες, τους Θάνους και τους Κουτσοσπύρους

Απόψεις

Back to Top